Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΡ
Παραβίαση της νομοθεσίας οι αποκλεισμοί στην ενημέρωση

Ομόφωνη απόφαση του ΕΣΡ διαπιστώνει παραβίαση των νόμων στους αποκλεισμούς στην ενημέρωση των τηλεοπτικών σταθμών των θέσεων του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ

Πρόστιμο 20  εκατ. στον «Φλας» για την επιχείρηση σπίλωσης της προσωπικότητας πολιτικού. 

Ομόφωνα, χτες, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αποφάσισε ν' αποστείλει επιστολή προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, για την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων με τον αποκλεισμό του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ από τα μεγάλα κυρίως ιδιωτικά κανάλια. Η επιστολή θα είναι, όπως είπε χτες ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης, «αυστηρή» και «προειδοποιητική», γιατί εάν δεν τηρηθούν οι αρχές του Συντάγματος το ΕΣΡ θα λάβει μέτρα. Κοινή διαπίστωση από τα μέλη του ΕΣΡ ήταν ότι το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ είναι «κομμένα» από τα δελτία ειδήσεων και τις πολιτικές και ενημερωτικές εκπομπές. Και μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο Β. Λαμπρίδης όταν το ΚΚΕ εκπροσωπείται στην ελληνική Βουλή και στην Ευρωβουλή. Αλλωστε, παραβιάζεται η αρχή της πολυφωνίας όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΡ και το άρθρο του νόμου 2328 που αναφέρει ότι: «Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στη συνολική διάρθρωση του προγράμματος και ιδίως των ειδησεογραφικών τους εκπομπών και των εκπομπών πολιτικού διαλόγου έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν την πολιτική πολυφωνία και την παρουσίαση των απόψεων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για κάθε ζήτημα που καθίσταται αντικείμενο πολιτικής αντιδικίας».

Το ανώτατο πρόστιμο που προβλέπεται για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς επέβαλε χθες το ΕΣΡ στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» για τις εκπομπές «Τρίπλες» του Θέμου Αναστασιάδη και «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» του Νίκου Κακαουνάκη. Το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων για την κάθε εκπομπή, δηλαδή συνολικά 20 εκατομμύρια, καθώς και ηθική κύρωση. Με την ηθική κύρωση είναι υποχρεωμένος ο σταθμός πριν την έναρξη της εκπομπής «Τρίπλες» για δύο συνεχείς ημέρες ν' ανακοινώνει την περίληψη του σκεπτικού του ΕΣΡ για την επιβολή της κύρωσης, ενώ η ηθική κύρωση για την εκπομπή «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» είναι η ανακοίνωση της περίληψης του σκεπτικού της επιβολής της ποινής για τρεις συνεχείς ημέρες. Η επιβολή των κυρώσεων στηρίζεται στην ποιότητα των εκπομπών. Είναι γνωστό ότι μέσα από τις δύο εκπομπές του «Φλας» για μεγάλο διάστημα υπήρξε σπίλωση στο πρόσωπο του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Αρη Σπηλιωτόπουλου και εμμέσως πλην σαφώς υπήρχαν και υπαινιγμοί για τον πρόεδρο της ΝΔ Κ.Καραμανλή. Η απόφαση για την επιβολή των κυρώσεων πάρθηκε κατά πλειοψηφία με 7 ψήφους υπέρ και δύο κατά.

Για το θέμα του Αρη Σπηλιωτόπουλου και για τα όσα είπε σε δύο κεντρικά δελτία ειδήσεων του ALPHA ο Νίκος Κακαουνάκης, περί «Σαλώμης» και «Μαγδαληνής», το ΕΣΡ επέβαλε στον εν λόγω τηλεοπτικό σταθμό την ποινή της σύστασης, καθώς και ηθική κύρωση, με την οποία ο σταθμός πριν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων για δύο συνεχείς ημέρες οφείλει ν' αναγράφει σε σχετική κάρτα το σκεπτικό σε περίληψη της απόφασης του ΕΣΡ. Και αυτή η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία με 7 ψήφους υπέρ και δύο κατά. Επιστολή - σύσταση, επίσης, θα αποστείλει το ΕΣΡ και στο MEGA για τον τρόπο που παρουσίασε σε δελτίο ειδήσεων το δημοσίευμα της «Χουριέτ». Για χυδαίους υπαινιγμούς και αναφορές που έγιναν στο σίριαλ του ΑΝΤΕΝΝΑ «Εγκλήματα» και που αφορούσαν και τον Αρη Σπηλιωτόπουλο το ΕΣΡ αποφάσισε χτες την έναρξη διαδικασίας κύρωσης. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω επεισόδιο της σειράς προβλήθηκε στις 28 Μαρτίου και έγινε καταγγελία από άλλο τηλεοπτικό σταθμό, στο όνομα όπως φαίνεται του ανταγωνισμού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ως γνωστό είχε προσφύγει στο ΕΣΡ μετά τις χτεσινές αποφάσεις του ΕΣΡ και την επιβολή προστίμων για το θέμα του Αρη Σπηλιωτόπουλου τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι το ΕΣΡ εξέφρασε τη βούλησή του να υπερασπιστεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, τις βασικές συνταγματικές αρχές, που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Χθες, εξάλλου, το ΕΣΡ επανήλθε στο θέμα της συγκεκαλυμμένης διαφήμισης, που γίνεται κυρίως μέσα από τις πρωινές εκπομπές των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Αποφάσισε την έναρξη κυρωτικής διαδικασίας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA και ΑΝΤΕΝΝΑ. Στη χτεσινή, επίσης συνεδρίαση συζητήθηκε και η αίτηση της εταιρίας «ALPHA» για ψηφιακή συνδρομητική τηλεόραση. Πρόβλημα παρουσιάστηκε σε ζητήματα που έχουν σχέση με το «πόθεν έσχες» και ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία από την εταιρία. Για την αίτηση της εταιρίας «ALPHA» το ΕΣΡ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, αφού τη Δευτέρα λήγει η θητεία των μελών του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ