Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο πλαίσιο για την υποδομή των ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Ομιλία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών έχει ως στόχους την πλήρη φιλελευθεροποίηση των αγορών, την ανάπτυξη του ανταγωνισμού, καθώς και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων, κρατικών επιχειρήσεων», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης, σε σχετική ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Το ΚΚΕ είναι θεμελιακά αντίθετο σε τέτοιες πολιτικές. Εχουμε τη θέση ότι βασικοί τομείς και ιδιαίτερα τομείς στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και για την ίδια την υπόσταση μιας χώρας, πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Αυτό εξασφαλίζει τις απαραίτητες επενδύσεις για την ανάπτυξή τους, την παροχή υπηρεσιών ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές (π.χ. νησιά), ταυτόχρονα με χαμηλές τιμές, αφού δεν παρεμβαίνει το επιχειρηματικό υπερκέρδος ως κίνητρο.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιχειρεί μια αποτίμηση της μέχρι τώρα εφαρμογής αυτής της πολιτικής και προτείνει μέτρα για το μέλλον. Η Επιτροπή αναγκάζεται να αναγνωρίσει ότι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η μονοπώληση της αγοράς από ελάχιστους πανίσχυρους παίκτες.

Επιβεβαιώνεται με αυτόν τον τρόπο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση υποκριτικά ισχυρίζεται ότι θέλει να επιβάλει ισότιμους και τίμιους κανόνες λειτουργίας και κερδοφορίας. Η ίδια η πολιτική της οδηγεί στην αντίθετη κατεύθυνση. Πράγματι, οι διάφορες συμφωνίες, συμμαχίες, εξαγορές, αλληλοσυγχωνεύσεις κλπ. όχι μόνο νοθεύουν τον ανταγωνισμό, αλλά έμμεσα τον καταργούν, με τη δημιουργία πανίσχυρων ομίλων που συνθλίβουν τους μικρομεσαίους ή τους υποχρεώνουν σε υποταγή. Ακόμα και χτεσινοί ανταγωνιστές προχωρούν σε ιδιαίτερες συμφωνίες και συνεργασίες νοθεύοντας τον ανταγωνισμό. Στις συνθήκες αυτές είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι με μέτρα παραπέρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού θα αποφευχθεί ο έλεγχος της αγοράς από μια χούφτα μονοπώλια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ