Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πιέζουν για την τρομοσυμφωνία οι Αμερικανοί

Ζητούν «εμπλουτισμό» του μνημονίου

Στον «εμπλουτισμό» του μνημονίου για την ελληνοαμερικανική αστυνομική συνεργασία αποβλέπει η Ουάσιγκτον, εκμεταλλευόμενη το τελευταίο χτύπημα της «17 Νοέμβρη».

Χτες το πρωί ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, επισκέφτηκε το υπουργείο Εξωτερικών και συναντήθηκε για περίπου μια ώρα με τον Γ. Παπανδρέου. Αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν η τρομοκρατία και οι τρόποι συνεργασίας των δύο χωρών για την αντιμετώπισή της.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις υποστήριξε ότι «ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα εξέθεσε πάλι τους προβληματισμούς της κυβέρνησής του και του επανέλαβε τη θέση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δε θεωρεί ότι πρέπει από την πλευρά των ΗΠΑ να ληφθούν κάποια μέτρα με αφορμή το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών από την επαφή του με τον Ν. Μπερνς ο Γ. Παπανδρέου αποκόμισε την εντύπωση ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν υιοθετεί τις αιτιάσεις της τελευταίας έκθεσης του Κογκρέσου, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα, από πλευράς ασφάλειας, στην ίδια κατηγορία με χώρες όπως το Πακιστάν.

Αν και η Αθήνα επιχειρεί να εμφανίσει την αποκατάσταση μιας ομολάτητας στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ανησυχεί βάσιμα για το ενδεχόμενο η αμερικανική διπλωματία να επιχειρήσει να «εμπλουτίσει» τα κείμενα της συμφωνίας με νέα στοιχεία.

Για το λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει την ετοιμότητά της να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας άμεσα, αρκεί η Ουάσιγκτον να καθορίσει το επίπεδο στο οποίο θα υπογραφεί και να τηρήσει την παράδοση που θέλει οι συμφωνίες να υπογράφονται από άτομα που κατέχουν ανάλογα αξιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ