Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ιεραρχία επαναπαύεται στις «δάφνες» της

Στις «δάφνες» του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης επαναπαύεται η εκκλησιαστική ηγεσία και προετοιμάζεται για το συλλαλητήριο της Αθήνας, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, ενισχύοντας την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε δηλώσεις του χτες στον Ρ/Φ σταθμό της Αθήνας «9,84», προσπάθησε να απαντήσει σε όσα του χρεώνονται επικαλούμενος τη «θέληση του λαού». Και διαβεβαίωσε ότι «εμείς δεν επιδιώκουμε συγκυβέρνηση». Αλλά διεκδίκησε για λογαριασμό της Εκκλησίας, «να διατυπώνουμε γνώμη και να είμαστε συνομιληταί για θέματα τα οποία μάς ενδιαφέρουν».

«Είναι, είπε, η θέληση του λαού, η Ελλάδα να παραμείνει μια χώρα έτσι όπως την ξέρουμε, με την παράδοσή της και με την ιστορία της. Αυτό ζητάμε και δε θέλουμε τίποτα άλλο. Αυτό δε, είναι συμβατό και με την πρόοδόμας και με τον εκσυγχρονισμό μας». Επίσης προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί διεκδίκησης πολιτικού ρόλου εκ μέρους του λέγοντας: «Δεν αναμειγνυόμεθα εις την πολιτικήν, ούτε θέλουμε να εμπλέξουμε την Εκκλησία σε τέτοιου είδους επιχείρηση. Είμαστε μακριά από τα κόμματα, γι' αυτό και δε ζητήσαμε από κανένα κόμμα να μας συμπαρασταθεί. Ζητήσαμε απλώς από το λαό του Θεού, το λαό της Εκκλησίας, ο οποίος μάλιστα αν θέλετε ανήκει και σε μια ευρύτερη γκάμα κομμάτων».

Για τα επόμενα βήματα της ιεραρχίας, μετά και τη συγκέντρωση της Αθήνας, ο αρχιεπίσκοπος επιφυλάχτηκε διαβεβαιώνοντας ότι «είμαστε συνετοί και σώφρονες άνθρωποι» και ότι το ίδιο είναι και από την «άλλη μεριά».

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, σε δηλώσεις του στο Ρ/Φ σταθμό «Φλας», προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με νέα βήματα, αν η κυβέρνηση συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση της. Ενώ ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, ανέφερε στον ίδιο σταθμό, ότι η Εκκλησία δεν πρόκειται να υποταχθεί σε αποφάσεις που απειλούν την πνευματική ελευθερία.

Στο μεταξύ οι διαφοροποιήσεις υποβόσκουν στους κόλπους της ιεραρχίας με τους μητροπολίτες Ζακύνθου, Θηβών και Ιωαννίνων να βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα, εκφράζοντας τις διαφωνίες τους στην επίσημη γραμμή της Εκκλησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ