Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Συντήρηση της τεχνητής όξυνσης

Στο κλίμα της συντήρησης της τεχνητής και αποπροσανατολιστικής, από τα πραγματικά προβλήματα του λαού, όξυνσης, που καλλιεργούν κυβέρνηση και Εκκλησία, κινήθηκε με τις χτεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας. Εκανε δε ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται στον διαχωρισμό Εκκλησίας-κράτους και κατηγόρησε την Εκκλησία ότι διεκδικεί πολιτικό ρόλο. Οσον αφορά δε το θέμα των ταυτοτήτων, είπε ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου.

Σε ερώτηση αν τίθεται ζήτημα έναρξης διαδικασίας του χωρισμού κράτους-Εκκλησίας, ο Δ. Ρέππας απάντηση αρνητικά. «Γνωρίζετε, είπε, πολύ καλά ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοιο θέμα. Στις δε συζητούμενες διατάξεις του Συντάγματος, προκειμένου να προχωρήσει η Βουλή στο ενδεχόμενο αναθεώρησής τους, δεν περιλαμβάνονται εκείνες των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος που αναφέρονται στο θέμα. Πρέπει να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι η συντεταγμένη πολιτεία, η κυβέρνηση, δε θεωρεί ότι στις σχέσεις της με την Εκκλησία υπάρχει πεδίο σύγκρουσης.Η κυβέρνηση, εξ ορισμού, δεν εμπλέκεται σε οποιασδήποτε μορφής αντιδικία με την Εκκλησία και δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα πλαίσιο διαλόγου πολιτικής μορφής ή διαπραγμάτευσης με την Εκκλησία. Οι ρόλοι είναι διακριτοί. Η Εκκλησία ασκεί τα πνευματικά και κοινωνικά καθήκοντά της».

Ο υπουργός Τύπου, αναφερόμενος στην προχτεσινή συγκέντρωση της Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη, είπε: «Τέτοιες εκδηλώσεις, ασφαλώς, δεν προσιδιάζουν στο χαρακτήρα της ελληνικής Εκκλησίας. Με απορία και προβληματισμό ακούμε πολλούς ισχυρισμούς και γεννώνται πολλά ερωτηματικά. Ποιος είναι ο λόγος που αναφέρονται όλα αυτά τα σενάρια, τα οποία στηρίζονται σε ισχυρή φαντασία κάποιων και μόνον και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Αλλά η σκοπιμότητα είναι προφανής. Και νομίζω ότι η σκοπιμότητα, όπως εκδηλώθηκε και μετά τη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι άλλη από τη διεκδίκηση ενός ρόλου, ο οποίος είναι ξένος προς την παράδοση και το ουσιαστικό περιεχόμενο της αποστολής της Εκκλησίας».

Οσον αφορά το διάλογο είπε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή, με τον όρο ότι δε θα συζητηθεί το θέμα των ταυτοτήτων. «Η οδός του διαλόγου, σημείωσε ο Δ. Ρέππας, είναι αυτή που πρέπει να ακολουθείται από την Εκκλησία. Για μας, ο δρόμος αυτός παραμένει πάντοτε ανοιχτός. Ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των εκπροσώπων της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσουν θέματα, τα οποία αφορούν την Εκκλησία, το ρόλο της και τις σχέσεις της με το κράτος. Οσον αφορά το θέμα των ταυτοτήτων, η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει τη θέση της. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση. Δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχουν, όμως, προβλήματα τα οποία η Εκκλησία πρέπει να αντιμετωπίσει, όπως αυτά που έχουν σχέση με την απονομή της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης, με την εκκλησιαστική εκπαίδευση, με τα έργα ανάπτυξης της Εκκλησίας».

Ο υπουργός Τύπου άφησε αιχμές για τη μη προσφυγή της Εκκλησίας στο Συμβούλιο Επικρατείας. «Θα μπορούσε, είπε, η Εκκλησία, η οποία αντιδρά και επιτίθεται σε μια τέτοια επιλογή, να αξιοποιήσει, μεταξύ των άλλων, και τη δικαστική οδό, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή σε άλλα όργανα της χώρας μας ή της ΕΕ, προκειμένου να διεκδικήσει μία απόφαση υπέρ των απόψεών της. Το απέφυγε και όλοι γνωρίζετε γιατί. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, επαναλαμβάνω, γνωρίζουμε ότι η επιλογή στην οποία έχουμε προχωρήσει είναι ορθή. Θεωρούμε πως δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο η Εκκλησία αναπτύσσει, τελευταία, αυτή τη δραστηριότητα. Ισως είναι μόνο η αφορμή. Αλλά αυτό και πάλι δίνει σε όλους τη δυνατότητα να βγάλουμε ένα κεντρικό συμπέρασμα: Οτι επιδιώκεται - αυτή είναι η πρόθεση και ο πραγματικός στόχος από την πλευρά της Εκκλησίας - ένας ρόλος, ο οποίος είναι ξένος προς την παράδοση και το ουσιαστικό περιεχόμενο της αποστολής της».

Κατά τ' άλλα, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση το ενδεχόμενο κατάργησης του σταυρού από την ελληνική σημαία. Οσο για το θέμα του όρκου, αυτό, είπε, έχει αντιμετωπιστεί. «Γνωρίζετε, είπε, ότι ουδείς υποχρεώνεται στο δικαστήριο ή όπου αλλού να δώσει όρκο στο Ευαγγέλιο, αν δεν είναι δική του επιλογή. Επίσης, ουδείς υποχρεώνεται να προβεί σε πολιτικό γάμο». Και πρόσθεσε: «Δεν αντιμετωπίζουμε θέμα καθιέρωσης, ως υποχρεωτικού, του πολιτικού γάμου. Εχω απαντήσει - και τις προηγούμενες ημέρες - ότι δεν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση τέτοιο ζήτημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ