Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολοταχώς προς απευθείας συνομιλίες

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει όλη την καλή διάθεση για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης.

«Είναι πια αναγκαίο να περάσουμε από τις εκ του σύνεγγυς στις απευθείας συνομιλίες», δήλωσε ο Γλ. Κληρίδης στην εφημερίδα «Turkish Daily News» και πρόσθεσε ότι «όποια και να είναι η μορφή των συνομιλιών, πρέπει να υπάρχει πολιτική θέληση για να υπάρξουν αποτελέσματα».

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που θα αρχίσουν στη Γενεύη στις 5 Ιούλη, ο Γλ. Κληρίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες αυτές θα επιταχύνουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και επισήμανε ότι η κατάσταση της υγείας του δε θα τον εμποδίσει να παραμείνει στη Γενεύη όσο διάστημα χρειαστεί για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το ψήφισμά του υπ' αριθμ. 1303, καλωσορίζει την έκθεση του ΓΓ της 26/5/2000 (S.2000/496 and Corr.1), για τις επιχειρήσεις του Οργανισμού στην Κύπρο και ιδιαίτερα την επίκλησή του προς τα μέρη να αξιολογήσουν και να συζητήσουν επειγόντως το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

Επισημαίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε πως οι επικρατούσες συνθήκες στο νησί απαιτούν τη διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και μετά τις 15/6/2000. Καλωσορίζει και ενθαρρύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την ευαισθητοποίηση του προσωπικού της δύναμης αναφορικά με την πρόληψη και τον έλεγχο του ιού HIV/AIDS και άλλων ασθενειών, στο πλαίσιο όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα για το Κυπριακό και ειδικότερα τα ψηφίσματα 1251/1999 και 1283/1999 και αποφασίζει την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 15/12/2000.

Καλεί επίσης το ΓΓ να υποβάλλει έκθεση για την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος μέχρι την 1/12/2000. Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει να παρακολουθεί ενεργά το θέμα.

Ικανοποίηση από την κυπριακή κυβέρνηση

Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε ικανοποίηση για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που εγκρίθηκε προχτές χωρίς την έκδοση της προσθήκης - addendum. Η προσθήκη, λόγω του περιεχομένου της είχε προκαλέσει ως γνωστό αντιδράσεις στη Λευκωσία.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου σε δηλώσεις του ανέφερε πως η προσοχή της Λευκωσίας επικεντρώνεται στον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και στην ανάγκη να εμφανιστούν και οι δύο πλευρές με διάθεση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για σπάσιμο του αδιεξόδου.

Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ευαρέσκεια της κυπριακής κυβέρνησης για τον τρόπο που χειρίστηκε η διπλωματική υπηρεσία τις εξελίξεις και ιδιαίτερα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, η οποία σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με την ελληνική αντιπροσωπεία και τον Ελληνα πρέσβη, κ. Γούναρη, έδωσαν αυτή τη μάχη συντονισμένα και με μεγάλη επιτυχία.

Στη Λευκωσία ο Αλβάρο ντε Σότο

Στο μεταξύ έφθασε χτες στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, για επαφές ενόψει του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών της Γενεύης.

Ο κ. ντε Σότο θα έχει δύο συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη σήμερα και αύριο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Σάββατο το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη και το απόγευμα της Κυριακής θα αναχωρήσει για την Αθήνα και την Αγκυρα, όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους.

Σήμερα, επίσης, φθάνει στην Κύπρο και ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ζμπίγκνιου Βόσοβιτς, που θα διαδεχτεί τον Τζέιμς Χόλγκερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ