Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΦΕΪΡΑ
Πιο αποφασιστικά η προώθηση των επιλογών του μεγάλου κεφαλαίου

Δήλωση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με την ευκαιρία της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του θέματος της Συνόδου Κορυφής στη Φέιρα στις 19 - 20 Ιούνη οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί κι δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Η ένταξη της Ελλάδας στην τρίτη φάση της ΟΝΕ, που πρόκειται να αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φέιρα, θα σημάνει παραπέρα ένταση της αντεργατικής και γενικότερα αντιλαϊκής πολιτικής, όσο και αν η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να την παρουσιάσει ως θρίαμβο για τη χώρα μας.

Είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι η πλήρης ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ πληρώθηκε ήδη με ένα υψηλότατο τίμημα από τους Ελληνες εργαζόμενους και ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Αυτοί οι ίδιοι, μετά την απόφαση της Φέιρα, θα συνεχίσουν να πληρώνουν και το κόστος της «διατηρησιμότητας», δηλαδή της παραμονής μας στην ΟΝΕ, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια θα συνεχίζουν να εντείνουν την εκμετάλλευση και να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Η Σύνοδος της Φέιρα καλείται να προωθήσει ακόμα πιο αποφασιστικά τις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου. Να προωθήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς τη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη δημιουργία του ευρωπαϊκού στρατού, με κύρια αποστολή τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε τρίτες χώρες, αλλά και τη στήριξη του καπιταλισμού στις ίδιες τις χώρες της ΕΕ, ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Η Σύνοδος αυτή θα ενισχύσει τα μέτρα για την εξασφάλιση της «εσωτερικής ασφάλειας» του μεγάλου κεφαλαίου με τη χειραγώγηση και το χτύπημα του λαϊκού κινήματος στα πλαίσια της ενσωμάτωσης της συμφωνίας του Σένγκεν στην ΕΕ.

Η νέα τροποποίηση των συνθηκών που προωθείται με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα της Συνόδου της Φέιρα. Στόχος είναι να θεσμοθετηθούν βασικές επιλογές των μονοπωλίων που θα δημιουργήσουν ακόμα πιο αρνητικές συνθήκες για τους εργαζόμενους, τα πιο αδύναμα στρώματα και τις λιγότερο «ισχυρές» χώρες. Στο όνομα της «αποτελεσματικότητας» η κατάργηση του «βέτο», η γενίκευση της ειδικής πλειοψηφίας στη λήψη των αποφάσεων και ιδιαίτερα η θεσμοθέτηση της «ενισχυμένης συνεργασίας» και της «ευελιξίας» εξυπηρετούν ακριβώς αυτές τις επιλογές των μονοπωλίων. Επιτρέπουν στις ισχυρές χώρες να προχωρούν με άλλους ρυθμούς και άλλα βήματα στην εκμετάλλευση χωρών και λαών.

Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου της Φέιρα βρίσκεται επίσης το παραπέρα γκρέμισμα των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με πρώτο αυτό της κοινωνικής ασφάλισης. Η έκθεση της «ομάδας των σοφών» και οι αποφάσεις που θα ληφθούν, θα αποβλέπουν, με πρόφαση την αντιμετώπιση της ανεργίας, στην κατάργηση δικαιωμάτων που οι εργαζόμενοι κατάκτησαν με αγώνες, θυσίες και αίμα, στο βωμό της αύξησης των κερδών των μονοπωλίων της και του «ανταγωνισμού» της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της στήριξης του Ευρώ.

Οι εργαζόμενοι δε θα αφήσουν αναπάντητες αυτές τις εξελίξεις, θα αντιταχθούν στις επιλογές των μονοπωλίων και θα υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους. Στον αγώνα τους αυτό το ΚΚΕ θα βρίσκεται όπως πάντα αταλάντευτα στο πλευρό τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ