Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Το ΚΚΕ δε δέχεται μαθήματα ανεξιθρησκίας

Αναβλήθηκε στη Βουλή για την ερχόμενη Τρίτη η ψήφιση της διάταξης για την ανέγερση Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Παιανία.

Υπαναχώρησε ο ΣΥΝ από την θέση του για την ανέγερση στο Γουδί και συντάχθηκε με την κυβερνητική πρόταση.

«Θα πρέπει να πω στην κυβέρνηση και σε όσους προσβλέπουν στην κυβέρνηση με το μανδύα τον αριστερό ή τον κεντροαριστερό ότι το ΚΚΕ δε δέχεται μαθήματα για δημοκρατία και ιδιαίτερα για τα ατομικά δικαιώματα και για την ανεξιθρησκία. Από κανέναν δε δέχεται τέτοια μαθήματα».

Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την ανέγερση Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου και τεμένους στην Παιανία, που προβλέπεται σε σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου για την Ολυμπιάδα του 2004.

Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις του υφυπουργού Πολιτισμού Γ. Φλωρίδη και της εκπροσώπου του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη, οι οποίοι, στο όνομα της ανεξιθρησκίας, ζητούσαν από τους βουλευτές να ψηφίσουν τη διάταξη για την ανέγερση αυτού του Ισλαμικού Κέντρου στην Παιανία. Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο ΣΥΝ είχε ταχθεί υπέρ της ανέγερσης του τεμένους στο Γκάζι, θέση που άλλαξε στη συζήτηση στο Θερινό Τμήμα, όπου τάχθηκε υπέρ της κυβερνητικής θέσης.

«Υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά γιατί ο ΣΥΝ άλλαξε θέση», είπε ο Αντ. Σκυλλάκος και τόνισε: «Θα πρέπει να πει εδώ στη Βουλή, γιατί άλλα έλεγε η εισηγήτρια στην επιτροπή και άλλα λέει σήμερα. Εμείς λέμε την άποψή μας, τασσόμαστε κατηγορηματικά υπέρ του τεμένους στο Γκάζι για να εξυπηρετηθούν πραγματικά οι μουσουλμάνοι. Ολα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού. Εξυπηρετούν σκοπιμότητες συγκεκριμένες, συκοφάντησης των θέσεών μας».

Αποκαλύπτοντας την υποκρισία της κυβέρνησης στα όσα λέει για την ανεξιθρησκία, υπογράμμισε:

«Εάν η κυβέρνηση είχε ευαισθησίες για την ανεξιθρησκία γενικότερα, θα προχωρούσε από πολύ καιρό πριν στο χωρισμό της Εκκλησία από το κράτος. Ομως, μαζί με τη ΝΔ, αρνήθηκαν να αναθεωρήσουν ή έστω να συζητηθεί η αναθεώρηση αυτών των άρθρων. Το να έρχονται ορισμένοι τώρα και έτσι να εμφανίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης ευαισθησία για τους μουσουλμάνους - που τόσα χρόνια ζητούσαν τζαμί και δεν τους δινόταν - και επιπλέον να δίνονται μαθήματα στο δικό μας κόμμα, ε, αυτά τα απορρίπτουμε κατηγορηματικά και διαμαρτυρόμαστε».

Η ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη, αφού, μετά από πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας που υπέβαλαν βουλευτές της ΝΔ, η συνεδρίαση διακόπηκε, αφού στην αίθουσα δε βρίσκονταν οι απαραίτητοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Στην πρωτολογία της, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη είχε τονίσει κατηγορηματικά: «Επιμένουμε ότι η ανάγκη δημιουργίας ενός ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου είναι απαραίτητη. Αλλωστε, αυτό παραμένει πάγιο αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου με αιτήσεις και αλλεπάλληλα χαρτιά και ποτέ δεν απαντήθηκαν από το 1971, δηλαδή έχει περάσει περίπου μία τριακονταετία. Η πρόταση η δική μας είναι για την περιοχή του Ελαιώνα στο Γκάζι, εκεί όπου υπάρχουν διάφορα μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπως και το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού - που θα μετακινηθεί στον άξονα του Πειραιώς - θα μπορούσε να διευκολύνει τα μάλα, όχι μόνο τους μουσουλμάνους, αλλά και όσους θέλουν να προσφεύγουν για να μελετούν σε επίπεδο πολιτισμικό». Υπενθύμισε, δε, ότι το αντίστοιχο ισλαμικό κέντρο στις Βρυξέλλες βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και μόλις 100 μέτρα από το γραφείο του Ρ. Πρόντι.

Το ΚΚΕ, είπε, επιφυλάσσεται για το συγκεκριμένο άρθρο και τόνισε ότι εάν η κυβέρνηση ήθελε στα αλήθεια να προωθήσει τις σχέσεις με τις μουσουλμανικές χώρες, σε ό,τι αφορά στο θρήσκευμα και τον πολιτισμό τους, θα είχε κατεβάσει αυτόνομα ένα νομοσχέδιο. Στην ψηφοφορία για το άρθρο, το ΚΚΕ θα ψήφιζε «παρών».

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της ΝΔ, μετά από διευκρινίσεις του υφυπουργού, ζήτησαν να θεωρηθεί ως προοϋπόθεση για την ανέγερσή του στην Παιανία, η πραγματοποίηση διαλόγου με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γ. Φλωρίδης, ισχυρίστηκε ότι είναι «επαμφοτερίζουσα» η θέση όσων διαφωνούν με την κυβερνητική θέση και τη συνέδεσε με το προχθεσινό συλλαλητήριο της Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι φοβάται πως «συνδέεται με το κλίμα των ημερών και ιδιαίτερα μετά από τις πραξικοπηματικές αντιλήψεις που εκφράστηκαν και στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αμφισβητούν την ισχύ του Συντάγματος και των νόμων». Εκανε δε λόγο για «συνωμοσιολογίες» και «προφάσεις εν αμαρτίαις» και απάλειψε από το άρθρο τα όσα συνέδεαν το εν λόγω Ισλαμικό Κέντρο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την εξυπηρέτηση των διεθνών σχέσεων της χώρας.

Απαντώντας στα περί συνωμοσιών, η Λ. Κανέλλη κάλεσε τον υφυπουργό, εάν είναι ευαίσθητος στις συνωμοσίες, να ζητήσει «από τον πρόεδρο της Βουλής να μας εξηγήσει τις χθεσινές (προχθεσινές) δηλώσεις για συνωμοσία προς ανατροπή της κυβέρνησης», ενώ εξέφρασε την απορία της γιατί πρέπει να ανεγερθεί το τέμενος από κονσόρτσιουμ εταιριών.

Κατά του άρθρου, τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Χρυσανθακόπουλος, ο οποίος είπε ότι το τέμενος μπορεί να γίνει και ένα άνδρο τρομοκρατίας διεθνώς, αν είναι φανατικοί ισλαμιστές από πίσω!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2014-07-02 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους (2011-09-03 00:00:00.0)
Το διατεταγμένο «παραλήρημα» Πάγκαλου (2000-06-17 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ δε δέχεται μαθήματα (2000-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ