Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτρα κατά του καπνίσματος, όχι κατά της καλλιέργειας του καπνού

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκη, σε συζήτηση σχετικής πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών - μελών «σχετικά με την παραγωγή, την παρουσίαση και την πώληση των προϊόντων καπνού», επισήμανε κυρίως τα εξής:

«Δεν μπορούμε παρά να εντοπίσουμε ότι στην έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος υπάρχει μια σύγχυση, όχι ηθελημένη ελπίζουμε, που μετατρέπει την εκστρατεία κατά του καπνίσματος σε εκστρατεία κατά της καλλιέργειας του καπνού.

Δεν αμφισβητούμε τις βλαβερές συνέπειες που έχει η χρήση του καπνού στην υγεία και ως εκ τούτου είμαστε σύμφωνοι με το πνεύμα της οδηγίας που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εντούτοις οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ένα μικρό ποσοστό, μόλις το 30%, του καπνού που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το μεγαλύτερο μέρος εισάγεται. Κατά συνέπεια, μέτρα κατά της παραγωγής του καπνού δε θα έχουν κανένα αποτέλεσμα στη μείωση της κατανάλωσης, αλλά, απλά, θα λειτουργήσουν σε όφελος των εισαγωγών. Ας ληφθούν μέτρα κατά των εισαγωγών και όταν η κατανάλωση κατέβει στο επίπεδο της παραγωγής, δε θα έχουμε καμία αντίρρηση να συζητήσουμε τον περιορισμό της».

Στο τέλος επικέντρωσε την παρέμβασή του σε τρία επιμέρους σημεία:

1) «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην τροπολογία 17 της Επιτροπής Περιβάλλοντος, που συνιστά τη σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων για την καλλιέργεια του καπνού. Αυτό θα σήμαινε την οικονομική καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων καπνοκαλλιεργητών στην Ελλάδα και σε άλλες νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς κανένα όφελος για τη δημόσια υγεία, όπως ανέφερα παραπάνω.

2) Είμαστε επίσης κατηγορηματικά αντίθετοι στην τροπολογία 21 της έκθεσης, που καταργεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση της ημερομηνίας εφαρμογής από την Ελλάδα των ορίων πίσσας μέχρι το τέλος του 2006. Η παράταση αυτή δίνεται λόγω της ιδιομορφίας ορισμένων ποικιλιών καπνού που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και η κατάργησή της θα είναι μεγάλο χτύπημα για την καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας και

3) Είμαστε σύμφωνοι με την άποψη ότι οι περιορισμοί της περιεκτικότητας σε επιβλαβείς ουσίες πρέπει να ισχύουν τόσο στα τσιγάρα που καταναλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και σε αυτά που παράγονται για εξαγωγή. Θα ήταν παράλογο να ισχυριστεί κανείς ότι οι λαοί των χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν μεγαλύτερη αντοχή σε επιβλαβείς ουσίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ