Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΚΙΟΣ
Πυροβολούν τους Τσιγγάνους!

Μπορεί τα τσιγγανόπουλα να χαμογελούν στην αγκαλιά της μάνας τους, όμως τώρα κινδυνεύουν από τους κουμπουροφόρους
Μπορεί τα τσιγγανόπουλα να χαμογελούν στην αγκαλιά της μάνας τους, όμως τώρα κινδυνεύουν από τους κουμπουροφόρους
Επίκαιρη αποδείχτηκε η χτεσινή Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη και Αντ. Σκυλλάκου, που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά το μεγάλο πρόβλημα των φαινομένων ρατσισμού και διώξεων σε βάρος των Τσιγγάνων του Νομού Αργολίδας. Την ίδια μέρα που κατατέθηκε η Ερώτηση, δυο άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο αριστερό χέρι τον 17χρονο Τσιγγάνο Χρήστο Δημητρόπουλο.

Το περιστατικό συνέβη στις 6.30 το απόγευμα, στη θέση Καρακάξα, έξω από τη Ν. Κίο Αργολίδας, σε δρόμο που βρίσκεται 200 μέτρα από την παράγκα του. Δυο άτομα που επέβαιναν σε μηχανάκι, αφού τον έβρισαν, σταμάτησαν και ο ένας από τους δυο τον πυροβόλησε με πιστόλι. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αργους. Πριν μερικές μέρες, άγνωστοι πυρπόλησαν παράπηγμα τσιγγάνικης οικογένειας. Η νέα επίθεση έχει δημιουργήσει ένταση στην περιοχή, αφού η τσιγγάνικη μειονότητα δεν έχει τρόπο για να αμυνθεί στις επιθέσεις.

Εδώ και τρεις βδομάδες, το Δημοτικό Συμβούλιο της Ν. Κίου απαγορεύει στους Τσιγγάνους της περιοχής να μπουν στην πόλη. Εχει συγκροτήσει, δε, ομάδες κρούσης που ελέγχουν τους δρόμους και εφαρμόζουν την απόφασή του. Στόχος του είναι η εκδίωξη των 500 Τσιγγάνων, που κατοικούν σε περιοχή που αναμένεται να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης.

Η Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται, σε περιοχές της χώρας, έξαρση φαινομένων δίωξης των Τσιγγάνων. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα διαδραματιζόμενα στη Ν. Κίο της Αργολίδας, όπου παρατηρήθηκαν και παρατηρούνται φαινόμενα, όχι μόνο έξαλλου ρατσισμού, αλλά και "μέτρα" που προτείνονται εναντίον όσων ψύχραιμα ζητούν τη διευθέτηση της κρίσης, που θυμίζουν άλλες εποχές.

Είναι πρωτοφανές, αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων να ζητούν την απομάκρυνση των Τσιγγάνων εντός 48 ωρών, να απαγορεύουν την παραμονή και διέλευσή τους στο Δήμο της Νέας Κίου, να συγκροτηθούν "ομάδες κρούσης", να δημιουργούν κλίμα παράλογης φοβίας.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης γι' αυτήν την κατάσταση είναι μεγάλες:

- Γιατί κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της πρωτοστατούν στην όξυνση της αντιπαράθεσης.

- Γιατί ορισμένες ενέργειές της - όπως η υπ. αριθμ. 100324/24.9.1999 απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία ζητείται από το Δήμο Ν. Τίρυνθας η απομάκρυνση του καταυλισμού των Τσιγγάνων από ιδιοκτησία του - υποδαυλίζουν τη σύγκρουση.

- Κυρίως όμως, γιατί, αντί να πάρει μέτρα βελτίωσης των συνθηκών ζωής, στέγασης, υγείας, εκπαίδευσης, πρόνοιας και απασχόλησης των Τσιγγάνων, ευνοεί την ανάπτυξη συγκρούσεων, "κοινωνικού αυτοματισμού", τάση γκετοποίησης αντί της κοινωνικής ένταξης».

Ερωτάται η υπουργός Εσωτερικών τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, τόσο για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης ρατσισμού, εκφοβισμού και διώξεων που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, όσο και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Τσιγγάνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ