Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Μείζον πολιτικό θέμα το άσυλο

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση του ΕΚ σχετικά με τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου

Πρόσφυγες στην Ελλάδα, στην «ουρά» για την απόκτηση της περίφημης κάρτας
Πρόσφυγες στην Ελλάδα, στην «ουρά» για την απόκτηση της περίφημης κάρτας
Σχετικά με το θέμα του ασύλου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ΕΚ, δήλωσε τα εξής:

«Το θέμα του ασύλου αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα. Θέμα θεμελιωδών αρχών δημοκρατίας, εξασφάλισης βασικών ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και διασφάλισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Υπ' αυτό το πρίσμα και μόνο πρέπει να εξεταστεί το πρόβλημα των αιτούντων πολιτικό άσυλο και να αποτραπεί κάθε προσπάθεια υποχρεωτικής εναρμόνισης της πολιτικής ασύλου και μετατροπής της σε όχημα συρρίκνωσης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενίσχυσης κατασταλτικών και αστυνομικών μέτρων και ανόρθωσης ενός ευρωπαϊκού οχυρού. Δεν πρέπει να αποτελέσει το πρόσχημα για εντατικοποίηση και ενίσχυση των συστημάτων ηλεκτρονικού φακελώματος που δημιουργούνται στα πλαίσια της Europol και της Σένγκεν, τα οποία στρέφονται όχι μόνο κατά των προσφύγων, αλλά και κατά βασικών ατομικών ελευθεριών των ίδιων των πολιτών της ΕΕ.

Είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα αναγκαία νομοθετικά και άλλα μέτρα για το σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, με αυστηρή προσήλωση στις διατάξεις της Σύμβασης της Γενεύης. Είναι αναγκαίο να τηρηθούν και να ενισχυθούν όλες οι διατάξεις περί προστασίας και παροχής ασύλου σε όσους ατομικά ή ομαδικά διώκονται στις χώρες τους από κρατικές, παρακρατικές ή άλλες ομάδες για ιδεολογικούς, φιλοσοφικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς, φυλετικούς, πολιτιστικούς ή άλλους λόγους, παρέχοντάς τους εγγυήσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής και διαβίωσης.

Οι αιτούντες άσυλο στα κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει να τυγχάνουν αξιοπρεπούς και ανθρώπινης μεταχείρισης. Πρέπει, επίσης, να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη όλες οι παράμετροι και οι ιδιαιτερότητες της κατάστασής τους, οι κίνδυνοι που τους απειλούν σε περίπτωση επιστροφής στις χώρες τους, παίρνοντας τα επιβεβλημένα μέτρα προστασίας ακόμα και για όσους δεν πληρούν τα τυπικά κριτήρια παροχής ασύλου, τα οποία πρέπει να ορίζονται με σαφήνεια και σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι συχνό το φαινόμενο αυθαίρετων και βίαιων απελάσεων, λόγω δυσκολίας του αιτούντος να προσφύγει στις δικαστικές αρχές για προστασία και απαράδεκτα τα φαινόμενα ομαδικών απελάσεων προσφύγων, κατά παράβαση συμβάσεων και αρχών για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή και να επισημάνουμε ότι η περαιτέρω διαμόρφωση ενιαίων κριτηρίων για το καθεστώς της χορήγησης ασύλου, με σταδιακή και πρακτική απομάκρυνση από αυτά που θεσπίζει η Σύμβαση της Γενεύης και η ουσιαστική αντικατάστασή τους από ρυθμίσεις όπως αυτές που αναφέρονται στην έκθεση, μπορούν να επιδράσουν αρνητικά και κατασταλτικά. Στην κατεύθυνση αυτή αποδοκιμάζουμε και την επονομαζόμενη «πολιτική κατανομής των βαρών», η οποία υποκρύπτει τη σαφή προσπάθεια απαλλαγής κάποιων ισχυρών κρατών της ΕΕ από το «βάρος» της υποδοχής μεγάλου αριθμού προσφύγων και τη μετακύλησή τους σε άλλες χώρες.

Πιστεύουμε, τέλος, ακράδαντα ότι η καλύτερη και ουσιαστικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων είναι η επικράτηση ειρήνης, κοινωνικής, οικονομικής και δημοκρατικής ανάπτυξης σε όλες τις χώρες του κόσμου. Οσο αυτά όχι μόνο δεν εξασφαλίζονται, αλλά υποσκάπτονται από μεγάλα οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα, που καταλύουν κατά το δοκούν και προς ίδιον όφελος δομές, κοινωνίες, δικαιώματα και αξιοπρέπειες λαών, τα κύματα των ξεριζωμένων, των διωκόμενων θα διογκώνονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ