ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα μηνύματα προς Αγκυρα και «προετοιμασία εδάφους» για επικίνδυνες εξελίξεις

Από τη συνάντηση Δένδια - Γκουτέρες
Από τη συνάντηση Δένδια - Γκουτέρες
Νέο μήνυμα προς την Αγκυρα ότι «η Αθήνα είναι ανοικτή σε διάλογο» έστειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild», ενώ ταυτόχρονα συνέχισε την προσπάθεια εφησυχασμού του λαού όχι μόνο για την τουρκική επιθετικότητα αλλά και για το ρόλο των ΗΠΑ και ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν ανησυχεί για ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, απάντησε: «Οχι. Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Οχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου». Απέφυγε επίσης να ορίσει την τουρκική προκλητικότητα ως «κρίση», υποστηρίζοντας ότι έχουμε απλά «μια οξυμένη κατάσταση».

Χαρακτηρίζοντας, επίσης, τη συμφωνία Αγκυρας - Τρίπολης παράνομη και άκυρη, ισχυρίστηκε ότι «όλοι συμφωνούν σε αυτό, η ΕΕ, ακόμα και οι Ρώσοι με τους Αμερικανούς συμφωνούν... η Αμερική, η Ρωσία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Ολοι φαίνεται να συμφωνούν ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι προκλητικό και παράνομο. Συνεπώς, θεωρώ ότι η Τουρκία θα απομονωθεί όλο και περισσότερο στο ζήτημα αυτό», υποστήριξε.

Την ίδια ώρα, τόνιζε και προς την τουρκική κυβέρνηση, ως άλλο ένα σήμα για «διάλογο»: «Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Διότι εμείς σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία είναι αυτή που δεν σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, όχι εμείς. Για το λόγο αυτό είμαστε αισιόδοξοι όσον αφορά στην επίλυση των προβλημάτων μας», σημείωσε, σε άλλη μια προσπάθεια να πείσει ότι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα θα διασφαλιστούν από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη.

«Επιτυχία που δεν ολοκληρώθηκε» τα σχέδια συνδιαχείρισης

Παράλληλα, παρέμβαση στο θέμα, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν ακριβώς για «διάλογο» υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, παζάρι, Χάγη και «διευθέτηση», έσπευσε να κάνει και ο Κ. Σημίτης. Αρθρογραφώντας στα «Νέα» (για τα 20 χρόνια από τη Σύνοδο της ΕΕ στο Ελσίνκι, όπου η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε την ύπαρξη διαφορών στα Ελληνοτουρκικά, πέραν δηλαδή της μόνης διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα), ο πρ. πρωθυπουργός επανέφερε, ακριβώς, τη λογική της αναγνώρισης «συνοριακών διαφορών» με την Τουρκία και την επίλυσή τους στο Δικαστήριο της Χάγης.

Θυμίζουμε ότι στο κείμενο των Συμπερασμάτων εκείνης της Συνόδου, στις 10 Δεκέμβρη του 1991, αναφερόταν για τις τότε υποψήφιες προς ένταξη χώρες, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, πως η ΕΕ «παροτρύνει τα υποψήφια κράτη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση κάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς και άλλων συναφών θεμάτων». Καλούσε μάλιστα «να φέρουν τη διαφορά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου» και έθετε χρονικό ορίζοντα «το αργότερο στα τέλη του 2004», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την κατάσταση ως προς κάθε εκκρεμή διαφορά». Συμπεράσματα, που και με την τζίφρα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - Σημίτη αναγνώριζαν στην Τουρκία το δικαίωμα να εγείρει απέναντι στην Ελλάδα όποιο θέμα «συνοριακών διαφορών» ήθελε, και να το πάει για διευθέτηση μέχρι τη Χάγη.

Ο Κ. Σημίτης με το τωρινό άρθρο του υποστηρίζει ότι πρόκειται για «μια επιτυχία που δεν ολοκληρώθηκε» διότι μετά το 2004 «η τότε νέα ελληνική κυβέρνηση τελικά δεν έδωσε συνέχεια», αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΝΔ - Κ. Καραμανλή. Παρουσιάζει, μάλιστα, ως επιτυχία το ότι η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ «θα έπρεπε σε εύλογο χρονικό διάστημα να επιλύσει τις τυχόν συνοριακές ή άλλες διαφορές της με τα κράτη - μέλη στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εφόσον δεν επερχόταν συμφωνία σε εκκρεμείς διαφορές».

Στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετέβη στη Γενεύη, όπου συναντήθηκε με τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, και συζήτησαν τα δύο μνημόνια Αγκυρας - Τρίπολης, τα οποία η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει «ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση». Συζήτησαν, ακόμα, όπως είπε ο Ν. Δένδιας, «τους κινδύνους που οι αντίθετες με το Δίκαιο της Θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη δημιουργούν για την περιοχή». Πρόσθεσε ότι συζήτησαν και το Κυπριακό, «για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο γγ», διαβεβαιώνοντας ο υπουργός Εξωτερικών για «την προθυμία της ελληνικής πλευράς να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί αυτή του την προσπάθεια».

Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ σημείωσε πως για τη Λιβύη ο γγ του ΟΗΕ «όπως αναμέναμε, μου είπε, αφού με άκουσε με προσοχή, ότι θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους αντίληψη»...

Να σημειωθεί πως μιλώντας την Κυριακή στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι πρόκειται για την «πλέον πολύπλοκη κατάσταση των τελευταίων ετών» όσον αφορά το διεθνές περιβάλλον και τη σε «πρωτοφανή επίπεδα» «κλιμάκωση της έντασης από τους εξ ανατολών γείτονες», για να προσθέσει: «Η απραξία δεν συνιστά πολιτική και ο στρουθοκαμηλισμός δεν συνιστά πατριωτισμό. Είναι ο καιρός των επιλογών, είναι ο καιρός της ανάληψης ευθύνης, και αν χρειαστεί είναι ο καιρός της ανάληψης πολιτικού κόστους. Πρέπει, επίσης, επί τη βάσει της παραδοχής των υπαρκτών και ρεαλιστικών παραμέτρων να κινούμαστε με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας».

«Φουλ» για επικίνδυνες «διευθετήσεις»

Στο μεταξύ, χτες βράδυ, έγινε με πρωτοβουλία του Ευ. Βενιζέλου εκδήλωση για τις θαλάσσιες ζώνες και τα Ελληνοτουρκικά, όπου ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας την κατεύθυνση προς ένα εντατικότερο παζάρι και μια ταχύτερη διευθέτηση, είπε ότι ναι μεν η αντίθεση ΗΠΑ, Ρωσίας, Αιγύπτου, και χωρών της ΕΕ στη συμφωνία Αγκυρας - Τρίπολης δεν είναι ευκαταφρόνητη, «αλλά δεν λύνει το πρόβλημα», σημείωσε ότι χρειάζεται και η αποτροπή μιας ανάλογης συμφωνίας Τουρκίας - Αιγύπτου, ενώ ξόρκισε τα σενάρια για μια μερική διευθέτηση οριογραμμής με την Αίγυπτο. Απέναντι στην Τουρκία επέμεινε για επανεκκίνηση διερευνητικών επαφών για επίλυση και οριοθέτηση, και αν δεν επιτευχθεί διμερής συμφωνία, τότε με υπογραφή συνυποσχετικού να γίνει προσφυγή στη Χάγη, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται επικαιροποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, κυρίως των αεροναυτικών.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι «με την υπόθεση της Λιβύης δεχτήκαμε πλήγμα κάτω από τη μέση. Το μνημόνιο δεν είναι κενό γράμμα. Είναι με μια κυβέρνηση υπογεγραμμένη από κυβέρνηση αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ», έστω και αν, όπως πρόσθεσε, έχει πολλές αδυναμίες και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Απέδωσε την τέτοια τουρκική προκλητικότητα στο ότι η Τουρκία μετά τις 3μερείς συνεργασίες της Ελλάδας με Αίγυπτο και Ισραήλ, την 4μερή (και με τις ΗΠΑ), και τα σχέδια για τον αγωγό «East Med», «ένιωσε εντελώς απομονωμένη» και «επιχειρεί, έτσι, να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι», ενώ, αντίθετα από τον Ευ. Βενιζέλο, υπεραμύνθηκε μιας «μερικής διευθέτησης με την Αίγυπτο», κάνοντας σαφές ότι όλοι όσοι έχουν περάσει από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών γνωρίζουν ότι «η αιγυπτιακή ηγεσία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Αθήνα για ολική οριοθέτηση». Εξ ου και επέμεινε για «την έστω και μερικώς οριοθέτηση ΑΟΖ».

Τάχθηκε και αυτή υπέρ της προσφυγής στη Χάγη με προηγούμενη υπογραφή συνυποσχετικού. Ξόρκισε δε το ενδεχόμενο οριοθέτησης ΑΟΖ μόνο με την Κύπρο λέγοντας ότι για να προχωρήσει η συζήτηση με την Αγκυρα πρέπει το θέμα να μείνει ως έχει. Αποψη που ασπάστηκε και ο Ευ. Βενιζέλος.

Να καταγραφεί, τέλος και η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Δ. Καιρίδη, που μιλώντας στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», προδιέγραψε ότι η κυβέρνηση είναι «πολύ κοντά με την Ιταλία, για αυτό και ο Δένδιας θα καταλήξει στη Ρώμη την Παρασκευή, προχωρούμε με την Αίγυπτο όπου έχουμε την εμπλοκή του 28ου μεσημβρινού (σ.σ. η κάθετος από τη Ρόδο και προς το νότο, μέχρι τα αιγυπτιακά παράλια), αλλά θα κάνουμε μια μερική, προσέξτε, όχι ολική οριοθέτηση», μια εξέλιξη που αν υλοποιηθεί στην πράξη γκριζάρει άλλη μια περιοχή.


Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ολοι μαζί αποδέχονται την πολιτική που πάει το λαό από το κακό στο χειρότερο

Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη TV» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ερωτήθηκε μεταξύ άλλων για το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Το σχετικό απόσπασμα έχει ως εξής:

-- Αρα δεν συμφωνείτε με την άποψη του κ. Σημίτη ότι «χάθηκε, μετά το Ελσίνκι που εγώ έφερα στην Ελλάδα, η ευκαιρία να σύρουμε την Τουρκία - αφού πρώτα λύσει τις διαφορές των ζωνών - σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση. Και γι' αυτό φταίει ο Καραμανλής που δεν το ακολούθησε».

-- Ο κ. Σημίτης ούτε αφελής είναι, χώρια που έχει πολλά ράμματα η γούνα του. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος έβαλε την υπογραφή του, ο Σημίτης ήταν αυτός που μετά τα Ιμια είπε ότι η Τουρκία έχει «ζωτικά συμφέροντα» στο Αιγαίο. Και όταν λέμε «ζωτικά συμφέροντα» δεν είναι με την εξήγηση που δίνει ο ίδιος, ότι δήθεν εννοούσε να διαπραγματευτούμε για να έχουμε ειρήνη, φιλία, συνεργασία και να τα βρούμε σε ορισμένα ζητήματα που είναι απαραίτητα. Δεν εννοούσε αυτό, γιατί όταν λέει «ζωτικά συμφέροντα» η Τουρκία, διά στόματος Ερντογάν τώρα, πριν διά στόματος του προηγούμενου, όπου έλεγαν ότι βραχονησίδες είναι τουρκικές, νησιά είναι δικά τους. Το δόγμα της Τουρκίας είναι η «Γαλάζια Πατρίδα». Και η «Γαλάζια Πατρίδα», αν δείτε τους χάρτες που δίνει, τώρα πλέον τους βλέπει και ο ελληνικός λαός, σχεδόν όλο το Αιγαίο το θεωρεί ότι είναι τουρκική λίμνη, τουρκική θάλασσα, ανήκουν σ' αυτήν την κυριαρχία. «Ζωτικά συμφέροντα» ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία εννοεί ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λοζάνης, δεν την αναγνωρίζει. Λέει ότι έγινε παλιά, στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε είχε ηττηθεί η Τουρκία, υπέγραψε μια επώδυνη συνθήκη κατά τη γνώμη του και έδωσε δικά της εδάφη και πάει λέγοντας. Τώρα τι εδάφη ήταν τα ελληνικά νησιά ή η υπόλοιπη Ελλάδα, που την είχε η ίδια κάτω από τουρκική οθωμανική κατοχή, αυτό δεν το εξετάζει, γιατί δεν είναι στην πολιτική του. Αρα λοιπόν θα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ οι πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο κ. Σημίτης, για το ποιους εγκαλούν. Εγώ δεν δικαιολογώ κανέναν Ελληνα πρωθυπουργό. Γιατί στο βασικό ζήτημα, άσχετα από την επιμέρους ικανότητα ή την ευφυΐα του καθενός ή το σχεδιασμό που έχει και την καλή πρόθεση που έχει να υπερασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, αλλά εδώ δεν έχεις προθέσεις, εδώ έχεις πρακτικές, εδώ έχεις στρατηγικές, έχεις τι επιλέγεις να κάνεις, με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Αρα η πολιτική σου καθορίζεται από ένα γενικότερο σύμπλεγμα που λέγεται οικονομικό - κοινωνικό σύστημα, διεθνείς συμμαχίες, τις οποίες τις αποδέχονται όλοι και οδηγούν από το κακό στο χειρότερο την πατρίδα μας, τον ελληνικό λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ