ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάη 2018
Σελ. /28
Μήνυμα ενίσχυσης του αγώνα από τη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Μήνυμα ενίσχυσης του αγώνα ενάντια στα μέτρα που τσακίζουν το λαό και στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, γυναίκες και νέοι, μέσα από τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Από νωρίς, άρχισαν να παίρνουν τη θέση τους πίσω από τα πανό των σωματείων και των συλλόγων τους στο χώρο της συγκέντρωσης, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου καθώς και στον απροκάλυπτο ρόλο υπονόμευσης του εργατικού κινήματος που έχει αναλάβει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, την ώρα που κλιμακώνονται η αντιλαϊκή επίθεση και ο κίνδυνος πολεμικής εμπλοκής.

Οπως είπε, «στο ΕΚ Θεσσαλονίκης οι ίδιες πλειοψηφίες παρεμβαίνουν όπου ξυπνά η φλόγα των αγώνων, μην προλάβει και επεκταθεί ταξικά. Με τελευταίο παράδειγμα τους 93 με μπλοκάκι απολυμένους στην ΕΥΑΘ. Τους απομόνωσαν από τους υπόλοιπους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ. Τους απομόνωσαν από την προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων να ανοίξουν τη συσπείρωση με άλλους κλάδους που κινητοποιούνται στην περιοχή, όπως οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, αλλά και από τους κοινούς αγώνες με τους εργαζόμενους υπό καθεστώς ομηρίας και στην Αθήνα στην ΕΥΔΑΠ. Τους απομονώνουν μέχρι να απογοητευτούν και να παραιτηθούν.

Ακόμη και χτες ο πρόεδρος του ΕΚΘ στα ΜΜΕ της πόλης έκανε το μνημόσυνο της εργατικής τάξης, είπε "τελειώσαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, το κίνημα είναι καταδικασμένο", απέδωσε την απομαζικοποίηση των απεργιακών συγκεντρώσεων στη διάσπαση του κινήματος, η οποία οφείλεται στο ΠΑΜΕ και τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις... Γι' αυτό που κλαίγονται είναι ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους το ΠΑΜΕ γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα, αποσπά κόσμο από τη μοιρολατρία και την απογοήτευση, δυναμώνει τους αγώνες στους κλάδους, ετοιμάζει την αντεπίθεση της εργατικής τάξης».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γγ του Σωματείου Εργαζομένων «Coca-Cola» Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΕΠ. Μεταφέροντας τον αγωνιστικό χαιρετισμό των απεργών της «Coca-Cola», τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι την επαναλειτουργία του εργοστασίου».

Στη μαχητική πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης, με ενδιάμεσο σταθμό το αμερικάνικο προξενείο, εργάτες από όλους τους κλάδους και μια σειρά από χώρους δουλειάς, Επιτροπές Αγώνα, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, φοιτητές και μαθητές, γυναίκες - μέλη των Συλλόγων της ΟΓΕ, με τα πανό και τα συνθήματά τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους, έδειξαν καθαρά το δρόμο που πρέπει να τραβήξει ο λαός για να οικοδομήσει ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, ανεργία και πολέμους: «Φτώχεια - πόλεμοι - αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά».

Η πορεία κατέληξε στο χώρο θυσίας των εργατών το Μάη του '36, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από δεκάδες εκπροσώπους σωματείων και φορέων. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, το Πανκαπνεργατικό Σωματείο, η ΕΔΥΕΘ, κ.ά.

Τα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού δόθηκαν για τις δράσεις των Σωματείων για το Μάη του '36: Στις 5/5, στις 11 π.μ. στον ιστορικό περίπατο των Σωματείων, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Ελευθερίας. Στις 9/5, στην πρωινή κατάθεση στεφάνων στο χώρο θυσίας των εργατών το Μάη του '36 στη συμβολή Εγνατίας και Βενιζέλου. Επίσης, στις δράσεις του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στις 6 και στις 13 Μάη.

Κατάθεση στεφάνων σε Καισαριανή και Πολυτεχνείο

Στο μνημείο της ΠΣΟ
Στο μνημείο της ΠΣΟ
Στεφάνια κατέθεσαν το πρωί της Πρωτομαγιάς στην Καισαριανή το ΠΑΜΕ, η ΠΣΟ, η αντιπροσωπεία της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης «Sloga» από τη Σερβία, η ΟΓΕ και το Παράρτημα Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Τιμώντας τη μνήμη των νεκρών της εργατικής τάξης, κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα την Πρωτομαγιά του 1944 και στο μνημείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στο Αλσος της Καισαριανής.

Κατάθεση στεφάνων πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ και στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων.

Ιδιαίτερα μαζική η συγκέντρωση στην Πάτρα

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην Πάτρα, η οποία πραγματοποιήθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο (ΕΚΠ).

Ομιλητές ήταν ο Κ. Σπανός, πρόεδρος του ΕΚΠ, και ο Δ. Αγγελόπουλος, αντιπρόεδρος του ΕΚΠ και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Στη συγκέντρωση μίλησε ακόμα ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ η διοίκηση του ΕΚΠ έκανε κατάθεση στεφάνου σε μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στον Πειραιά

Στον Πειραιά, εργάτες από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και τα μηχανουργεία, τα εργοστάσια της περιοχής και την COSCO, ναυτεργάτες που συμμετείχαν καθολικά στην 24ωρη απεργία, εμποροϋπάλληλοι, καθαρίστριες, εργαζόμενοι στους δήμους και στα νοσοκομεία, οικοδόμοι, και μαζί τους η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, γυναίκες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, με τις σημαίες του αγώνα στα χέρια και συγκροτώντας μαζικά μπλοκ, τίμησαν την Πρωτομαγιά με μια μεγάλη και μαχητική απεργιακή διαδήλωση.

Από τις 10 το πρωί ήταν σε εξέλιξη και οι προσυγκεντρώσεις σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών που είχαν οριστεί σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως το Εργατικό Κέντρο και ο σταθμός του Ηλεκτρικού. Προσυγκέντρωση έγινε και στη Νίκαια, την οποία κάλεσε η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής.

Οι προσυγκεντρώσεις κατευθύνθηκαν στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπου και πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση, με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Ξουράφη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου Εργαζομένων στα εργοστάσια Χημικής Βιομηχανίας και Ελαιουργοσαπωνοποιίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Σωματείου ΙΚΑ Πειραιά, Μιχάλης Χατζησταύρου, και ο αναπληρωτής γγ της ΠΟΕΠΠ, Γιάννης Νιβορλής.

Με κυρίαρχα τα συνθήματα «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «Ταξικά τα μέτρα, ταξική κι η πάλη, πάμε για ανατροπή και κοινωνία άλλη», ακολούθησε πορεία στους δρόμους γύρω από το κέντρο του Πειραιά, η οποία κατέληξε στο μνημείο των 11 νεκρών της απεργίας της 23ης Αυγούστου 1923. Εκεί διαβάστηκε το χρονικό της απεργίας και έγινε κατάθεση στεφάνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ