Το συγκεκριμένο στοιχείο καταγράφεται με επίσημο πλέον τρόπο σε έγγραφο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης που είναι υπεύθυνη για την υλοποίησή του. Για τα παραπάνω έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση, Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών.
Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 400 ευρώ το χρόνο για να έχουν τα παιδιά τους πλήρη διατροφή, ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα, από την αρχή της εφαρμογής του δεν περιλαμβάνει τη μεταφορά των παιδιών από και προς το σταθμό, με αποτέλεσμα το κόστος της να μεταφέρεται, επίσης, στη λαϊκή οικογένεια, εφόσον η ίδια θέλει να κάνει χρήση των μεταφορικών μέσων του σχολείου.
Αναλυτικότερα:
Στα τέλη Αυγούστου, το υπουργείο Εργασίας κατέληξε σε συμφωνία με την ΚΕΔΕ να υπάρξει μείωση του κόστους ανά παιδί που - μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ - θα φιλοξενούνταν σε ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Η μείωση αυτή, μαζί με μια επιπλέον ενίσχυση του προγράμματος κατά 20 εκατ. ευρώ από το υπουργείο, εμφανίστηκε, τότε, ως μεγάλη επιτυχία, γιατί θα εξοικονομούνταν πόροι και θα φιλοξενούνταν περισσότερα παιδιά στις δομές προσχολικής αγωγής που ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα υπολογιζόταν ότι με το αρχικό κόστος ανά παιδί θα φιλοξενούνταν 43.000 παιδιά, ενώ με το μειωμένο κόστος 61.000 παιδιά από το σύνολο των αιτήσεων για μια θέση που αφορούσε 96.000 παιδιά. Αν και το 1/3 των παιδιών (35.000) έμεναν εκτός παιδικών σταθμών, κυβέρνηση και ΚΕΔΕ εξέφραζαν την ικανοποίησή τους γι' αυτήν την εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες οι γονείς θα καλούνταν να πληρώσουν τις δικές τους εξοικονομήσεις πόρων. Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ έγραφε τότε (24 και 26 Αυγούστου) ότι θα κόψουν ακόμα κι απ' το φαΐ των παιδιών, τη θέρμανση και πολλά ακόμα ή θα ζητήσουν τροφεία. Και έτσι ακριβώς γίνεται...
Με έγγραφο στις 4 Σεπτέμβρη, το υπουργείο Εργασίας αποτύπωσε τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του υπουργείου, της ΚΕΔΕ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και του Νέου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών. Βάσει αυτής της συμφωνίας, η ετήσια δαπάνη για τις δομές του προγράμματος που εκτελεί η ΕΕΤΑΑ διαμορφώθηκε ως εξής:
Το ετήσιο ανώτατο όριο δαπάνης σε ευρώ, που θα καταβάλλεται από την ΕΕΤΑΑ ανά θέση που θα καλυφθεί, για το 2012 - 2013:
Οι προαναφερόμενες μειώσεις μεταφέρθηκαν στη λαϊκή οικογένεια όπως παραδέχεται η ίδια η ΕΕΤΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Σύμφωνα και με το ανωτέρω έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (σ.σ. ο υπ' αριθμ. πρωτ. 2.20458/ οικ.6.4824/04.09.2012), και κατόπιν της προκύπτουσας μείωσης των ετήσιων ανώτατων ορίων δαπάνης, η σίτιση θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά την παροχή προγεύματος ή απογευματινού». Δηλαδή, το πρόγραμμα δε θα καλύπτει ολοκληρωμένη διατροφή των παιδιών παρά μόνο πρόγευμα ή απογευματινό. Με άλλα λόγια, εφόσον ο γονιός θελήσει το παιδί του να τρέφεται κανονικά, θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του τον ιδιωτικό ή τον δημοτικό παιδικό σταθμό.
Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των γονιών που έχουν έρθει σε γνώση της εφημερίδας μας, οι ιδιωτικοί και αρκετοί δημοτικοί παιδικοί σταθμοί ζητούν από τους γονείς να πληρώσουν οι ίδιοι τη διατροφή του παιδιού τους. Μάλιστα, ορισμένοι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί ζητούσαν υπερβολικά ποσά... Πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε ότι πολλοί ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί δεν δέχονται να πηγαίνει ο γονιός φαγητό από το σπίτι.
Η λαϊκή οικογένεια - εφόσον κάνει χρήση - επιβαρύνεται, από την αρχή της εφαρμογής αυτού του προγράμματος, με το κόστος μεταφοράς του παιδιού από το σπίτι στο σταθμό και από το σταθμό στο σπίτι. Το ποσό της επιβάρυνσης αυτής ποικίλλει ανά παιδικό σταθμό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν επιβάλει κάποιο πλαφόν και είναι στη διακριτική ευχέρεια της ιδιοκτησίας του παιδικού σταθμού να ζητήσει όσα θέλει. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου παιδικοί σταθμοί ζητούν για τη μεταφορά ανά παιδί πάνω από 1.500 ή 2.000 ευρώ ετησίως, ποσό δηλαδή που προσεγγίζει αρκετά το ύψος των ετήσιων τροφείων που καταβάλλει, μέσω προγράμματος, η ΕΕΤΑΑ.
Στην κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι γονείς του ιδρύματος και το Σωματείο εργαζομένων στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, κατήγγειλαν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και της διοίκησης του ιδρύματος και ότι προετοιμάζουν το κλείσιμο και των πέντε παιδικών σταθμών κάνοντας αρχή με αυτόν του Κερατσινίου πετώντας στο δρόμο συνολικά 480 παιδιά. Να σημειωθεί, ότι παρά το γεγονός ότι ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος στο τέλος του καλοκαιριού δεσμεύτηκε για την απρόσκοπτη λειτουργία των 5 παιδικών σταθμών του ιδρύματος, στις αρχές της σχολικής χρονιάς η διοίκηση ανακοίνωσε το κλείσιμο αυτού του Κερατσινίου ανακαλύπτοντας ...πρόβλημα αδειοδότησης και ανάγκη εργασιών.
Ενδεικτική πάντως για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση γονείς, μικρά παιδιά και εργαζόμενους ήταν η αστυνομική δύναμη με μια διμοιρία των ΜΑΤ που επιστρατεύτηκε και πήρε θέση μπροστά στην είσοδο του υπουργείου για να τους ...αντιμετωπίσει!
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους και στα μέσα ενημέρωσης ο Γιώργος Μπουλούγαρης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Κοινή στόχευση κυβέρνησης και Ιδρύματος είναι η μετακύλιση του κόστους λειτουργίας στις πλάτες των γονιών και των εργαζομένων, αυξάνοντας τα τροφεία, μειώνοντας μισθούς, ελαστικοποιώντας τις εργασιακές σχέσεις, κάνοντας απολύσεις, πουλώντας φιλανθρωπία!». Κάλεσε τέλος, τους φορείς και τα σωματεία του Κερατσινίου να συνεχίσουν να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους. Να μεταφέρουν τον αγώνα στις γειτονιές και να δυναμώσει το κίνημα αλληλεγγύης ώστε να επιβάλουν την επαναλειτουργία του σταθμού και τη χρηματοδότησή του από την κυβέρνηση.
Τη συμπαράστασή τους στην κινητοποίηση εξέφρασαν αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Συλλόγου Γυναικών Κερατσινίου (μέλος της ΟΓΕ).