Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Ζητάνε επιπλέον τροφεία για να ταΐσουν τα βρέφη!

Το πρωτοσέλιδο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ στις 24 Αυγούστου
Το πρωτοσέλιδο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ στις 24 Αυγούστου
Για να φάνε φαγητό τα βρέφη που πηγαίνουν σε δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, θα πρέπει οι γονείς τους να πληρώσουν επιπλέον τροφεία! Μέχρι τώρα, για όσα παιδιά είχαν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι γονείς τους δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ, αφού όλο το ποσό για το κόστος των υπηρεσιών για κάθε βρέφος καλυπτόταν από το ΕΣΠΑ. Μιλάμε για 61.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Παιδιά οικογενειών με πολύ χαμηλά εισοδήματα, παιδιά που ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι άνεργοι, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών... Αυτές οι οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν γι' αυτό και έκαναν αίτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το συγκεκριμένο στοιχείο καταγράφεται με επίσημο πλέον τρόπο σε έγγραφο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης που είναι υπεύθυνη για την υλοποίησή του. Για τα παραπάνω έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση, Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών.

Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 400 ευρώ το χρόνο για να έχουν τα παιδιά τους πλήρη διατροφή, ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα, από την αρχή της εφαρμογής του δεν περιλαμβάνει τη μεταφορά των παιδιών από και προς το σταθμό, με αποτέλεσμα το κόστος της να μεταφέρεται, επίσης, στη λαϊκή οικογένεια, εφόσον η ίδια θέλει να κάνει χρήση των μεταφορικών μέσων του σχολείου.

Αναλυτικότερα:

Στα τέλη Αυγούστου, το υπουργείο Εργασίας κατέληξε σε συμφωνία με την ΚΕΔΕ να υπάρξει μείωση του κόστους ανά παιδί που - μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ - θα φιλοξενούνταν σε ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Η μείωση αυτή, μαζί με μια επιπλέον ενίσχυση του προγράμματος κατά 20 εκατ. ευρώ από το υπουργείο, εμφανίστηκε, τότε, ως μεγάλη επιτυχία, γιατί θα εξοικονομούνταν πόροι και θα φιλοξενούνταν περισσότερα παιδιά στις δομές προσχολικής αγωγής που ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα υπολογιζόταν ότι με το αρχικό κόστος ανά παιδί θα φιλοξενούνταν 43.000 παιδιά, ενώ με το μειωμένο κόστος 61.000 παιδιά από το σύνολο των αιτήσεων για μια θέση που αφορούσε 96.000 παιδιά. Αν και το 1/3 των παιδιών (35.000) έμεναν εκτός παιδικών σταθμών, κυβέρνηση και ΚΕΔΕ εξέφραζαν την ικανοποίησή τους γι' αυτήν την εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες οι γονείς θα καλούνταν να πληρώσουν τις δικές τους εξοικονομήσεις πόρων. Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ έγραφε τότε (24 και 26 Αυγούστου) ότι θα κόψουν ακόμα κι απ' το φαΐ των παιδιών, τη θέρμανση και πολλά ακόμα ή θα ζητήσουν τροφεία. Και έτσι ακριβώς γίνεται...

Το έγγραφο που περιγράφει την αντιλαϊκή απόφαση

Με έγγραφο στις 4 Σεπτέμβρη, το υπουργείο Εργασίας αποτύπωσε τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του υπουργείου, της ΚΕΔΕ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και του Νέου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών. Βάσει αυτής της συμφωνίας, η ετήσια δαπάνη για τις δομές του προγράμματος που εκτελεί η ΕΕΤΑΑ διαμορφώθηκε ως εξής:

Το ετήσιο ανώτατο όριο δαπάνης σε ευρώ, που θα καταβάλλεται από την ΕΕΤΑΑ ανά θέση που θα καλυφθεί, για το 2012 - 2013:

  • Στους Βρεφικούς - Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας μειώνεται κατά 12,5% και διαμορφώνεται σε 3.237,5 ευρώ με σίτιση και σε 2.975 ευρώ χωρίς σίτιση.
  • Στους Παιδικούς Σταθμούς μειώνεται επίσης κατά 12,5% και διαμορφώνεται σε 2.537,5 ευρώ με σίτιση και 2.275 ευρώ χωρίς σίτιση.
  • Στα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) μειώνεται κατά 30% και διαμορφώνεται σε 1.400 ευρώ.
  • Στα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με αναπηρία) και τα Προνήπια με αναπηρία παραμένουν αμετάβλητα, δηλαδή στο ύψος των 7.000 ευρώ.

Οι προαναφερόμενες μειώσεις μεταφέρθηκαν στη λαϊκή οικογένεια όπως παραδέχεται η ίδια η ΕΕΤΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Σύμφωνα και με το ανωτέρω έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (σ.σ. ο υπ' αριθμ. πρωτ. 2.20458/ οικ.6.4824/04.09.2012), και κατόπιν της προκύπτουσας μείωσης των ετήσιων ανώτατων ορίων δαπάνης, η σίτιση θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά την παροχή προγεύματος ή απογευματινού». Δηλαδή, το πρόγραμμα δε θα καλύπτει ολοκληρωμένη διατροφή των παιδιών παρά μόνο πρόγευμα ή απογευματινό. Με άλλα λόγια, εφόσον ο γονιός θελήσει το παιδί του να τρέφεται κανονικά, θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του τον ιδιωτικό ή τον δημοτικό παιδικό σταθμό.

Σε αδιέξοδο οι λαϊκές οικογένειες

Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των γονιών που έχουν έρθει σε γνώση της εφημερίδας μας, οι ιδιωτικοί και αρκετοί δημοτικοί παιδικοί σταθμοί ζητούν από τους γονείς να πληρώσουν οι ίδιοι τη διατροφή του παιδιού τους. Μάλιστα, ορισμένοι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί ζητούσαν υπερβολικά ποσά... Πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε ότι πολλοί ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί δεν δέχονται να πηγαίνει ο γονιός φαγητό από το σπίτι.

Η λαϊκή οικογένεια - εφόσον κάνει χρήση - επιβαρύνεται, από την αρχή της εφαρμογής αυτού του προγράμματος, με το κόστος μεταφοράς του παιδιού από το σπίτι στο σταθμό και από το σταθμό στο σπίτι. Το ποσό της επιβάρυνσης αυτής ποικίλλει ανά παιδικό σταθμό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν επιβάλει κάποιο πλαφόν και είναι στη διακριτική ευχέρεια της ιδιοκτησίας του παιδικού σταθμού να ζητήσει όσα θέλει. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου παιδικοί σταθμοί ζητούν για τη μεταφορά ανά παιδί πάνω από 1.500 ή 2.000 ευρώ ετησίως, ποσό δηλαδή που προσεγγίζει αρκετά το ύψος των ετήσιων τροφείων που καταβάλλει, μέσω προγράμματος, η ΕΕΤΑΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ