Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Αλλεπάλληλα μέτρα για να συμπληρώσουν το «πακέτο»

Νέας κοπής χαράτσια, κατάργηση αφορολόγητου ορίου για αυτοαπασχολούμενους και μικρο-επαγγελματίες. Αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης. Νέες φορο-ελαφρύνσεις για ισχυρές επιχειρήσεις και μεγαλοεισοδηματίες

Τα προωθούμενα μέτρα θα επιφέρουν νέο συντριπτικό χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων
Τα προωθούμενα μέτρα θα επιφέρουν νέο συντριπτικό χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων
Η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς ΕΒΕ, η επιβολή νέων κεφαλικών φόρων σε κατηγορίες φορολογουμένων, όπως σε αγρότες με εισόδημα και από άλλη πηγή (μισθωτοί κ.ά.) ταυτόχρονα με νέες καραμπινάτες φοροελαφρύνσεις σε ισχυρές επιχειρήσεις και μεγαλοεισοδηματίες, συμπεριλαμβάνονται στα νέας κοπής μέτρα που σχεδιάζουν συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για ποσά πέρα και πάνω από τα 11,5 δισ. ευρώ, αυτά που αφορούν στο σκέλος της κατεδάφισης των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες, όπως για συντάξεις, μισθούς, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, Υγεία, Παιδεία κ.ά.

Σύμφωνα με «διαρροή» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για επιβολή κεφαλικού φόρου ύψους 150 ευρώ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επίσης για τους «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» και για τους μικροϊδιοκτήτες που εμφανίζουν εισόδημα από νοίκια. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών άφηναν να εννοηθεί πως πρόκειται για ένα ακόμη από τα λεγόμενα «ισοδύναμα μέτρα».

Τα παζάρια ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ. Οι δήθεν αιτιάσεις που βάζει η πλευρά του ΠΑΣΟΚ για ορισμένα μέτρα, όπως το προηγούμενο, έρχονται να συγκαλύψουν την ταύτισή σε όλα τα βασικά ζητήματα και τις πτυχές της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν το «διαπραγματευτικό» προφίλ της κυβέρνησης και να εγκλωβίσουν το λαό, άλλες πηγές διέρρεαν ότι ο Γ. Στουρνάρας κατέθεσε στην τρόικα την πρόταση να μην παρθούν άλλα μέτρα για τη διετία 2015-2016, «αν μέχρι το 2014 η Ελλάδα καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους, καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα και περιορίσει την ύφεση».

«Κλείδωσε» η πτώχευση του λαού

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα «κλειδωμένα» μέτρα μπαίνουν και τα παρακάτω:

-- Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρο-επαγγελματίες. Με το νέο νόμο που προωθούν, θα τους φορολογούν από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και με συντελεστή πάνω από 20%!

-- Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα «φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο που θα μειωθεί» δήλωναν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Με αυτό το μήνυμα έστελναν το σινιάλο για την παραπέρα μείωση του φορολογικού συντελεστή για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις.

-- Προχωρούν σε μείωση και του «ανώτατου φορολογικού συντελεστή» που ισχύει στα προσωπικά εισοδήματα (45%) και που αφορά σε πολύ μεγάλα εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο! Να σημειωθεί πως η πολιτική αυτή έχει δρομολογηθεί πριν από τις εκλογές σε κοινό πόρισμα των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

-- «Εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας» (μισθωτοί-συνταξιούχοι) με λιγότερα κλιμάκια, 4 ή 5 από 9 σήμερα, εξέλιξη που επιφέρει νέα διόγκωση των φόρων απέναντι στο λαό.

-- Θα προχωρήσουν σε «διασταυρώσεις και χρήση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία δεν είχαν χρησιμοποιηθεί έως τώρα». Είναι φανερό δηλαδή ότι «ξεσκονίζουν» υπάρχουσες διατάξεις για κατασχέσεις και άλλα μέτρα σε βάρος μικροοφειλετών, που αδυνατούν να τους πληρώσουν τα διάφορα χαράτσια.

Ο επιμερισμός της λίστας

Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, το πακέτο με τα 11,5 δισ. ευρώ επιμερίζεται ως εξής:

  • Το 1,1 δισ. ευρώ θα προέλθει από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια (στα 67 από 65 έτη). Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι έχει συμφωνήσει και το ΔΝΤ στην ποσοτική εκτίμηση. Στο τραπέζι βρίσκεται και η παροχή περιθωρίου ενός έτους σε όσους έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα, προκειμένου να κάνουν χρήση. Στην αντίθετη περίπτωση, θα πέσουν μπροστά στα νέα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η αύξηση των ορίων θα συμπαρασύρει και τα ειδικά όρια συνταξιοδότησης, ακόμη και γι' αυτούς που ήδη έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
  • Τα 6,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά - προνοιακά επιδόματα.
  • Το 1,5 δισ. ευρώ θα αφορά σε περικοπές διαρθρωτικού χαρακτήρα (Αμυνα, Υγεία, ΟΤΑ).
  • Απομένουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ, για τα οποία αναζητούνται πρόσθετες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, παραμένει το σχέδιο για «νέου τύπου εφεδρεία».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν στο 100% το πακέτο ή να αφήσουν αδιευκρίνιστα μέτρα ύψους περίπου 580 εκατ. ευρώ, τα οποία θα συμπληρώσουν στη συνέχεια, στο πλαίσιο «εσωτερικού διαλόγου» των κομμάτων της συγκυβέρνησης και των λεγόμενων τεχνικών κλιμακίων της τρόικας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ