ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σενάρια «διάσωσης» του δικομματισμού
  • Στο φόντο της «κρίσης του δικομματισμού» λανσάρονται ξανά ποικίλα σενάρια με κοινό παρονομαστή τη διάσωση και ενίσχυσή του...
  • Ευνοεί την εκλογολογία η κυβέρνηση

«Εναλλακτικά» σενάρια για τη διάσωση και ενίσχυση του δικομματισμού πυροδοτεί η μεγάλη μείωση των ποσοστών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν.

Στο φόντο της «κρίσης του δικομματισμού» και της «ρευστότητας του πολιτικού συστήματος» λανσάρονται διάφορα σενάρια: από τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη δημιουργία νέου κόμματος υπό τον Ευ. Βενιζέλο και το «μεγάλο συνασπισμό» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ολοφάνερος κοινός παρονομαστής η διασφάλιση της «σταθερότητας» του δικομματισμού με διάφορες μορφές. Τα παραπάνω σενάρια «υποστηρίζονται» από δύο νέα γκάλοπ που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο.

Η κυβέρνηση μάλλον ευνοεί μια αναβίωση της σεναριολογίας και της εκλογολογίας κυρίως για λόγους αποπροσανατολισμού, καθώς η πολιτική της οξύνει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο από την άποψη αυτή ότι ο Θ. Ρουσόπουλος έσπευσε χτες, δίχως να ερωτηθεί, να αποκλείσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το «παιχνίδι» που κάνει...

«Καταρχάς, δεν υπάρχει θέμα εκλογών. Δεύτερον, η Νέα Δημοκρατία - το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό - πιστεύει στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και με αυτοδυναμία συνεχίζει να κυβερνά τον τόπο, κάνοντας πραγματικότητα τις δεσμεύσεις τις οποίες έλαβε προεκλογικά, και το 2004 και το 2007. Τα υπόλοιπα πρέπει να τα ρωτήσετε σε άλλα κόμματα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για το αν προβληματίζει την κυβέρνηση ενδεχόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ...

Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ έχει προκληθεί νέα αναταραχή μετά τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου περί «χαλαρής ψήφου» στις ευρωεκλογές, με την πλευρά του Ευ. Βενιζέλου να ανεβάζει τον πήχη, υποστηρίζοντας ότι στόχος πρέπει να είναι η αυτοδυναμία. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κηρύσσει το τέλος των αυτοδυναμιών ακριβώς για να μπορέσουν να γίνουν κυβερνήσεις συνεργασίας με τον ίδιο «πρωταγωνιστή». Χαρακτηριστική είναι η φράση του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα ότι «πια βρισκόμαστε σε ένα ιδιότυπο πολιτικό σκηνικό τρικομματισμού», αναγορεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως «τρίτο σημαντικό πόλο στην πολιτική ζωή». Πρόθυμος πάντως να συνεργαστεί με τη ΝΔ εμφανίζεται ο Γ. Καρατζαφέρης.

«Μοχλός» οι δημοσκοπήσεις

Αφορμή για τις παραπάνω κινήσεις και διεργασίες αποτέλεσαν δύο γκάλοπ, ένα της VPRC για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και ένα της MARC για το «Εθνος της Κυριακής», που ενισχύουν την εικόνα περί «κρίσης του δικομματισμού», ενώ η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση των λαϊκών μαζών εκτοξεύονται στα ύψη. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος που γίνεται από τη VPRC, στην επόμενη Βουλή θα υπάρχουν έξι κόμματα. Στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η ΝΔ λαμβάνει 34%, το ΠΑΣΟΚ 30,5%, το ΚΚΕ 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16%, ο ΛΑ.Ο.Σ 5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%. Στο ερώτημα ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, το 60% απαντά η ακρίβεια, ενώ το 42% η ανεργία. Αναφορικά με την υπόθεση της «Ζήμενς» σχεδόν οκτώ στους δέκα ερωτώμενους (ποσοστό 78%) πιστεύουν ότι η υπόθεση θα καλυφθεί και δε θα βγουν άλλα στοιχεία στη δημοσιότητα. Επίσης σε ερώτηση «ποιο κόμμα είναι περισσότερο εξαρτημένο από τη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων» το 62% απαντά η ΝΔ, το 65% το ΠΑΣΟΚ, το 3% το ΚΚΕ, ενώ το ίδιο ποσοστό απαντά θετικά για ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. Το 19% απαντά «όλα». Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, λιμάνια, «Ολυμπιακή») και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στη δημοσκόπηση της ΜΑRC η ΝΔ συγκεντρώνει 28,1%, το ΠΑΣΟΚ 24,9%, το ΚΚΕ 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15%, ο ΛΑ.Ο.Σ 4,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 16,8%. Στην ίδια δημοσκόπηση τίθεται το ερώτημα «αν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ κατέβαιναν μαζί στις εκλογές τι είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε στις βουλευτικές εκλογές;». Το 42,3% απαντά πως θα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, το 28,5% ΝΔ, 7% ΚΚΕ, 4,9% ΛΑ.Ο.Σ.

Τρίτο, «κρυφό» γκάλοπ της εταιρείας RASS, που δημοσιοποίησε ο «Ελεύθερος Τύπος», εμφανίζει επίσης ένα 42,3% να λέει «ναι» σε ένα νέο κόμμα υπό τον Ευ. Βενιζέλο.

ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ
Εμμεσος πλην σαφής «διάλογος» για κυβερνητική συνεργασία

Νέο γύρο, στον διαρκή «άτυπο» διάλογο, περί κυβερνητικής συνεργασίας άνοιξαν ουσιαστικά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ότι το θέμα παραμένει πάντα ανοιχτό, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Αφορμή για την αναβίωση του διαλόγου αποτέλεσε δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για το «Εθνος της Κυριακής» που εμφανίζει το 42,3% να ψηφίζει ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που κατέβαιναν «μαζί» στις εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην αυτοδυναμία, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει ότι αναμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ απάντηση στην πρόταση συνεργασίας που του έχει απευθύνει. Παράλληλα, επιχειρεί να «μαζέψει» τα περί χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές, που ανέφερε πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας αλλά με όρους που θα βάλει το κόμμα του, το οποίο θεωρεί ότι τα τελευταία χρόνια είναι «ουσιαστικά η αξιωματική αντιπολίτευση»(!).

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε αρχικά ότι «στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να καταφέρει να αναδειχτεί πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές με τις περισσότερες δυνατές ψήφους». Ειδικά για το θέμα της συνεργασίας η Μ. Καρακλιούμη είπε ότι το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται «πως ακόμα κι αν κυβερνήσει αυτοδύναμα, θα πρέπει να αναζητήσει τις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές συναινέσεις». Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, «έχουμε απευθύνει πρόταση συνεργασίας και στην Αριστερά. Αναμένουμε λοιπόν την Αριστερά, όταν κι εκείνη αποφασίσει ότι δεν έχει πλέον δίλημμα, όταν το συζητήσει και στους κόλπους της, διότι απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι υπάρχει κι εκεί συζήτηση, να μας πει αν και εφόσον θα συνεργαστεί μαζί μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι στις ευρωεκλογές η ψήφος είναι χαλαρή και άρα δεν είναι στόχος η πρωτιά. «Οι εθνικές εκλογές καθορίζουν το κόμμα που θα μας κυβερνήσει. Στις ευρωεκλογές, επειδή δεν υπάρχει αυτή η σύνδεση, οι πολίτες τις αντιμετωπίζουν πιο χαλαρά. Παρά ταύτα, πιστεύουμε ότι οι ευρωεκλογές είναι εξίσου σημαντικές, γιατί οι αποφάσεις που παίρνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση μας αφορούν όλους προσωπικά», είπε σε μια προσπάθεια ανασκευής των δηλώσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που προκάλεσαν ήδη εσωκομματικές αντιδράσεις.

Σχολιάζοντας την παραπάνω δημοσκόπηση, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε μεν ότι έχει διαμορφωθεί (κιόλας...) «ένα ιδιότυπο πολιτικό σκηνικό τρικομματισμού» με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα «να προβάλλει ως τρίτος σημαντικός πόλος στην πολιτική ζωή». Αυτό, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, συμβαίνει επειδή ένας κόσμος που επί 34 χρόνια βρέθηκε στο ΠΑΣΟΚ τώρα βλέπουν ως ελπίδα το ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να μη «διαψεύσει» τον κόσμο αυτό τείνει ευήκοον ους στη φωνή του, που όπως είπε είναι η εξής: «Μας λένε (σ.σ. οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ) ότι θέλουμε τη συνεργασία για να πάνε τα πράγματα προς τα Αριστερά, δε θέλουμε, όμως, να αποδεχτείτε μια πρόσκληση με ποσοτικούς όρους, μια πρόσκληση, αν θέλετε, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που σαν στόχο θα έχει να επαναφέρει στα πράγματα αυτούς που διαχειρίστηκαν όπως διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου όλα αυτά τα χρόνια».

Εκτίμησε, με ισχυρή δόση «μετριοφροσύνης», ότι «τα τελευταία 2 - 3 χρόνια είμαστε όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά η αξιωματική αντιπολίτευση», ενώ προέβλεψε ότι το κόμμα του θα έχει εκπονήσει ένα «εναλλακτικό πρόγραμμα» μέχρι το τέλος του έτους...

Απέφυγε να θέσει συγκεκριμένο ποσοτικό στόχο για τις ευρωεκλογές, δηλώνοντας ότι θα ήταν μια σημαντική αρχή αν το μεγάλο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήσει τις προϋποθέσεις «για μια νέα πλειοψηφία, αν όχι στις επόμενες, στις μεθεπόμενες εκλογές, με πυρήνα τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς»...

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Προσπάθειες «αθώωσης» των πολιτικών προσώπων

Την ώρα που ο ειδικός ανακριτής επιχειρεί να ερευνήσει όλες τις συμβάσεις «ΖΗΜΕΝΣ» - Ελληνικού Δημοσίου μετά το 1996, ο άλλοτε γενικός διευθυντής της «ΖΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ» Πρ. Μαυρίδης, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε με την ιδιότητα του υπόπτου στον εισαγγελέα Π. Αθανασίου, εμφάνισε τον εαυτό του ως εκτελεστικό όργανο της μητρικής «Siemens», που διακινούσε χρήματα μέσα από λογαριασμούς του «για το σκοπό της υποστήριξης των επιχειρηματικών της συμφερόντων».

Δίνοντας εξηγήσεις στον εισαγγελέα για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας, για το οποίο έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, ο Πρ. Μαυρίδης αρνήθηκε τις κατηγορίες περί δωροδοκίας μεγαλοστελεχών του ΟΤΕ ή πολιτικών προσώπων. Παραδέχτηκε ότι διακινούσε χρήματα της «Siemens», ισχυριζόμενος, ωστόσο, ότι «δε χρηματίστηκε ποτέ κρατικός λειτουργός ή αξιωματούχος».

Στο μεταξύ, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί απομάκρυνσης του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη, μετά τη δημοσιοποίηση των διώξεων για τις «υπερτιμολογημένες συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης» εκατ. ευρώ, που υπέγραψε ο ΟΤΕ με τη «Siemens» και άλλους προμηθευτές, καθώς και των διώξεων για την υπόθεση «Κοσμοτέ - Γερμανός». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την παραμονή ή όχι του Π. Βουρλούμη στον ΟΤΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει «ότι ο Π. Βουρλούμης είναι στη διοίκηση του ΟΤΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ