ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 24 Φλεβάρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Καταλύτης σε ανταγωνισμούς και παζάρια ο ενεργειακός πλούτος

Επανέρχονται τα σενάρια στενότερης πρόσδεσης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, με «κρίκο» την ελληνική κυβέρνηση

Το Νοέμβρη του 2018 υπεγράφη η «δήλωση προθέσεων συνεργασίας» στον τομέα της Ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου
Το Νοέμβρη του 2018 υπεγράφη η «δήλωση προθέσεων συνεργασίας» στον τομέα της Ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου
Με την Τουρκία να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει κανένας σχεδιασμός στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ο οποίος θα την αποκλείει «έκλεισε» μία ακόμα βδομάδα, ενώ από μέρα σε μέρα αναμένονται ανακοινώσεις για τις έρευνες της κοινοπραξίας «ExxonMobil» - «Qatar Petroleum» στην κυπριακή ΑΟΖ (νεότερα δημοσιεύματα εμφάνιζαν το κοίτασμα που εντοπίστηκε στο στόχο «Γλαύκος» του «οικοπέδου 10» ως «καλό και εμπορεύσιμο»).

Λίγες μέρες πριν αρχίσει η μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (27 Φλεβάρη - 8 Μάρτη), ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι «το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και ο ενεργειακός πλούτος γύρω από την Κύπρο αποτελούν για εμάς στρατηγικούς στόχους, εθνικά ζητήματα».

Πρόσθεσε δε ότι «ποτέ δεν αφήσαμε να σφετεριστεί κανείς τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού και του τουρκικού λαού, και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον» και ξεκαθαρίζοντας ότι η τουρκική αστική τάξη θα διαπραγματευτεί τους δικούς της όρους σε οποιεσδήποτε εξελίξεις, τόνισε: «Αφήστε εκείνους που έρχονται στην περιοχή μας από πολύ μακριά και τις εταιρείες τους να αντιληφθούν ότι τίποτα δεν μπορεί να συμβεί σε αυτήν την περιοχή χωρίς εμάς. Απολύτως τίποτα δεν μπορεί να συμβεί στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».

Να σημειωθεί ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» έχει χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη άσκηση που οργάνωσε ποτέ η Τουρκία. Οπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Αμυνας, η άσκηση θα διεξαχθεί σε τμήματα της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Σε σχετικά δημοσιεύματα καταγράφεται ότι εκτός από πλοία θα πάρουν μέρος ομάδες κομάντος SAT και SAS, χερσαίες δυνάμεις αλλά και η Ακτοφυλακή.

Η άσκηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονται συγκεντρωμένα στην περιοχή από τη μία πλωτά γεωτρύπανα και από την άλλη πολεμικά πλοία διαφόρων δυνάμεων, δεδομένων όχι μόνο των εξελίξεων στη Συρία, αλλά και του μεγάλου ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει ο ενεργειακός πλούτος της περιοχής από όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τους μονοπωλιακούς τους ομίλους.

«Ξαναζεσταίνουν» το Κυπριακό

Κάτω απ' αυτό το πρίσμα πρέπει να δούμε και τις διαπραγματεύσεις της Κύπρου τόσο με τη Γαλλία όσο και με τις ΗΠΑ για ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας, καθώς και τα σενάρια για δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στη Μεγαλόνησο, τα οποία ξεδιπλώνονται στο όνομα της «ειρήνης» στο νησί και της «σταθερότητας» στην περιοχή.

Μ' αυτά τα δεδομένα άλλωστε πιθανολογούνται εξελίξεις και στο Κυπριακό, αν όχι με την επανέναρξη άμεσα ενός νέου γύρου συνομιλιών (βλ. και την «άτυπη συνάντηση» που θα έχουν Αναστασιάδης - Ακιντζί την Τρίτη 26/2), σίγουρα όμως με την επιτάχυνση παρασκηνιακών διεργασιών, πάνω σε παλιά και νέα διχοτομικά σχέδια.

Σε κάθε περίπτωση, η Κύπρος τοποθετείται ολοένα και περισσότερο στο κέντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, πρώτα απ' όλα ανάμεσα στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο και τη Ρωσία. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συζήτηση για την άρση του εμπάργκο όπλων που οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει στην Κύπρο τη δεκαετία του 1980, με στόχο - υποτίθεται - να μη διαταράσσονται οι απόπειρες ειρήνευσης στο νησί.

Το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην αμερικανική Γερουσία είναι αποκαλυπτικό στην επιχειρηματολογία με την οποία εισηγείται την άμεση άρση του εμπάργκο. Τονίζεται ότι «οι ΗΠΑ και η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρούν ισχυρές διμερείς οικονομικές σχέσεις, ειδικά σε τομείς όπως η Ενέργεια», ότι «η ενεργειακή εξερεύνηση της κυπριακής ΑΟΖ και των κυπριακών υδάτων αφορά τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών» και ότι οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο «προάγουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, παρέχοντας στους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ μια πιθανή εναλλακτική στο ρωσικό αέριο».

Τονίζεται ακόμα ότι δεν πρέπει να αφεθεί η Κύπρος να ψάξει σε άλλες αγορές για όπλα («συμπεριλαμβανομένων χωρών που αποτελούν πρόκληση για τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο»), ενώ ρητά επανέρχεται η πρόταση για «ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό του ΝΑΤΟ για την ειρήνη», ένα σχήμα που λειτουργεί ως προθάλαμος για την πλήρη ένταξη στη βορειοατλαντική λυκοσυμμαχία.

Στη Μόσχα ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε την Παρασκευή «επίσκεψη εργασίας» στη Μόσχα, μετά από επίσημη πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του. Σε δηλώσεις του, ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τη συνεργασία των δύο χωρών «πολυδιάστατη» και ότι «υπηρετεί το έργο της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο». Μιλώντας για το Κυπριακό και αναδεικνύοντας την απροθυμία της Μόσχας να αποκλειστεί από νέους συμβιβασμούς - που αλληλεπιδρούν άλλωστε με «ισορροπίες» σε όλη την περιφέρεια - χαρακτήρισε «αναχρονιστικό» το υπάρχον σύστημα εγγυήσεων και πρόσθεσε ότι «όποιες αλλαγές» γίνουν πρέπει «να γίνουν με νέες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ.

Από τη μεριά του, ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι μέσα από την ανασκόπηση και αξιολόγηση των διμερών σχέσεων προκύπτει ότι αυτές βρίσκονται σε «πολύ ικανοποιητικό επίπεδο» και ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν συγκεκριμένα «προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής τους» σε έναν αριθμό θεμάτων «κοινού ενδιαφέροντος».

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Με «φόρα» η κυβέρνηση για τις επόμενες «διευθετήσεις»

Αποφασισμένη να «τρέξει» μια σειρά από «διευθετήσεις» ειδικά σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών με την Αλβανία και το Κυπριακό εμφανίστηκε την Παρασκευή το απόγευμα η κυβέρνηση, στο λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, που συνεδρίασε στο υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρία του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός ήταν πολύ σαφής, ξεκαθαρίζοντας στους εκπροσώπους των υπόλοιπων αστικών κομμάτων που έβαλαν θέμα ότι το 2019 είναι προεκλογική χρονιά και η κυβέρνηση δεν πρέπει να λάβει αποφάσεις που να δεσμεύουν την επόμενη, ότι «δεν υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλά κυβέρνηση πλειοψηφίας με συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Στις δηλώσεις του στον Τύπο αναφέρθηκε, μάλιστα, συγκεκριμένα στην Αλβανία και τις διαπραγματεύσεις για τις θαλάσσιες ζώνες, λέγοντας ότι έχουν προηγηθεί συστηματική δουλειά και διαπραγματεύσεις και η κυβέρνηση «δεν θα τις απεμπολήσει», κι ενώ τα κυβερνητικά στελέχη έχουν θέσει ως στόχο την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια τους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά ο υπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες από το τι συζήτησαν ιδιαιτέρως οι Τσίπρας - Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αγκυρα. Εδωσε δε και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών που θα ακολουθήσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, που, όπως είπε, στόχο είχε «την εξομάλυνση του κλίματος». Το εν λόγω χρονοδιάγραμμα προβλέπει συνάντηση του γγ του ελληνικού ΥΠΕΞ με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας άμεσα, συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών, συνάντηση Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου για έναρξη των λεγόμενων διερευνητικών επαφών και τον εμπλουτισμό των περιβόητων ΜΟΕ. Τέλος, Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη.

Συζήτηση έγινε και για το Κυπριακό καθώς την Τρίτη ο Γ. Κατρούγκαλος θα συναντήσει την Αμερικανίδα ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το θέμα, κι ενώ δρομολογούνται εκ νέου τα διχοτομικά σχέδια για «διευθέτησή» του.

Τέλος, συζήτησαν και για τη Βενεζουέλα, με τον υπουργό να επιχειρεί και πάλι να καλύψει τις πλάτες που κάνει η κυβέρνηση στην επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ στα εσωτερικά της χώρας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση συνδιαμόρφωσε τη θέση της ΕΕ για «διέξοδο από την κρίση με το λαό της χώρας να εκφράζεται... με τίμιες εκλογές».

«Βγάζει δουλειά» για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, στο υπουργείο Εξωτερικών είχε πραγματοποιηθεί η κοπή της πίτας, παρουσία του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος στο χαιρετισμό του έκανε λόγο για «σημαντική δουλειά» που έβγαλε το τελευταίο διάστημα το ΥΠΕΞ συμβάλλοντας σε ό,τι παρουσίασε ο ίδιος ως «σημαντική αναβάθμιση της χώρας στο διεθνές στερέωμα».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζοντάς τη «μια από τις σημαντικότερες και ιστορικότερες συμφωνίες που θα σημαδέψουν την εξωτερική πολιτική του τόπου». Παράλληλα, δίνοντας κάποια στοιχεία της τρέχουσας ατζέντας, είπε ότι το τελευταίο διάστημα διαβουλεύτηκε συχνά με διπλωμάτες για τα Ελληνοτουρκικά, το Ενεργειακό, τα βαλκανικά ζητήματα κ.ά.

Σε ανάλογο πνεύμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, υποστήριξε ότι ποτέ άλλοτε η χώρα δεν είχε τόσο «αναβαθμισμένο ρόλο διεθνώς».

Τη Στερεά Ελλάδα «επιθεώρησε» ο Αμερικανός πρέσβης

Με επίσκεψη στη Στερεά Ελλάδα και συνάντηση με τον περιφερειάρχη, Κ. Μπακογιάννη, συνέχισε την Παρασκευή την «επιθεώρησή» του ανά τη χώρα ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ.

Ο Τζ. Πάιατ στη Λαμία ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες για την κατάσταση που επικρατεί στη Στερεά Ελλάδα «και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής», σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι ιαματικές πηγές, ο πολιτισμός και η αγροδιατροφή, δείχνοντας «ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», όπου η Στερεά Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των εγκαταστάσεων και τα αμερικανικά μονοπώλια μυρίζονται κέρδη. Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τις γεωργικές βιομηχανίες στη Στυλίδα αλλά και το Καρπενήσι.

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που ξεπέρασε κατά πολύ τα τυπικά», δήλωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει προορισμό για επενδύσεις» και «σήμερα κάναμε μια πάρα πολύ καλή αρχή».

Ο Αμερικανός πρέσβης, από την πλευρά του, υποστήριξε πως «η Στερεά Ελλάδα είναι μια περιοχή με τεράστιες δυνατότητες σε ό,τι αφορά τον τουρισμό», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη συγκέντρωση της βιομηχανίας στα όρια της Βοιωτίας με την Αττική. Μάλιστα, ο Τζ. Πάιατ χαρακτήρισε την επίσκεψή του σημαντική, καθώς, όπως είπε, του δίνεται η δυνατότητα... να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει στα λαϊκά στρώματα στη χώρα και τις επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν μετά από μια δεκαετία κρίσης!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ