ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Μποϊκοτάζ» Βρετανών από τις αρχές της Βασόρα

Από διαδήλωση Ιρακινών στη Βασόρα ενάντια στους Βρετανούς

Associated Press

Από διαδήλωση Ιρακινών στη Βασόρα ενάντια στους Βρετανούς
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη διακοπή της συνεργασίας τους με τις βρετανικές κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν χτες οι τοπικές αρχές της Βασόρα, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας αλλά και του στρατού που βρίσκεται εκεί. Η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει εξαιρετικά υψηλή, παρά τις διαβεβαιώσεις της κεντρικής «κυβέρνησης» Τζαφάρι και Βρετανών αξιωματούχων ότι «τα πράγματα οδεύουν καλώς».

Χτες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, Βρετανοί στρατιώτες απέφυγαν να εμφανιστούν στους δρόμους της πόλης ενώ δε συμμετείχαν στις κοινές περιπολίες με τις ιρακινές δυνάμεις. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, ο κυβερνήτης της Βασόρα, Μουχάμαντ αλ Γουάιλι, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου γνωστοποίησε ότι όλες οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να «μποϊκοτάρουν κάθε είδους συνεργασία» με τους Βρετανούς. Ο αλ Γουάιλι έθεσε ως όρους για την επανάληψη της συνεργασίας, την απολογία εκ μέρους των Βρετανών για την εισβολή των δυνάμεών τους στην κεντρική φυλακή της πόλης, τη Δευτέρα το βράδυ, την παράδοση των 2 Βρετανών πρακτόρων που έγιναν το «μήλον της Εριδος», στην ιρακινή αστυνομία και την καταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές που προκάλεσαν.

Βρετανοί αξιωματικοί απέφυγαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις αυτές και επέμειναν ότι θα προσπαθήσουν να βρουν μια «μέση λύση διά του διαλόγου» με τους Ιρακινούς. Επανέλαβαν, επίσης, την αρχική τους εκδοχή, ότι οι 2 Βρετανοί πράκτορες που είχαν συλληφθεί «βρίσκονταν σε κίνδυνο» και αρνήθηκαν, για άλλη μια φορά, ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «απελευθέρωσής τους», δηλαδή της εισβολής, σκότωσαν 2 Ιρακινούς στρατιώτες.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση και στην πρωτεύουσα, όπου χτες, σε 2 διαφορετικές επιθέσεις ενόπλων, σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί φρουροί ασφαλείας, 1 Αμερικανός στρατιώτης, ένας διερμηνέας συνεργάτης των κατακτητών και οι 2 γιοι του. Τραυματίστηκαν άλλοι 2 φρουροί ασφαλείας, και 3 Αμερικανοί στρατιώτες. Στη Μπαακούμπα εκτελέστηκε αξιωματικός της αστυνομίας ενώ στο Κιρκούκ αντάρτες ανατίναξαν έναν από τους κεντρικούς πετρελαιαγωγούς της περιοχής που φλεγόταν μέχρι το βράδυ.

Παρά το γεγονός ότι με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στη Βασόρα, τόσο στο βρετανικό όσο και στον αμερικανικό Τύπο πολλαπλασιάζονται τα σχόλια περί απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων, ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε χτες τις γνωστές θέσεις του. Ο Τζορτζ Μπους, αφού συναντήθηκε με το διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, Τζορτζ Κέισι, και τον επικεφαλής της Κεντρικής Αμερικανικής Διοίκησης στον Κόλπο, Τζον Αμπιτζάιντ, τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία στρατιωτική απόσυρση από το Ιράκ, στην παρούσα φάση, γιατί αυτό θα έκανε τον κόσμο πιο επικίνδυνο δίνοντας την εντύπωση στους τρομοκράτες ότι επικράτησαν».

ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΔΕΑΕ
«Υποχώρηση» τρόικας λόγω διαφωνιών

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Υπαναχώρησε από τη θέση της για παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η «τρόικα» της ΕΕ (Βρετανία - Γερμανία - Γαλλία), βλέποντας, μετά από αρκετές μέρες συνομιλιών στους κόλπους του Συμβουλίου των Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), ότι δεν εξασφαλίζει τη συμφωνία της πλειοψηφίας των μελών. Καταλυτικό ρόλο, όπως φαίνεται, διαδραμάτισε η επίμονη άρνηση των Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας και του Κινήματος των Αδεσμεύτων, να υποστηρίξουν ένα σχέδιο απόφασης που θα «τιμωρούσε» την Τεχεράνη, στέλνοντας το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μάλιστα, Ρώσοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι απορρίπτουν και το δεύτερο βελτιωμένο «σχέδιο απόφασης» της τρόικας, όπου απλώς επισημαίνεται ο «μη σεβασμός» του Ιράν απέναντι στη ΔΕΑΕ.

Εκπρόσωποι της «τρόικας» δήλωναν ότι εφόσον δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση, θα δοθεί περισσότερος χρόνος στη διπλωματία, έτσι ώστε «να πειστεί» το Ιράν να εγκαταλείψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου. Οι υπουργοί Εξωτερικών των «3», όμως, επιμένουν στην άποψη ότι «εάν το Ιράν συνεχίσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος διάδοσης των πυρηνικών όπλων», σε άρθρο τους στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», το οποίο συνυπογράφει ο Χαβιέ Σολάνα.

Η ιρανική ηγεσία, από την άλλη, χαρακτήρισε «σημαντική νίκη» την υπαναχώρηση της ΕΕ, εκτιμώντας ότι είναι το επίτευγμα της ιρανικής διπλωματίας. Ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την έναρξη του 8ετούς ιρακινο-ιρανικού πολέμου, επανέλαβε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «είναι ειρηνικό», συμπληρώνοντας, όμως, ότι «εάν το Ιράν δεχτεί επίθεση, τότε θα απαντήσει εξαιρετικά άγρια».

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΓΙΑ ΚΟΣΣΟΒΟ
Προτάσεις για αυτονομία...

...με διατήρηση της αυτοκυριαρχίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τις βασικές θέσεις για το (υπό μελλοντική διαμόρφωση) στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου δημοσιοποίησε χτες η Σέρβα αξιωματούχος, Σάντα Ράσκοβιτς - Ιβιτς, που εδώ και ενάμιση μήνα είναι η νέα επικεφαλής του σερβικού Συντονιστικού Κέντρου Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με όσα είπε χτες η Ράσκοβιτς, μετά από περιοδεία της στο Κοσσυφοπέδιο, το Βελιγράδι:

  • Δέχεται να ασκεί η κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο «την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία», πλην της νομισματικής και της τελωνειακής πολιτικής που θα ασκείται κεντρικά.
  • Θα υπερασπιστεί την ιδέα να γίνει το Κοσσυφοπέδιο αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ώστε αφ' ενός να αποφευχθεί η δημιουργία παραστρατιωτικών ομάδων, αφ' ετέρου να καθησυχάσουν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί για το ρόλο του σερβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο, που προτείνεται να φρουρεί τα διοικητικά όρια (με Σερβία) και τα σύνορα (με τις γείτονες χώρες).
  • Επιδιώκει, όμως, τη διατήρηση της αυτοκυριαρχίας στην επαρχία, ώστε το Κοσσυφοπέδιο να αποτελεί τμήμα της Σερβίας και να έχουν Βελιγράδι και Πρίστινα μία έδρα στον ΟΗΕ, έναν υπουργό Εξωτερικών και έναν υπουργό Αμυνας.

Η Ράσκοβιτς είναι η πρώτη αξιωματούχος της Σερβίας που ξεκαθάρισε την ομιχλώδη στάση που τηρούσε η σερβική κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με το χαρακτηριστικό σύνθημα «κάτι περισσότερο από αυτονομία, κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία»... Χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε πως οι χώρες της Ομάδας Επαφής (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία) για την πρώην Γιουγκοσλαβία φαίνεται πως πρόσκεινται θετικά στις θέσεις της σερβικής κυβέρνησης. Εκανε δε ιδιαίτερη μνεία στις ΗΠΑ, αναφέροντας πως εδώ και καιρό (σε αντίθεση με το παρελθόν...) η Γερουσία δεν έφερε προς ψήφιση σχέδιο απόφασης για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, υιοθετώντας ως στάση την ίση παρουσία (και όχι αποκλεισμό...) Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων στις συνομιλίες για τον καθορισμό του τελικού στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθούν οι δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του «Γραφείου Σύνδεσης» (άτυπη «πρεσβεία»...) των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Φίλιπ Γκόλντερμπεργκ. Σύμφωνα με το δίκτυο Β92, ο Γκόλντερμπεργκ αποδοκίμασε την «κυβέρνηση» των Κοσσοβάρων Αλβανών, λέγοντας πως δεν έκανε «ούτε σοβαρές προετοιμασίες, ούτε σοβαρές προσπάθειες». Κατέληξε, τασσόμενος υπέρ της εξεύρεσης μιας «συμβιβαστικής λύσης» στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου «καμία πλευρά να μην μπορεί να τα πάρει όλα»...

ΙΑΠΩΝΙΑ
Κύμα 10.000 απολύσεων στη «Sony»...

ΤΟΚΙΟ.--

Τις απολύσεις τουλάχιστον 10.000 εργαζομένων σε Ιαπωνία και άλλες χώρες, το κλείσιμο 11 εργοστασίων και συνολικές περικοπές στο κόστος παραγωγής ύψους 1,8 δισ. δολαρίων ως το Μάρτη του 2008 ανακοίνωσε χτες η νέα (εδώ και έξι μήνες) διοίκηση της «Sony» που τελεί υπό τις εντολές του Αμερικανο-βρετανού Χάουαρντ Στρίνγκερ (ο πρώτος αλλοδαπός που αναλαμβάνει τα ηνία ιαπωνικού εταιρικού κολοσσού)...

Τα διευθυντικά στελέχη χαρακτήρισαν σαν ...«απαραίτητες» τις απολύσεις 4.000 Ιαπώνων εργαζομένων και άλλων 6.000 σε τρίτες χώρες προκειμένου η ριζική «αναδιάρθρωση» των τμημάτων ηλεκτρονικής και ψυχαγωγίας της «Sony» να σταματήσει, αφ' ενός, τις απώλειες κερδών που ως το τέλος τρέχοντος οικονομικού έτους θεωρείται πως θα ξεπεράσουν τα 90 εκατ. δολάρια και, αφ' ετέρου, την κατρακύλα των μετοχών της εταιρίας στις χρηματαγορές, που μέσα στην τελευταία πενταετία έχασαν τα 2/3 της αξίας τους.

Ολα αυτά, ενώ χτες το κυβερνών κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι ενέκρινε πακέτο νομοσχεδίων για την ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων και των ταμιευτηρίων της χώρας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ