Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΔΕΑΕ
«Υποχώρηση» τρόικας λόγω διαφωνιών

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Υπαναχώρησε από τη θέση της για παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η «τρόικα» της ΕΕ (Βρετανία - Γερμανία - Γαλλία), βλέποντας, μετά από αρκετές μέρες συνομιλιών στους κόλπους του Συμβουλίου των Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), ότι δεν εξασφαλίζει τη συμφωνία της πλειοψηφίας των μελών. Καταλυτικό ρόλο, όπως φαίνεται, διαδραμάτισε η επίμονη άρνηση των Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας και του Κινήματος των Αδεσμεύτων, να υποστηρίξουν ένα σχέδιο απόφασης που θα «τιμωρούσε» την Τεχεράνη, στέλνοντας το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μάλιστα, Ρώσοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι απορρίπτουν και το δεύτερο βελτιωμένο «σχέδιο απόφασης» της τρόικας, όπου απλώς επισημαίνεται ο «μη σεβασμός» του Ιράν απέναντι στη ΔΕΑΕ.

Εκπρόσωποι της «τρόικας» δήλωναν ότι εφόσον δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση, θα δοθεί περισσότερος χρόνος στη διπλωματία, έτσι ώστε «να πειστεί» το Ιράν να εγκαταλείψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου. Οι υπουργοί Εξωτερικών των «3», όμως, επιμένουν στην άποψη ότι «εάν το Ιράν συνεχίσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος διάδοσης των πυρηνικών όπλων», σε άρθρο τους στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», το οποίο συνυπογράφει ο Χαβιέ Σολάνα.

Η ιρανική ηγεσία, από την άλλη, χαρακτήρισε «σημαντική νίκη» την υπαναχώρηση της ΕΕ, εκτιμώντας ότι είναι το επίτευγμα της ιρανικής διπλωματίας. Ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την έναρξη του 8ετούς ιρακινο-ιρανικού πολέμου, επανέλαβε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «είναι ειρηνικό», συμπληρώνοντας, όμως, ότι «εάν το Ιράν δεχτεί επίθεση, τότε θα απαντήσει εξαιρετικά άγρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ