Στην Αγκυρα σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας
Οπως εξήγησε, δε, «έχουμε πολλά θέματα» για τα οποία οι δύο πλευρές διατηρούν αμοιβαίο ενδιαφέρον και γι' αυτό «μπορούμε να συζητήσουμε για την ασφάλεια στην περιφέρεια, για διάφορα θέματα συνεργασίας, όπως η συνεργασία στην Ενέργεια για παράδειγμα, που μπορούμε να έχουμε».
Αν και απέφυγε να απαντήσει αν η επίσκεψή της σημαίνει και άμεση επανενεργοποίηση του πολιτικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας - ΕΕ αλλά και του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, η Κάλας ξεχώρισε στοχευμένα τη διατήρηση συνεργασίας με την Αγκυρα, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι «ένας από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ με τους οποίους χρειάζεται να εργαστούμε περισσότερο».
Αναφέρθηκε επίσης στο «αμοιβαίο συμφέρον» που οι δύο πλευρές διατηρούν για τη Συρία και την ανάπτυξή της «προς τη σωστή κατεύθυνση», όπως και σε σειρά από άλλα μέτωπα της περιοχής (Παλαιστινιακό κ.ά.)
Τέλος, δεν παρέλειψε να σταθεί στο «σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο», που «μας ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές» (ΕΕ και Τουρκία), επισημαίνοντας ότι «φυσικά το θέμα της Κύπρου (...) είναι από τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε».
Σημειωτέον, από τη μεριά του, ο πρέσβης της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, Φαρούκ Καϊμακτσί, εκτίμησε ότι «το 2024 ήταν μια χρονιά κατά την οποία συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και άρχισαν να καθορίζονται κάποια θετικά σημάδια για την εξομάλυνση και βελτίωση των διμερών σχέσεων», προσθέτοντας: «Δική μας επιθυμία είναι να ανοίξουμε όλους τους "παγωμένους" διαλόγους, να ξεκινήσουμε τον οικονομικό διάλογο υψηλού επιπέδου καθώς και τους διαλόγους για τις Μεταφορές και την Ενέργεια το συντομότερο δυνατό...».
Ενέργεια και Κυπριακό βρίσκονται στο επίκεντρο των νέων ευρω-τουρκικών παζαριών, σε μία περίοδο μάλιστα που εξετάζεται νέος γύρος διαπραγματεύσεων των όρων συνεργασίας των δύο πλευρών (ελεύθερης και κατεχόμενης) στο νησί.
Μόλις στις αρχές της βδομάδας ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, είχαν «εποικοδομητική συνάντηση» στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, όπου μάλιστα και η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε πλαίσιο με «οκτώ προτάσεις» για άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων «και άλλες ιδέες τις οποίες συζητήσαμε και στη Νέα Υόρκη όταν είχαμε το δείπνο», όπως εξήγησε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Οτι οι διεργασίες «ανεβάζουν στροφές» φαίνεται και στην είδηση ότι μέσα Φλεβάρη η αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Οικοδόμησης της Ειρήνης, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, θα βρεθεί σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα.
Ηδη, ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η άτυπη πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό που συζητιέται από το φθινόπωρο, μπορεί να γίνει ακόμα και μες στον Μάρτη. Σε αυτήν - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - Ελλάδα και Τουρκία θα εκπροσωπήσουν οι δύο ΥΠΕΞ ενώ τη Βρετανία ο αρμόδιος υφυπουργός.
Στο μεταξύ, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, σχολιάζοντας τη NAVTEX που εξέδωσε η Κύπρος για την έναρξη ερευνών (μέχρι και τον Ιούνη) στο τεμάχιο «5» της κυπριακής ΑΟΖ, σχολίασαν ότι αυτή αφορά περιοχή που «βρίσκεται εκτός της περιοχής θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας και 11,5 μίλια, περίπου 22 χιλιόμετρα νότια. Σε αυτό το πλαίσιο, παρακολουθούμε από κοντά τις δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου».
Την Τρίτη, πάντως, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι πάνω από το «5» σηκώθηκε τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος ATR-72 που για αρκετή ώρα πέταξε μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ολα αυτά ενώ ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, δέχτηκε συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.
Σύμφωνα με το «Αναντολού», οι δύο ΥΠΕΞ επισήμαναν «την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των ΗΠΑ να έχουν συνεργασία στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης ως δύο σύμμαχοι και υπογράμμισαν τη σημασία να ενεργούν συντονισμένα σε περιφερειακά ζητήματα».
Κινητοποίηση την Κυριακή από την Επιτροπή Ειρήνης της πόλης
Ο μεγάλος όγκος στρατιωτικών οχημάτων μεταφέρεται μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου με τα τρένα του πολέμου, από την Αλεξανδρούπολη προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Η «Steadfast Dart 2025» αποτελεί πρόβα γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, καθώς καταδεικνύει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να αναπτύσσει γρήγορα δυνάμεις από την Ευρώπη για την ενίσχυση της άμυνας της ανατολικής πλευράς της.
Η Αλεξανδρούπολη ξαναμπαίνει στο προσκήνιο και στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, καθώς μετατρέπεται και πάλι σε στόχο πρώτης γραμμής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Κόντρα σε αυτή την εξέλιξη στέκονται η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, εργατικά σωματεία και φορείς της πόλης και οργανώνουν κινητοποίηση ενάντια στην εμπλοκή, την Κυριακή 2 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ. στο πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας.
Καλούν τον λαό να απαιτήσει απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Να πει δυνατό όχι στην παράδοση του λιμανιού και των υποδομών της πόλης στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ. Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.
Για τα κέρδη του κεφαλαίου οι πλάτες κυβέρνησης και λοιπών στο κράτος - δολοφόνο
Την επέκταση των «δεσμών» με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ για τα κέρδη του κεφαλαίου επιβεβαιώνει η «υποδοχή» που είχε η «υψηλού επιπέδου» ισραηλινή αντιπροσωπεία προ ημερών στην Ελλάδα, όπου συναντήθηκε με στελέχη της κυβέρνησης και διάφορους εκπροσώπους του κεφαλαίου, συζητώντας τη διεύρυνση των μπίζνες σε όλα τα επίπεδα.
Χαρακτηριστικά των όσων συζητήθηκαν αλλά και για το γιατί η αστική τάξη της χώρας, η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα έσπευσαν να κάνουν πλάτες στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, και συνολικά τα αίσχη του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, είναι και τα όσα γράφονται στον ισραηλινό Τύπο μετά την επίσκεψη.
Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα «βρίσκεται σε καλό δρόμο να γίνει ο κύριος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, αντικαθιστώντας την Τουρκία εντός των επόμενων μηνών», βάζοντας ρότα να τριπλασιάσει το εμπόριο μεταξύ των δύο από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ετησίως. Αναλαμβάνει, δηλαδή, να αποτελέσει το «κεφάλι» του περιβόητου αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής δρόμου εμπορίου IMEC για χάρη του οποίου η Μ. Ανατολή πνίγηκε στο αίμα. Ενώ ακόμη μεγαλύτερη όξυνση των ανταγωνισμών προδιαγράφει και ο στόχος της αντικατάστασης της Τουρκίας ως κύριου εμπορικού εταίρου: Σημειωτέον πως το διμερές εμπόριο των δύο που εκτιμάται στα περίπου 6 δισ. δολάρια ανά έτος βρίσκεται σε πτωτική πορεία, με βάση και το πρόσφατο μποϊκοτάζ της Τουρκίας σε ισραηλινά προϊόντα.
Χαρακτηριστικές της εμπλοκής και οι δηλώσεις του προέδρου της ένωσης βιομηχάνων του Ισραήλ, Ρον Τόμερ: «Η Ελλάδα είναι σταθερός φίλος του Ισραήλ από την ίδρυσή του. Ακόμη και εν μέσω της τρέχουσας σύγκρουσης, η Ελλάδα μας στηρίζει σταθερά. Ενώ πολλοί Ισραηλινοί συνδέουν την Ελλάδα με τον τουρισμό, η χώρα έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει. Δεδομένης της γεωγραφικής της εγγύτητας, η Ελλάδα είναι ένας φυσικός εμπορικός εταίρος και υπάρχει σημαντική δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας σε όλους τους κλάδους, ιδιαίτερα στις ισραηλινές εξαγωγές προς την Ελλάδα, οι οποίες παραμένουν σχετικά μέτριες», σημείωσε περιγράφοντας ως «ενθουσιώδη» την υποδοχή της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα.