Στην Αγκυρα σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας
Οπως εξήγησε, δε, «έχουμε πολλά θέματα» για τα οποία οι δύο πλευρές διατηρούν αμοιβαίο ενδιαφέρον και γι' αυτό «μπορούμε να συζητήσουμε για την ασφάλεια στην περιφέρεια, για διάφορα θέματα συνεργασίας, όπως η συνεργασία στην Ενέργεια για παράδειγμα, που μπορούμε να έχουμε».
Αν και απέφυγε να απαντήσει αν η επίσκεψή της σημαίνει και άμεση επανενεργοποίηση του πολιτικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας - ΕΕ αλλά και του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, η Κάλας ξεχώρισε στοχευμένα τη διατήρηση συνεργασίας με την Αγκυρα, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι «ένας από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ με τους οποίους χρειάζεται να εργαστούμε περισσότερο».
Αναφέρθηκε επίσης στο «αμοιβαίο συμφέρον» που οι δύο πλευρές διατηρούν για τη Συρία και την ανάπτυξή της «προς τη σωστή κατεύθυνση», όπως και σε σειρά από άλλα μέτωπα της περιοχής (Παλαιστινιακό κ.ά.)
Τέλος, δεν παρέλειψε να σταθεί στο «σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο», που «μας ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές» (ΕΕ και Τουρκία), επισημαίνοντας ότι «φυσικά το θέμα της Κύπρου (...) είναι από τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε».
Σημειωτέον, από τη μεριά του, ο πρέσβης της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, Φαρούκ Καϊμακτσί, εκτίμησε ότι «το 2024 ήταν μια χρονιά κατά την οποία συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και άρχισαν να καθορίζονται κάποια θετικά σημάδια για την εξομάλυνση και βελτίωση των διμερών σχέσεων», προσθέτοντας: «Δική μας επιθυμία είναι να ανοίξουμε όλους τους "παγωμένους" διαλόγους, να ξεκινήσουμε τον οικονομικό διάλογο υψηλού επιπέδου καθώς και τους διαλόγους για τις Μεταφορές και την Ενέργεια το συντομότερο δυνατό...».
Ενέργεια και Κυπριακό βρίσκονται στο επίκεντρο των νέων ευρω-τουρκικών παζαριών, σε μία περίοδο μάλιστα που εξετάζεται νέος γύρος διαπραγματεύσεων των όρων συνεργασίας των δύο πλευρών (ελεύθερης και κατεχόμενης) στο νησί.
Μόλις στις αρχές της βδομάδας ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, είχαν «εποικοδομητική συνάντηση» στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, όπου μάλιστα και η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε πλαίσιο με «οκτώ προτάσεις» για άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων «και άλλες ιδέες τις οποίες συζητήσαμε και στη Νέα Υόρκη όταν είχαμε το δείπνο», όπως εξήγησε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Οτι οι διεργασίες «ανεβάζουν στροφές» φαίνεται και στην είδηση ότι μέσα Φλεβάρη η αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Οικοδόμησης της Ειρήνης, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, θα βρεθεί σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα.
Ηδη, ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η άτυπη πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό που συζητιέται από το φθινόπωρο, μπορεί να γίνει ακόμα και μες στον Μάρτη. Σε αυτήν - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - Ελλάδα και Τουρκία θα εκπροσωπήσουν οι δύο ΥΠΕΞ ενώ τη Βρετανία ο αρμόδιος υφυπουργός.
Στο μεταξύ, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, σχολιάζοντας τη NAVTEX που εξέδωσε η Κύπρος για την έναρξη ερευνών (μέχρι και τον Ιούνη) στο τεμάχιο «5» της κυπριακής ΑΟΖ, σχολίασαν ότι αυτή αφορά περιοχή που «βρίσκεται εκτός της περιοχής θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας και 11,5 μίλια, περίπου 22 χιλιόμετρα νότια. Σε αυτό το πλαίσιο, παρακολουθούμε από κοντά τις δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου».
Την Τρίτη, πάντως, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι πάνω από το «5» σηκώθηκε τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος ATR-72 που για αρκετή ώρα πέταξε μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ολα αυτά ενώ ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, δέχτηκε συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.
Σύμφωνα με το «Αναντολού», οι δύο ΥΠΕΞ επισήμαναν «την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των ΗΠΑ να έχουν συνεργασία στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης ως δύο σύμμαχοι και υπογράμμισαν τη σημασία να ενεργούν συντονισμένα σε περιφερειακά ζητήματα».