Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Γ. Μαρίνου σε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και Αθηνά Ζαρκάδα, συνεργάτη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, συμμετείχε στη συνάντηση της ΕΚΔ και παρευρέθηκε ακόμα σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΚΚ Τουρκίας ενάντια στην ακρίβεια και στη φτωχοποίηση του λαού.
Παρακάτω δημοσιεύουμε αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνάντηση της ΕΚΔ.
Ευχαριστούμε πολύ το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας για τη φιλοξενία της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΔ, για να εξετάσουμε συλλογικά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την αλληλεγγύη στους λαούς της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, της Συρίας.
Η συζήτηση μπορεί να συμβάλει στην ενιαία αντίληψη για τα κρίσιμα γεγονότα που ζουν οι λαοί στις συνθήκες των ιμπεριαλιστικών πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, τις δεκάδες πολεμικές εστίες που πυροδοτούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, στους οποίους επιδρά καθοριστικά η σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο καπιταλιστικό σύστημα, της ευρωατλαντικής συμμαχίας (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ισραήλ) με την υπό διαμόρφωση ευρασιατική με επικεφαλής την Κίνα, τη Ρωσία και τη συμμετοχή του Ιράν.
Η εύθραυστη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας δεν διαγράφει τα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους. Η αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού και η αλληλεγγύη των λαών σε όλο τον κόσμο, που χαρακτήρισαν όλη αυτήν την περίοδο την πάλη ενάντια στην επίθεση του κατακτητή, συνεχίζονται, για την λευτεριά της Παλαιστίνης.
Δεύτερον, το συριακό κράτος καταλύθηκε από τους τζιχαντιστές με τη στήριξη των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ισραήλ. Η Συρία, που κατέχει στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση και διαθέτει σημαντικά ενεργειακά αποθέματα, μπήκε στο στόχαστρο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ιδιαίτερα όταν το συριακό καθεστώς αντιτάχθηκε στον ενεργειακό δρόμο Κατάρ - Σαουδικής Αραβίας - Ιορδανίας - Συρίας - Ευρώπης και επέλεξε τον ενεργειακό αγωγό που ξεκινούσε από το Ιράν. Η λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» πάτησε πάνω στα αδιέξοδα του καπιταλισμού και χρησιμοποιήθηκε ως όχημα προώθησης του ιμπεριαλιστικού σχεδιασμού περί «νέας Μέσης Ανατολής». Οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Βρετανία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία χρηματοδότησαν, εκπαίδευσαν και εξόπλισαν δυνάμεις των τζιχαντιστών για την ανατροπή του Ασαντ ήδη από το 2011.
Το Μπααθικό καθεστώς διασώθηκε τότε με τη στήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ, για τα δικά τους συμφέροντα, αλλά σήμερα οι δυνάμεις αυτές δεν έδωσαν στήριξη στο καθεστώς - το Ιράν λόγω των προβλημάτων στη σύγκρουση με το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ λόγω του πολέμου στον Λίβανο, η Ρωσία λόγω των απαιτήσεων του πολέμου στην Ουκρανία και των σχετικών εξελίξεων.
Οι τζιχαντιστές με έδρα το Ιντλίμπ στηρίχθηκαν πολύμορφα από την Τουρκία, ετοιμάστηκαν και έδρασαν την κατάλληλη στιγμή. Η ταχύτατη επέλασή τους ανέδειξε την αποσύνθεση της συριακής κρατικής μηχανής, του συριακού στρατού και της πολιτικής του Μπααθικού καθεστώτος, που ήταν σε αντίθεση με τα συμφέροντα του συριακού λαού.
Καταδικάζουμε σταθερά την ιμπεριαλιστική επέμβαση και σημειώνουμε ότι οι εξελίξεις στη Συρία χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση του λαού και τους όρους της ταξικής πάλης, τροφοδοτούν τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και νέο προσφυγικό κύμα. Βρισκόμαστε απέναντι σε διαμελισμό της χώρας και αλλαγή των συνόρων.
Το Ισραήλ διατηρεί τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν και επεκτείνεται σε συριακά εδάφη, επιδρά στην αυτονόμηση των περιοχών των Δρούζων στον νότο και των Κούρδων της Συρίας, διεκδικεί ενισχυμένη θέση στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις και δυναμώνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη βορειοανατολική Συρία, ελέγχουν σημαντικές ενεργειακές πηγές.
Η Ρωσία διαπραγματεύεται τις στρατιωτικές βάσεις στην Ταρτούς και στη Λαττάκεια, ενδιαφέρεται για τη συριακή παραλιακή ζώνη και την παρουσία στη Μεσόγειο, εξετάζει την προσαρμογή της στρατηγικής της.
Το τουρκικό κράτος διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στη Συρία, απειλεί με κλιμάκωση της σύγκρουσης με τους Κούρδους. Προσβλέπει σε αναβάθμιση της θέσης του στη Μέση Ανατολή και προβάλλει διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, με αρνητικές συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που διαμορφώνονται με ευθύνη των αστικών τάξεων και αμερικανοΝΑΤΟική παρέμβαση, για την ισχυροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ενώ προωθείται διχοτομική λύση στην Κύπρο. Το ΚΚΕ αναδεικνύει αυτές τις αρνητικές εξελίξεις για τους λαούς και καταδικάζει μεταξύ των άλλων τον σχεδιασμό ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.
Το ξαναμοίρασμα στη Συρία για λογαριασμό των αστικών τάξεων δίνει στις εξελίξεις πολύ επικίνδυνη δυναμική, προσθέτει νέα στοιχεία στον φαύλο κύκλο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Στο στόχαστρο των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι το Ιράν, δυναμώνει η επίθεσή τους στην Υεμένη.
Αντιμετωπίζουμε τις εξελίξεις από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, παίρνουμε υπόψη τα σοβαρά προβλήματα στρατηγικής του κομμουνιστικού κινήματος της περιοχής και την αδυναμία του απέναντι στις ανάγκες της ταξικής πάλης, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς και στους κομμουνιστές και εκτιμούμε ότι είναι απαραίτητο να δυναμώσει η συζήτηση για κρίσιμα ζητήματα:
Στα ζητήματα αυτά απαιτείται ένταση της διαπάλης με αστικές, φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, με τον οπορτουνισμό, και τα Κόμματά μας αναλαμβάνουν πρόσθετες ευθύνες.
Καλέσματα της αντιπολίτευσης για «γενική πολιτική ανυπακοή», ενώ η κυβέρνηση καταγγέλλει «έγχρωμες επαναστάσεις»
Σε συμμετοχή σε «γενική απεργία» την περασμένη Παρασκευή καλούσαν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Σερβία, με φόντο συνθήματα για «γενική πολιτική ανυπακοή», ενώ η κυβέρνηση του Προέδρου Αλ. Βούτσιτς και του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος επέμεινε σε καταγγελίες για «έγχρωμες επαναστάσεις» με τη στήριξη «δυτικών» επιτελείων.
Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις εντείνονται τους τελευταίους μήνες, πατώντας και στη λαϊκή αγανάκτηση για την πολύνεκρη κατάρρευση τμήματος οροφής του σιδηροδρομικού σταθμού στο Νόβι Σαντ, τον περασμένο Νοέμβρη, λίγο μετά την ανακαίνισή του.
Φοιτητικές και άλλες οργανώσεις που καλούσαν στην κινητοποίηση της Παρασκευής παρότρυναν μεταξύ άλλων να «πάρουμε στα χέρια την ελευθερία μας», ενώ κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για «παθολογική κατάσταση της κοινωνίας» και ζητούν μεταβατική κυβέρνηση και προκήρυξη εκλογών ώστε «οι πολίτες να αποφασίσουν ελεύθερα ποια κατεύθυνση θα πρέπει να λάβει η χώρα».
Παρέμβαση έκανε η ΕΕ, με τον εκπρόσωπο του Ευρωκοινοβουλίου στη χώρα, Γκιγιόμ Μερσιέρ, να επικαλείται την «ελευθερία της συνάθροισης» ως «ένα θεμελιώδες δικαίωμα της ΕΕ, που πρέπει να προστατεύεται», αλλά και ενθαρρύνοντας όσους ενδιαφέρονται για την «ολοκλήρωση της ΕΕ να συμβάλουν μέσω του διαλόγου και του συμβιβασμού στην πρόοδο της Σερβίας στη διαδρομή της ΕΕ».
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σερβικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι αντιπολιτευόμενα κόμματα οργάνωναν αποκλεισμούς κεντρικών οδικών κόμβων, όπως τον E75, που συνδέει την πρωτεύουσα με τη Νις. Το δίκτυο Ν1 περιέγραφε έκρυθμη κατάσταση σε διάφορα σημεία και του Βελιγραδίου, μεταδίδοντας μάλιστα ότι μια 25χρονη τραυματίστηκε σοβαρά, αφού παρασύρθηκε από όχημα...
Αλλα ΜΜΕ έκαναν λόγο για ένταση και στη Γιαγκοντίνα, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν τη μετακίνηση λεωφορείου που μετέφερε οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι έφταναν σε συγκέντρωση υπέρ της κυβέρνησης.
Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, αναμενόταν το απόγευμα να μιλήσει στη συγκέντρωση στη Γιαγκοντίνα, αναγγέλλοντας τη δημιουργία πολιτικού «Κινήματος για τον λαό και για το κράτος», με ζητούμενο «να παρουσιάσει πώς βλέπει το μέλλον της Σερβίας» αφού «έρχονται μεγάλες αλλαγές στον κόσμο».
Μίλησε για σχετική καμπάνια που θα ξεκινήσει με ορίζοντα το καλοκαίρι και με στόχο «να δημιουργηθεί μια εν μέρει νέα ομάδα και νέα ενέργεια», με ζητούμενο «επιπλέον συνεκτική δύναμη και ενότητα στην κοινωνία».
Πρόσθεσε ότι το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους όσοι «δεν θέλουν η Σερβία να λειτουργεί σύμφωνα με μια υπαγόρευση ή εντολή από άλλη χώρα, ή να έχουμε μια κυβέρνηση και έναν Πρόεδρο που εργάζονται μέσω τηλεχειριστηρίου από κάποια πρεσβεία...».
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Κροατίας αντέδρασε στη σύλληψη και έκδοση Κροατών που συμμετείχαν σε «διάσκεψη της κοινωνίας των πολιτών» στο Βελιγράδι, ενώ ακολούθησαν αντιδράσεις και από άλλες κυβερνήσεις αντίστοιχα.
Το κροατικό ΥΠΕΞ προέβη σε διπλωματικό διάβημα διαμαρτυρίας και κάλεσε τους Κροάτες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια προς τη Σερβία αν δεν υπάρχει πολύ σοβαρή ανάγκη.
Εξηγήσεις ζήτησε και η ρουμανική πρεσβεία, ενώ το αλβανικό ΥΠΕΞ κάλεσε για διευκρινίσεις τον Σέρβο πρέσβη στα Τίρανα. Συστάσεις για τα ταξίδια προς τη Σερβία εξέδωσε και το ΥΠΕΞ της Σλοβενίας.
Η σερβική αστυνομία συνέλαβε πολίτες από Αλβανία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία, Αυστρία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία κ.α. που συμμετείχαν στη «διάσκεψη», ανακοινώνοντάς τους ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 24ώρου αλλά και ότι δεν μπορούν να την επισκεφτούν για όλη την επόμενη χρονιά. Το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να εκτίμησε την ίδια τη «διάσκεψη» αλλά και τη δράση των εκδοθέντων ως «απειλή για την ασφάλεια»...