ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2000
Σελ. /48
Η Διακυβερνητική Διάσκεψη περνάει τώρα στο ... «ψητό»

Τι συζητιέται για τις «θεσμικές αλλαγές» και την «αρχή της ευελιξίας» και οι συνέπειες από την «ομοσπονδιοποίηση» της ΕΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στις Αζόρες (5-7 Μάη) και η ομιλία του Γερμανού ΥΠΕΞ Γ. Φίσερ στο πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, με τίτλο «Από τη συνομοσπονδία στην ομοσπονδία, σκέψεις περί της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» (12 Μάη), επανέφεραν στο προσκήνιο τη Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΔ) για την πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ που έχει αρχίσει από τον περασμένο Φλεβάρη, προτάσσοντας «τώρα επιβολή ευέλικτης πολιτικής ενισχυμένης συνεργασίας, αύριο μετάβαση σε μια πρωτοποριακή Ευρώπη βασισμένη σ' ένα βαρύκεντρο μεγάλων δυνάμεων».

Παρ' όλη την προσπάθεια της προπαγάνδας να ανοίξει γενικόλογο «διάλογο περί της ομοσπονδιοποίησης» στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι ο χρόνος και η επιλογή του θέματος αφορούν συγκεκριμένες «προτεραιότητες» και συσχετισμούς ισχύος μεταξύ των ευρωπαϊκών μεγάλων δυνάμεων. Το Βερολίνο επανέρχεται εντυπωσιακά στην πολιτική σκηνή, μετά από χρόνια εκκωφαντικής βουβαμάρας, το Παρίσι αναριγεί μπροστά στη νέα προοπτική ευρωπαϊκής «δικέφαλης αυτοκρατορίας», το Λονδίνο διαρρηγνύει τα ιμάτιά του μπροστά στη νέα «φεντεραλιστική πρόκληση» της ηπειρωτικής Ευρώπης και η Ρώμη ακολουθεί το «Γερμανό φίλο» στην προσπάθεια να πλασαριστεί στη «νέα ευρωπαϊκή πρωτοπορία».

Πίσω από τη σκηνή, τα βασικά ζητήματα παραμένουν πάντα τα ίδια:

1) Πώς θα ολοκληρωθεί η πολιτική αναθεώρηση που τελεί υπό διαπραγμάτευση με τη θεσμοποίηση ενός «ευέλικτου» αυταρχικού τρόπου λήψης αποφάσεων και «ανάληψης δράσεων» που θα εξουδετερώνει, και τυπικά, ενδεχόμενες αντιρρήσεις κρατών - μελών «δεύτερης κατηγορίας» με υποχρεώσεις χωρίς δικαιώματα.

2) Πώς θα οργανωθεί η ιμπεριαλιστική ευρωπαϊκή ενδοχώρα, σε σχέση με την ηγεμονία των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τη Ρωσία «εκτός» και την Τουρκία «εντός», με τη νεοαποικιακή εκμετάλλευση τάξεων και περιοχών «εντός» της ΕΕ, ενόψει διεύρυνσης προς ΚΑ Ευρώπη, Βαλκάνια και Ανατ. Μεσόγειο.

Μ' άλλα λόγια πώς οι υπάρχουσες εκμεταλλευτικές «ζώνες επιρροής» θα εξελιχθούν σε αντίστοιχες πολιτικές ηγεμονίας, διά νόμου. Αυτό είναι και το τυπικό «τέλος», όχι βέβαια της ιστορίας, που ξαναγριεύει, αλλά της παραμυθίας περί «ενωμένης Ευρώπης», περί «Κοινότητας».

Προπαγάνδα και πραγματικότητα

Στις Αζόρες, η άτυπη, άρα ουσιαστικά μυστική, αφού δεν ανακοινώνει αποφάσεις, συνάντηση των 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ προσανατολίστηκε στην ολοκλήρωση της ΔΔ με βασική επιταγή την επιβολή της «αρχής της ευέλικτης ενισχυμένης συνεργασίας» υπέρ των ευρωπαϊκών μεγάλων δυνάμεων, εκτός από τα δεδομένα ζητήματα της κατάργησης του βέτο και του ολιγαρχικού τρόπου «λήψης αποφάσεων» στο Συμβούλιο των «15», και της αλλαγής δομής και λειτουργίας της Κομισιόν.

Αυτό έγινε φανερό και στο κανονικό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όταν ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου δήλωσε επίσημα την αλλαγή θέσης της ελληνικής κυβέρνησης και την υποστήριξη της αρχής της «ενισχυμένης συνεργασίας» στη ΔΔ.

Το μόνιμο προπαγανδιστικό άλλοθι είναι, βέβαια, ο (...) «κίνδυνος διάλυσης της ΕΕ με την είσοδο και νέων κρατών - μελών». Στις Αζόρες διαφώνησαν οι σκανδιναβικές χώρες, η Δανία και, βέβαια, η Βρετανία, που έκαναν λόγο για «οράματα ουράνιου τόξου» και «έλλειψη πραγματισμού».

Στις 12 Μάη στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γ. Φίσερ, εκφράζοντας «προσωπικές απόψεις», καταθέτει ένα πλήρες μανιφέστο για τη «μελλοντική Ευρώπη». Το σχέδιο προτείνεται «ανεξάρτητα από τη διεύρυνση», που σημαίνει ότι ξεχωρίζει την υφισταμένη ΔΔ και την «επομένη μέρα». Πράγματι προτείνονται «δύο ή τρία μεταβατικά στάδια» και συγκεκριμένα:

1) Η τρέχουσα ΔΔ θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του χρόνου και επί γαλλικής προεδρίας, με επιβολή της «αρχής της ενισχυμένης συνεργασίας», που θα επιτρέψει στους ισχυρούς να κάνουν ξεχωριστή «πρόοδο» σ' όλους τους βασικούς τομείς - ΟΝΕ, ΚΕΠΠΑΑ (ασφάλεια και άμυνα), πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, περιβάλλον κλπ.

2) Προβλέπεται ένα «ενδιάμεσο» μεταβατικό στάδιο «πριν» από την καθαυτό «πολιτική ένωση», στο οποίο ένα «βαρύκεντρο», δηλαδή ένα θεσπισμένο Διευθυντήριο θα αποτελείται από κείνα τα κράτη - μέλη που θα υπογράψουν μια «νέα ευρωπαϊκή θεμελιώδη Συνθήκη που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τον πυρήνα ενός ομοσπονδιακού Συντάγματος».

3) «Ολοκλήρωση της ομοσπονδιακής Ευρώπης», η οποία δε θα γίνει «αυτόματα» αλλά με «συντακτική πράξη πολιτικής επανίδρυσης της Ευρώπης». Αυτό το «ευρωπαϊκό σύνταγμα» θα θεσπίζει πραγματικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με δύο Βουλές «των εθνικών κρατών και της Ευρώπης των πολιτών», με νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, και μία «ευρωπαϊκή κυβέρνηση» που δε διευκρινίζεται πώς θα εκλέγεται, ενδεχομένως μια κυβέρνηση με τη «δομή του Συμβουλίου» και έναν «πρόεδρο» με τη «δομή της Κομισιόν».

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής των Ευρωπαίων

ΕΕ: Τόσο το χειρότερο για τους ίδιους

Οι δημογραφικές εξελίξεις βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, που διεξάγονται αυτό τον καιρό στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τις αλλαγές στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Οι ιθύνοντες της ΕΕ στην επιχείρηση κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης «αξιοποιούν», μεταξύ των άλλων, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής των Ευρωπαίων. Αυτή η αύξηση αντί να προκαλεί ικανοποίηση, προκαλεί «άγχος» στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι εργαζόμενοι ζουν περισσότερο και αυτό σημαίνει ότι παίρνουν τη σύνταξή τους για περισσότερα χρόνια, ενώ χρησιμοποιούν περισσότερο τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες. Ετσι, ισχυρίζονται ότι πλήττονται οικονομικά οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, οι σχεδιασμοί των οποίων στηρίζονταν στα «παλιά δεδομένα». Και τι μπορεί να γίνει μ' αυτό;

Η απάντηση που δίνουν οι «δεκαπέντε» είναι: Αφού οι άνθρωποι ζουν περισσότερο θα πρέπει και να εργάζονται περισσότερο. Πολύ χαρακτηριστικά το διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην επιστολή του προς τον Πορτογάλο πρωθυπουργό ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Λισαβόνα: «Θα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στους ανθρώπους να εργάζονται για περισσότερο χρόνο»!

Στον πίνακα που δημοσιεύουμε σήμερα, η Eurostat, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, υπολογίζει τον προσδόκιμο χρόνο ζωής (ανδρών και γυναικών) πάνω από τα 65 χρόνια, δηλαδή πάνω από το σημερινό όριο της συνταξιοδότησης. Αν, όμως, ισχύσει η αρχή «όποιος ζει περισσότερο θα εργάζεται περισσότερο», τότε οι Ελληνες εργαζόμενοι ελάχιστα θα χαρούν απ' τη διαπίστωση ότι θα ζήσουν πιο πολλά χρόνια απ' ό,τι οι εργαζόμενοι στα άλλα κράτη-μέλη...

ΕΥΡΩΒΟΛΕΣ
Το καρτέλ του πετρελαίου

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά από ένα διάστημα σχετικής σταθερότητας, άρχισαν και πάλι να ανεβαίνουν. Εκεί που οι ειδικοί υπολόγιζαν ότι η αγορά θα επέστρεφε στα επίπεδα των 25 δολαρίων το βαρέλι, βρέθηκε και πάλι στα 28 δολάρια. Και όλα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την ομαλοποίηση της κατάστασης. Πώς εξηγείται όμως αυτή η εξέλιξη την ώρα που η παραγωγή πετρελαίου έχει αυξηθεί και λογικά οι τιμές θα έπρεπε να πέσουν;

Η απάντηση βρίσκεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στους ισολογισμούς των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών, που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο τρίμηνο. Οι μεγάλες πολυεθνικές, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγοράς (Mobil- BP, Exxon, Texaco, Amoco) αύξησαν τα κέρδη τους πολύ περισσότερο απ' την αύξηση των διεθνών τιμών. Ηταν οι μεγάλοι κερδισμένοι απ' την «κρίση».

Ομως, ενώ μετά τις αποφάσεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για μικρή αύξηση της παραγωγής ήλπισαν όλοι ότι οι τιμές θα μειωθούν, η διάψευση ήρθε πολύ γρήγορα. Και οι ένοχοι γι' αυτή την εξέλιξη είναι ακριβώς αυτές οι εταιρίες που συνεχίζουν να πωλούν σε υψηλότερες τιμές και να εκμεταλλεύονται τη μονοπωλιακή τους θέση στην παγκόσμια αγορά.

Ζούμε όμως στην εποχή της «παγκοσμιοποίησης» και της απόλυτης ελευθερίας της αγοράς, δηλαδή της δυνατότητας των πολυεθνικών να αυξάνουν τα κέρδη τους κατά το δοκούν, με την ασυδοσία που τις διακρίνει. Οσο για τους νόμους και τους κανόνες περί ελεύθερου ανταγωνισμού, αυτοί είναι για τα «μάτια του κόσμου». Η δημιουργία του γνωστού «καρτέλ» των πετρελαϊκών εταιριών, τους επιτρέπει να διαμορφώνουν σε συνεννόηση τις τιμές και να τις κρατούν σε υψηλά επίπεδα. Και τι κάνουν οι κατά τ' άλλα υπέρμαχοι των «ελεύθερων αγορών», οι ιθύνοντες των Βρυξελλών;

Παρακολουθούν χωρίς να κάνουν τίποτα. Ενώ ο κόσμος βοά για τις δραστηριότητες του «καρτέλ», ο αρμόδιος για τον ανταγωνισμό επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μάριο Μόντι διαπιστώνει ότι... «είναι κάπως περίεργο». Το γεγονός ότι την ίδια στιγμή από την Ισπανία μέχρι την Αυστρία, απ' την Ελλάδα μέχρι τη Σουηδία, απ' την Ιταλία μέχρι την Ιρλανδία, οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται κατά το ίδιο ποσοστό, χωρίς να δικαιoλογείται κάτι τέτοιο, η Κομισιόν «σφυρίζει αδιάφορα».

Κατά τ' άλλα, με τη ρομφαία των οικονομικών κυρώσεων, οι κομισάριοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιμετωπίζουν την παραμικρή επιδότηση σε κάποια δημόσια επιχείρηση ως βαρύτατο έγκλημα κατά του ανταγωνισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ