ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Το 84% «κόβει» από τις βασικές του ανάγκες για να τα βγάλει πέρα

Με συνεχείς περικοπές σε βασικές ανάγκες προσπαθούν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά να τα φέρουν βόλτα εξαιτίας της ακρίβειας που σαρώνει το εισόδημά τους. Η ένταση της ενεργειακής φτώχειας και οι επιπτώσεις από την ακρίβεια αποτυπώνονται σε νέα έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:

- Μεγάλο ποσοστό των πολιτών προχωρά σε μειώσεις σε κάποιες αγορές, επιλογές, έξοδα λόγω της ακρίβειας. Το 83,7% προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση Ενέργειας, το 83,2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών. Επίσης, ένα 18,7% κάνει κάποιες περικοπές όσον αφορά τη φροντιστηριακή προετοιμασία των παιδιών τους για την είσοδο στα ΑΕΙ.

- Οι αυξήσεις δυσκολεύουν πολύ και αρκετά το 53,3% στην ανταπόκρισή τους σε υποχρεώσεις όπως αποπληρωμή δανείων, καρτών κ.λπ. Το 26,8% απαντά ότι δυσκολεύεται λίγο και καθόλου.

- Το 66,5% δηλώνουν μάλλον και σίγουρα απαισιόδοξοι για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση ενώ το 32,1% δηλώνουν σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι.

- Το 47% θεωρεί ότι η διεθνής συγκυρία είναι η βασική αιτία για τις όποιες αυξήσεις υπάρχουν, με το 45,2% να θεωρεί ως βασική αιτία την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

- Οσον αφορά συνολικά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ακρίβεια και τη στήριξη των νοικοκυριών, το 54,1% θεωρεί ότι προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια, το 30,2% τα θεωρεί μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και το 14,2% τα κρίνει ως σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών.

- Το 49,3% δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης για να πέσουν τα τιμολόγια της Ενέργειας. Το 45,3% δηλώνουν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι. Παράλληλα, το 45,4% θεωρεί ότι οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι αισθητά μειωμένοι, με το 46,2% να έχει αντίθετη άποψη.

- Το 49,9% αντιμετωπίζει θετικά και μάλλον θετικά το νέο πρόγραμμα επιδότησης καυσίμων fuel pass 2, με το 43,9% να έχει αντίθετη άποψη. Το 58,3% πάντως θεωρεί ότι δεν θα ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, ενώ το 37% έχει αντίθετη άποψη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αποπροσανατολιστικός καβγάς με επίκεντρο τη μοιρασιά του Ταμείου Ανάκαμψης

«

Κουρνιαχτό» αποπειράθηκαν για μια ακόμα φορά να σηκώσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης και για τη συγκάλυψη του ότι η αντιπαράθεσή τους αφορά στο ποιοι νέμονται τα δισεκατομμύρια του Ταμείου, για την εκταμίευση των οποίων ο λαός και τα δικαιώματά του ξαναμπαίνουν στην «πρέσα». Αφορμή ήταν η απόρριψη απ' την κυβερνητική πλειοψηφία της πρότασης του Αλ. Τσίπρα να συζητηθεί στη Βουλή η σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής διαβούλευσης και λογοδοσίας για τα σχετικά κονδύλια όπως και αυτά του ΕΣΠΑ 2021 - 2027.

Σπρώχνοντας κάτω απ' το χαλί το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστά ένα υπερμνημόνιο με δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των χρημάτων, αλλά και ότι πρόκειται για «ζεστό» χρήμα που καταλήγει στα σεντούκια του κεφαλαίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, εγκάλεσε την κυβέρνηση για την απόρριψη της πρότασής του αναφέροντας σκωπτικά πως «είναι πολλά τα λεφτά για να μας δίνουν και λογαριασμό...», «κλείνοντας το μάτι» στα τμήματα του κεφαλαίου που θεωρούν «εαυτόν» ριγμένο στη μοιρασιά. «Να γιατί ο πρωθυπουργός δεν κάνει πρόωρες εκλογές παρότι ξέρει ότι την άνοιξη κινδυνεύει με συντριβή», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αμέσως μετά ξεκίνησε ένας «χαρτοπόλεμος» ανακοινώσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για «κυνήγι μαγισσών», ισχυρίστηκε πως «το Ταμείο Ανάκαμψης χαρακτηρίζεται εξαρχής από απόλυτη διαφάνεια, καθώς το σύνολο των σχετικών αποφάσεων δημοσιεύονται και είναι διαθέσιμες σε όλους τους πολίτες και τη Βουλή». Αξίωσε επίσης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ενημερώσει σχετικά «με το αναλυτικό του σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται».

Επανερχόμενος ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε σε ανακοίνωσή του πως ο πρωθυπουργός «θέλει να το μοιράσει στη ζούλα, χωρίς να λογοδοτεί (...) Θα είναι το μεγάλο του ρεσάλτο, για να ξεπληρώσει ό,τι χρωστάει σε πολιτική υποστήριξη και προκαταβολικά ρουσφέτια».

Αποπροσανατολισμός

Τον αποπροσανατολισμό που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του για «σύσταση επιτροπής διαβούλευσης και λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης» ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης για τις αλλαγές στον κανονισμό του Κοινοβουλίου, όπου κατατέθηκε η σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μα, τι κοροϊδία είναι αυτή; Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η κατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης;», ανέφερε και πρόσθεσε πως «εδώ δεν πρόκειται για δωρεά στον ελληνικό λαό από την Ευρωπαϊκή Ενωση», αλλά για νέο μνημόνιο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που ο λαός «θα το πληρώσει χρυσό» αφού είναι λεφτά που προέρχονται «από την άγρια υπερφορολόγηση και των Ελλήνων εργαζομένων και όλων των εργαζομένων της ΕΕ», γι' αυτό «έχει και προαπαιτούμενα». Υπογράμμισε ότι από πάνω «θα αυξήσει και το κρατικό χρέος», το οποίο «ποιος θα το ξεπληρώσει, οι βιομήχανοι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι;».

«Επομένως, τι θα κάνει αυτή η επιτροπή; Αποπροσανατολισμός είναι», σημείωσε, ενώ όπως τόνισε ουσιαστικά το όλο πρόβλημα είναι πώς θα γίνει η μοιρασιά. «Εγώ θα το πω και ευθέως, είναι ορισμένοι ευνοημένοι επιχειρηματικοί όμιλοι και ορισμένοι ριγμένοι και θα γίνεται μια κόντρα και μία αντιπαράθεση με όλα αυτά», είπε.

Εκανε σαφές ότι «δεν είμαστε αδιάφοροι στο θέμα της διαφάνειας», αλλά «μη δημιουργείτε και την αίσθηση ότι αυτή η επιτροπή θα μπορέσει να αλλάξει κατευθύνσεις. Υπάρχει αυστηρός και σκληρός έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Ενωση ακόμα και για το τελευταίο ευρώ. Τώρα, τι γίνεται κάτω από το τραπέζι, αυτά είναι πασίγνωστα». Με βάση αυτό το σκεπτικό, σημείωσε, «εμείς θα ψηφίσουμε "παρών"».

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Στο χείλος της ύφεσης η παγκόσμια οικονομία

Στο χείλος της ύφεσης μπορεί να οδηγηθεί η παγκόσμια οικονομία, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με τις χτεσινές του προβλέψεις. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν χτες, το Ταμείο αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι από τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορούν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία στο χείλος της ύφεσης.

Η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδύνει στο 3,2% το 2022, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους λόγω των καθοδικών πιέσεων από την Κίνα και τη Ρωσία. Ακόμα, το ΔΝΤ αναθεώρησε καθοδικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023 στο 2,9% από την εκτίμηση του Απρίλη για 3,6%, επικαλούμενο τον αντίκτυπο από την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον Απρίλιο. Ο κόσμος μπορεί σύντομα να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, μόλις δύο χρόνια μετά την προηγούμενη ύφεση», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre Olivier Gourinchas. Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ «βλέπει» η ανάπτυξη να φτάσει το 2,3% το 2022, με επιβράδυνση όμως στο 1% το 2023. Στις προβλέψεις του Απρίλη το Ταμείο έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,7% και 2,3% αντίστοιχα. Παράλληλα, το Ταμείο αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την Κίνα, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 3,3% το 2022 από 4,4% τον Απρίλη, επικαλούμενο τις εξάρσεις της πανδημίας της COVID-19 και τα μαζικά lockdowns στις κινεζικές πόλεις που πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα και την ομαλή λειτουργία των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων. Για το επόμενο έτος περιμένει η ανάπτυξη να φτάσει το 4,6%.

Το ΔΝΤ μετέβαλε επίσης τις προβλέψεις του για την Ευρωζώνη το 2022 μειώνοντας την ανάπτυξη στο 2,6% από 2,8% τον Απρίλη, επικαλούμενο το ράλι του πληθωρισμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με περαιτέρω επιβράδυνση το 2023 στο 1,2%. Για τη Γερμανία ειδικότερα, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, το Ταμείο άλλαξε την πρόβλεψή του για το 2022 ρίχνοντας την ανάπτυξη στο 1,2% από 2,1% που ήταν τον Απρίλη.

Η ρωσική οικονομία στο μεταξύ αναμένεται να συρρικνωθεί 6% το 2022 και ακόμα 3,5% το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Για την ουκρανική οικονομία το Ταμείο προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 45% λόγω του πολέμου, αν και επισημαίνει ότι οι προβλέψεις του εμπεριέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Το ΔΝΤ αναφέρει παράλληλα ότι περιμένει ο πληθωρισμός στις προηγμένες οικονομίες να φτάσει το 6,6% ανεβάζοντας την προηγούμενη εκτίμηση, του Απρίλη, για 5,7%. Σημειώνει ακόμα ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος για περισσότερο απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 9,5% το 2022, από την προηγούμενη εκτίμηση για 8,7%. «Ο πληθωρισμός στα τρέχοντα επίπεδα αντιπροσωπεύει έναν ξεκάθαρο κίνδυνο για την υφιστάμενη και μελλοντική μακροοικονομική σταθερότητα», τονίζει ο Gourinchas.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ