Τετάρτη 27 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Στο χείλος της ύφεσης η παγκόσμια οικονομία

Στο χείλος της ύφεσης μπορεί να οδηγηθεί η παγκόσμια οικονομία, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με τις χτεσινές του προβλέψεις. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν χτες, το Ταμείο αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι από τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορούν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία στο χείλος της ύφεσης.

Η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδύνει στο 3,2% το 2022, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους λόγω των καθοδικών πιέσεων από την Κίνα και τη Ρωσία. Ακόμα, το ΔΝΤ αναθεώρησε καθοδικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023 στο 2,9% από την εκτίμηση του Απρίλη για 3,6%, επικαλούμενο τον αντίκτυπο από την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον Απρίλιο. Ο κόσμος μπορεί σύντομα να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, μόλις δύο χρόνια μετά την προηγούμενη ύφεση», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre Olivier Gourinchas. Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ «βλέπει» η ανάπτυξη να φτάσει το 2,3% το 2022, με επιβράδυνση όμως στο 1% το 2023. Στις προβλέψεις του Απρίλη το Ταμείο έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,7% και 2,3% αντίστοιχα. Παράλληλα, το Ταμείο αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την Κίνα, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 3,3% το 2022 από 4,4% τον Απρίλη, επικαλούμενο τις εξάρσεις της πανδημίας της COVID-19 και τα μαζικά lockdowns στις κινεζικές πόλεις που πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα και την ομαλή λειτουργία των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων. Για το επόμενο έτος περιμένει η ανάπτυξη να φτάσει το 4,6%.

Το ΔΝΤ μετέβαλε επίσης τις προβλέψεις του για την Ευρωζώνη το 2022 μειώνοντας την ανάπτυξη στο 2,6% από 2,8% τον Απρίλη, επικαλούμενο το ράλι του πληθωρισμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με περαιτέρω επιβράδυνση το 2023 στο 1,2%. Για τη Γερμανία ειδικότερα, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, το Ταμείο άλλαξε την πρόβλεψή του για το 2022 ρίχνοντας την ανάπτυξη στο 1,2% από 2,1% που ήταν τον Απρίλη.

Η ρωσική οικονομία στο μεταξύ αναμένεται να συρρικνωθεί 6% το 2022 και ακόμα 3,5% το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Για την ουκρανική οικονομία το Ταμείο προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 45% λόγω του πολέμου, αν και επισημαίνει ότι οι προβλέψεις του εμπεριέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Το ΔΝΤ αναφέρει παράλληλα ότι περιμένει ο πληθωρισμός στις προηγμένες οικονομίες να φτάσει το 6,6% ανεβάζοντας την προηγούμενη εκτίμηση, του Απρίλη, για 5,7%. Σημειώνει ακόμα ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος για περισσότερο απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 9,5% το 2022, από την προηγούμενη εκτίμηση για 8,7%. «Ο πληθωρισμός στα τρέχοντα επίπεδα αντιπροσωπεύει έναν ξεκάθαρο κίνδυνο για την υφιστάμενη και μελλοντική μακροοικονομική σταθερότητα», τονίζει ο Gourinchas.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ