Τετάρτη 27 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
«Γυμνή» μέσα στις φωτιές με ευθύνη της κυβέρνησης

Πυροσβέστες και εθελοντές με αυτοθυσία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, με την κυβέρνηση να τους αφήνει στο έλεος των πυρκαγιών

Copyright 2021 The Associated

Ακατάλληλες εγκαταστάσεις Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων, παλιά υδροφόρα οχήματα, απλήρωτη υπερεργασία, προσωπικό που δουλεύει με τέσσερις εργασιακές «ταχύτητες» και υποχρηματοδότηση, είναι και για φέτος η κατάσταση στην Πυροσβεστική σε μια από τις πιο δύσκολες αντιπυρικές περιόδους, με τις φωτιές να εκδηλώνονται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα και με τις ελλείψεις από την εγκληματική πολιτική να είναι η βασική αιτία για τις καταστροφές.

Η κυβέρνηση αντί να καλύψει με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τις περισσότερες από 3.600 πραγματικές κενές οργανικές θέσεις του, δημιούργησε νέα κατηγορία πυροσβεστών, αυτήν των επταετούς υποχρέωσης, ενώ περίπου 5.000 πυροσβέστες παραμένουν στο καθεστώς ομηρίας ως εποχικοί και πενταετούς υποχρέωσης.

Την τελευταία στιγμή, παραμονές της αντιπυρικής περιόδου, προσλήφθηκαν μόλις 500 πυροσβέστες 7ετούς θητείας πανελλαδικά για να στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων. Συνολικά, τις 320 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στελεχώνουν 14.616 πυροσβέστες, εκ των οποίων 9.189 μόνιμοι, 2.427 πενταετείς και 2.500 εποχικοί, με 500 νέους «δασοκομάντος» (ΕΜΟΔΕ).

Λόγω μη επάρκειας προσωπικού υπολειτουργούν πολλά Πυροσβεστικά Κλιμάκια, κάποια λειτουργούν μόνο εποχικά, ενώ οι σημερινές ανάγκες, που συνδέονται με τον πληθυσμό, τις υποδομές, όπως και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, επιβάλλουν τη μόνιμη λειτουργία των Κλιμακίων και την αναβάθμιση κάποιων σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς με ανάλογη αναπροσαρμογή της υπάρχουσας δύναμής τους. Είναι επιτακτική ανάγκη η αναθεώρηση των οργανογραμμάτων των περισσότερων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

Απαράδεκτες πρακτικές


Eurokinissi

Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού εξακολουθεί να γίνεται κατάχρηση του θεσμού της «επιφυλακής» σε βάρος των πυροσβεστών. Οι επιφυλακές αυτές κηρύσσονται για την κάλυψη πάγιων και όχι έκτακτων αναγκών, δεν αποζημιώνονται χρηματικά και δεν υπολογίζονται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας. Με αυτήν την απαράδεκτη πρακτική η κυβέρνηση καλύπτει τις ανεπάρκειες σε μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, δεσμεύοντας απόλυτα τον πυροσβέστη και αφαιρώντας του το δικαίωμα επιλογής διάθεσης του προσωπικού του χρόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία νομού Δωδεκανήσου, τη ραγδαία αύξηση της υπερεργασίας των εργαζομένων, αφού πλέον στον κάθε πυροσβέστη οφείλονται 200 - 300 οκτάωρα ημερήσιων αναπαύσεων (ρεπό), ενώ σε κάποιους δεν χορηγούνται ούτε οι προβλεπόμενες άδειες του κάθε έτους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστώσεων του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, αντί να διοχετεύεται για προσλήψεις και μονιμοποίηση του μη μόνιμου προσωπικού, για τη συντήρηση και την ανανέωση του εξοπλισμού και των πεπαλαιωμένων οχημάτων, για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, καταλήγει στις μισθώσεις για τα ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα πυρόσβεσης από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες (και μάλιστα μέσω του ΝΑΤΟ). Χαρακτηριστικά, από τα συνολικά 3.596 πυροσβεστικά οχήματα, μόνο το 10% - 15% είναι νέα, ηλικίας μέχρι 10 ετών, βάζοντας σε δοκιμασία την επιχειρησιακή ετοιμότητα αλλά και τη ζωή του προσωπικού.

Παρά τις επικίνδυνες και σκληρές συνθήκες, στις οποίες εργάζεται το προσωπικό της Πυροσβεστικής έχοντας στην ευθύνη του, πέρα από τις δασικές πυρκαγιές και τις αστικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες, κ.ά. καμιά κυβέρνηση δεν έχει ικανοποιήσει το αίτημά τους για ένταξη του επαγγέλματος του πυροσβέστη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Πενιχρά είναι τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία τους κατά την κατάσβεση των πυρκαγιών και την αντιμετώπιση άλλων επιχειρησιακών συμβάντων.

Δυστυχώς, και φέτος οι πυροσβέστες συνεχίζουν να μετακινούνται στην ελληνική επικράτεια για να καλύψουν εμφανείς ανάγκες λόγω της αποδυνάμωσης των υπηρεσιών, να εξαντλούνται από την καταπόνηση, να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα. Να επικρέμαται η «δαμόκλειος σπάθη» της δικαστικής δίωξης, παρόλο που οι ευθύνες είναι αλλού.

Επιβεβαιώνοντας, μάλιστα, την έλλειψη σε πυροσβέστες, η κυβέρνηση με τροπολογία σε πρόσφατο νομοσχέδιο πρότεινε προκλητικά, «αν το θέλουν, σε περιπτώσεις που η κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι υψηλή (επίπεδο 3), πολύ υψηλή (κατηγορία 4) ή συναγερμού (κατηγορία 5) να κάνουν υπερωρίες μέχρι τέσσερα 8ωρα με αποζημίωση 20%. Και οι πυροσβέστες που το επιθυμούν να μπορούν να κάνουν 12 επιπλέον οκτάωρα καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου». Παράλληλα προτείνεται το μηνιαίο επίδομα - κοροϊδία των 141,92 ευρώ για επικίνδυνη εργασία στους πυροσβέστες των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ