Τετάρτη 27 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Συμβιβαστική συμφωνία για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για το φυσικό αέριο

Προάγγελος νέων παζαριών με βάση τα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης

Eurokinissi

Σε συμβιβαστική συμφωνία για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ, η οποία αντανακλά σε έναν βαθμό τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στη λυκοσυμμαχία, κατέληξε χτες το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Η συμφωνία, που επήλθε μετά από πολλά παζάρια, προβλέπει «συλλογική δέσμευση» οικειοθελούς μείωσης της κατανάλωσης του φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ κατά 15%, η οποία θα γίνει υποχρεωτική σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου), περιλαμβάνοντας ωστόσο πολλές εξαιρέσεις και αστερίσκους. Εξέλιξη που προετοιμάζει για νέα επιδείνωση στη ζωή των λαών, διαιώνιση της ενεργειακής φτώχειας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω έκρηξη στις τιμές της Ενέργειας και τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι δε κρίσιμες σχετικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (και όχι την Κομισιόν), κάτι που προαναγγέλλει νέα ενδοαστικά παζάρια και στη συνέχεια, σε αντίθεση με τα περί «ενότητας» και «συνοχής» της ΕΕ που επανέλαβε και χτες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση της κατανάλωσης κατά 15% σε εθελοντική βάση μεταξύ 1/8/2022 και 31/3/2023, τη δημιουργία μηχανισμού που θα σημαίνει συναγερμό σε όλη την ΕΕ σε περίπτωση εκτεταμένων ελλείψεων αερίου και την εφαρμογή δεσμευτικών στόχων ως προς την εξοικονόμηση και τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι προτεινόμενες περικοπές μπορεί να καταστούν υποχρεωτικές. Το Συμβούλιο ωστόσο συμφώνησε ότι τα κράτη - μέλη που δεν είναι διασυνδεδεμένα με δίκτυα φυσικού αερίου άλλων κρατών - μελών (π.χ. Κύπρος, Μάλτα, Ιρλανδία) εξαιρούνται από τις υποχρεωτικές μειώσεις φυσικού αερίου, καθώς δεν θα είναι σε θέση να απελευθερώσουν σημαντικούς όγκους φυσικού αερίου προς όφελος άλλων κρατών - μελών.

Επίσης, εξαιρούνται οι χώρες των οποίων τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι συγχρονισμένα με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Προβλέπεται επίσης μείωση της υποχρεωτικής εξοικονόμησης αερίου εάν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι γεμάτες, εάν υπάρχουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και εάν το φυσικό αέριο αφορά τη χρήση του από βιομηχανίες.

Χαρακτηριστική για επόμενα σκληρά παζάρια είναι από την πλευρά της Γερμανίας η δήλωση του αντιπροέδρου των αντιπολιτευόμενων Χριστιανοδημοκρατών, Α. Γιουνγκ, ο οποίος δήλωσε ότι ο χτεσινός συμβιβασμός είναι σημαντικός, αλλά «δεν είναι αρκετός», αφού απαιτούνται «διμερή συμβόλαια αλληλεγγύης ανάμεσα στα μεμονωμένα κράτη - μέλη» και ότι «μέχρι στιγμής η Γερμανία έχει υπογράψει τέτοια συμβόλαια μόνο με τη Δανία και την Αυστρία».

Η Ουγγαρία αντιτάχθηκε στη συμφωνία, της οποίας ο ΥΠΕΞ, Π. Σιγιάρτο, ανέφερε ότι «είναι μια αδικαιολόγητη, περιττή, ανεφάρμοστη και επιζήμια πρόταση που αγνοεί εντελώς τα εθνικά συμφέροντα».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, που συμμετείχε στη Σύνοδο, παρουσίασε την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός εθελοντικού μηχανισμού, μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, που μεταφράζεται σε νέες διευκολύνσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αναφέρθηκε στον μηχανισμό που εφαρμόζει η Ελλάδα και χωρίς ίχνος ντροπής έκανε λόγο για ρυθμίσεις «προς όφελος των πολιτών», την ώρα που πλέον οι χρεώσεις εκτοξεύονται από τον Αύγουστο, ενώ τα λεγόμενα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών είναι στην ουσία «ζεστό» χρήμα στις εταιρείες που θα αποφύγουν τα φέσια από την αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών.

Εκρηξη ακρίβειας στις διεθνείς τιμές Ενέργειας

Στο μεταξύ, η ένταση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας φουντώνει ακόμα περισσότερο τις διεθνείς τιμές Ενέργειας.

Χτες το μεσημέρι οι τιμές φυσικού αερίου έφθασαν κοντά στα 200 ευρώ ανά MWh, ενώ το πετρέλαιο ανέβηκε για δεύτερη μέρα σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι στην ευρωπαϊκή αγορά. Ως το απόγευμα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 11%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλη του 2008...

Σημειώνεται ότι η ΕΕ ανανέωσε χτες τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για άλλους 6 μήνες, έως τις 31 Γενάρη 2023, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε χτες νέες κυρώσεις σε αξιωματούχους διορισμένους από το Κρεμλίνο στις επαρχίες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία καθώς και σε 29 περιφερειάρχες σε όλη τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, στη Ρωσία μετέβη ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ, ο οποίος όλα τα τελευταία χρόνια από ανώτατες διοικητικές θέσεις σε ρωσικά ενεργειακά μονοπώλια έπαιξε κεντρικό ρόλο στις αντίστοιχες μπίζνες Ρωσίας - Γερμανίας. Ο Σρέντερ εξακολουθεί να είναι πρόεδρος της επιτροπής μετόχων της «Nord Stream AG», της διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού που ανήκει στην πλειονότητά του στην «Gazprom».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ