Τετάρτη 27 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μπίζνες» με την αιματοβαμμένη πετρελαιομοναρχία

INTIME NEWS

Επικερδείς για το κεφάλαιο συμφωνίες συνομολόγησαν κατά τη συνάντησή τους, χτες βράδυ, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, και ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβαίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που επισκέπτεται την Αθήνα, επικεφαλής επιχειρηματικής κουστωδίας. Συνολικά 11 συμφωνίες υπογράφτηκαν, με πιο σημαντικές αυτές για στρατιωτική συνεργασία, για την Ενέργεια αλλά και για την υποθαλάσσια και επίγεια καλωδιακή διασύνδεση μεταφοράς δεδομένων, που κατά την κυβέρνηση θα καταστήσει την Ελλάδα «κόμβο διανομής και αποθήκευσης data, παράγοντας απτά οικονομικά και γεωπολιτικά αποτελέσματα», προφανώς για την αστική τάξη της χώρας.

Η συγκεκριμένη συμφωνία συνομολογήθηκε από τις τέσσερις επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει τον «East Med data Corridor» (EMC), (STC, TTSA, ΔΕΗ και «Cyta»), με στόχο να πάρει τον δρόμο της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Κατά την υποδοχή του πρίγκιπα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ευκαιρία επαναβεβαίωσης της στρατηγικής σχέσης» των δύο κρατών με «έμφαση στην οικονομική συνεργασία», εκφράζοντας την ελπίδα για προσέλκυση περισσότερων σαουδαραβικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Απ' την πλευρά του, ο Μ. Σαλμάν αναφέρθηκε ειδικότερα στη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας «μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη Ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές». Πρόσθεσε ότι τους απασχολεί το υδρογόνο και «να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη» λέγοντας πως «πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες», ενώ αναφορά έκανε και στη διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών.

Με επίκεντρο την επίσκεψη αυτή, την πρώτη σε ευρωπαϊκό έδαφος του Σαουδάραβα ηγέτη, επιχειρήθηκε απ' την κυβέρνηση και τον αστικό Τύπο να καλλιεργηθούν προσδοκίες στον λαό για τα οφέλη της κολιγιάς, με ένα κράτος συνώνυμο του αυταρχισμού. Η υποκρισία της εγχώριας αστικής τάξης και των κομμάτων της δεν κρύβεται, την ώρα που δεν φείδονται δακρύων για το δράμα του λαού της Ουκρανίας και ξιφουλκούν κατά της Ρωσίας, χαριεντίζονται ξεδιάντροπα και προχωρούν σε συμφωνίες με το αιματοβαμμένο κράτος της Σαουδικής Αραβίας. Να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν την αποστολή πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, όταν αυτή βομβάρδιζε τον πολύπαθο λαό της Υεμένης, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε και συστοιχία πυραύλων «Patriot», στηρίζοντας έμπρακτα τον εγκληματικό ρόλο της πετρελαιομοναρχίας στην περιοχή.

Μάλιστα, η στήριξη αυτή της κυβέρνησης φέρεται να εκτιμήθηκε δεόντως απ' το Ριάντ, όπως διαφάνηκε κατά την επίσκεψη πέρυσι του Κυρ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της οποίας συμφωνήθηκε και η θεσμοθέτηση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, με τις τελικές υπογραφές να πέφτουν χτες βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκοπιμότητες πίσω από το «ξαναζέσταμα» της δολοφονίας Κασόγκι (2021-03-02 00:00:00.0)
Αποκαλύψεις με το σταγονόμετρο (2018-10-24 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι έρευνες για την τύχη του Κασόγκι (2018-10-17 00:00:00.0)
Μαραθώνιος του «μεταρρυθμιστή» Σαλμάν για συμφωνίες δισεκατομμυρίων (2018-03-23 00:00:00.0)
Το Ιράν διαψεύδει καταγγελίες της Σ. Αραβίας (2016-08-27 00:00:00.0)
Οι νέες χρυσές συμφωνίες με τη Γαλλία (2015-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ