ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Η ανεργία «λίπασμα» στα κέρδη των επιχειρήσεων

Στο όνομα της τόνωσης της απασχόλησης, δίνουν στο κεφάλαιο περισσότερο χρήμα και κυριολεκτικά τζάμπα εργατικά χέρια

Την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας και την παροχή πρόσθετων κεφαλαίων και επιδοτήσεων στους μονοπωλιακούς ομίλους, αποφάσισαν χτες οι «27» ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ, στο όνομα της ανάσχεσης της ανεργίας, που σαρώνει σε συνθήκες κρίσης όλη την Ευρώπη. Στη διάρκεια της χτεσινής πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, κεντρικά θέματα ήταν η «αντιμετώπιση της ανεργία των νέων» και η «ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας», με την παροχή δανείων και επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι 27 επικύρωσαν την απόφασή τους να προωθήσουν σειρά από προγράμματα κατάρτισης, επανακατάρτισης, διά βίου μάθησης, εργασιακής κινητικότητας και επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να μπουκώσουν το κεφάλαιο με χρήμα και φτηνά εργατικά χέρια, με πρόσχημα την αύξηση της απασχόλησης.

Είναι ενδεικτικό ότι στο σχέδιο των συμπερασμάτων τονίζεται ότι «τα αίτια της ανεργίας πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο», δηλαδή μέσω της προώθησης αντεργατικών ανατροπών που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης και θα μοιράζουν τη μια θέση εργασίας σε δυο και τρεις απασχολούμενους ή καταρτιζόμενους.

Συνδέοντας άμεσα την ανάσχεση της ανεργίας με την ανταγωνιστικότητα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, εκτιμούν ακόμα ότι «η αγορά εργασίας θα ανακάμψει πλήρως», μόνο «όταν η Ευρώπη θα έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση, μέσα από την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης».

Στηρίζοντας ακριβώς αυτές τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ του κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι η ανεργία των νέων «έχει επιφέρει απίστευτα προβλήματα στην κοινωνική συνοχή» στην Ελλάδα. Γι' αυτό, είπε, «πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, να σκεφτούμε δημιουργικά και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις (..) να περιλαμβάνουν δραστικά μέτρα, που θα εφαρμοστούν άμεσα».

Οι βασικές αποφάσεις

Σύμφωνα με το σχέδιο των συμπερασμάτων, η Σύνοδος αποφάσισε:

-- «Μείωση της φορολόγησης της εργασίας». Στόχος να περιορίσουν ακόμα περισσότερο το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», με παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που απειλεί ευθέως τα ασφαλιστικά ταμεία.

-- «Πρόγραμμα Εγγυήσεων για τους Νέους», που θα προβλέπει ότι «πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους νέους κάτω των 25 ετών δυνατότητα πρακτικής άσκησης, κατάρτισης ή επαγγελματικής απασχόλησης, 4 μήνες μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο ή την απώλεια της θέσης εργασίας τους». Πρόκειται για προγράμματα που θα επιδοτούν τους εργοδότες, προκειμένου να προσλαμβάνουν για μικρό χρονικό διάστημα (πέντε με έξι μήνες) εργαζομένους με θέσεις «μερικής απασχόλησης» και «μαθητείας», με φιλοδώρημα αντί για μισθό και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα. Εννοείται βέβαια ότι προγράμματα όπως αυτά θα αξιοποιηθούν από την εργοδοσία για να απαλλαγεί από παλιότερους και «ακριβότερους» νέους, απασχολώντας φθηνότερους στη θέση τους.

-- «Αύξηση της κινητικότητας των νέων που αναζητούν εργασία», μεταξύ άλλων μέσω «της ενίσχυσης του δικτύου EURES, της εφαρμογής της οδηγίας για την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και το πρόγραμμα "Erasmus+"». Θέλουν, δηλαδή, περιπλανώμενους εργαζομένους, που θα μετακινούνται από επάγγελμα σε επάγγελμα και από χώρα σε χώρα, προκειμένου να βρουν μεροκάματο.

-- «Επίσπευση των διαδικασιών για την εκταμίευση των 6 δισ. ευρώ που διαθέτει το Πρόγραμμα Εγγύησης για τους Νέους». Η παροχή των συγκεκριμένων κεφαλαίων θα κατευθυνθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ στους εργοδότες προκειμένου να προσλάβουν «επιδοτούμενους εργαζομένους». Στη διάρκεια της Συνόδους Κορυφής, υπήρξε άγριο παζάρι ανάμεσα στους «27», τόσο για τη μεταξύ τους κατανομή των κονδυλίων, όσο και για την εκταμίευσή τους σε ορίζοντα διετίας (2014 - 2015) και όχι επταετίας (2014 - 2020).

Ρευστό με δανειακές εγγυήσεις

Στη Σύνοδο συζητήθηκε και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χορήγηση δανείων από 55 έως 100 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις των λεγόμενων «χωρών του Νότου» της Ευρωζώνης. Στόχος του σχεδίου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η ενίσχυση με δάνεια επιχειρηματικών ομίλων χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σλοβενία, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα ιδιωτικά τους χρέη.

Προπαγανδιστικά, το πρόγραμμα προβάλλεται σε δυνατότητα «οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις και αύξηση της παραγωγής, ώστε να τονωθεί η οικονομία». Η Κομισιόν, η ΕΤΕπ και η ΕΚΤ επεξεργάζονται είτε την παροχή δανειακών εγγυήσεων, μεταξύ 50% και 80% του συνολικού ποσού που θα ζητούν οι επιχειρηματίες από τις τράπεζες, είτε την παροχή εγγυήσεων σε νέα και υφιστάμενα δάνεια, τα οποία τιτλοποιούνται.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε ακόμα η «τραπεζική ενοποίηση», στο φόντο της προχτεσινής συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για τους κανόνες διάσωσης ή εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών. Σήμερα αναμένεται να συζητηθούν και να συμφωνηθούν δεσμεύσεις για «επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και για «προσαρμογή της δημοσιονομικής εξυγίανσης στις παρούσες οικονομικές συνθήκες».

Βάζουν χέρι και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ

Τους κανόνες που θα ισχύουν στη «διάσωση» των τραπεζών καθόρισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ

Χαραμάδα για την αξιοποίηση ακόμα και των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ στη διάσωση των προβληματικών τραπεζών, άνοιξε η απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ), που συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης. Η απόφαση που τελικά πάρθηκε, προβλέπει ότι η διάσωση μιας τράπεζας που κρίθηκε υπερχρεωμένη και προβληματική, θα γίνεται με επιβάρυνση κατά σειρά των μετόχων της, των κατόχων ομολόγων και των κατόχων καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως μετέδιδε το «Bloomberg», η απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών - μελών να αποφασίσουν για την κατανομή των ζημιών. Προβλέπεται, ακόμη, η επιβολή εισφοράς στις τράπεζες ίσης με το 1,3% των ασφαλισμένων καταθέσεων (κάτω των 100.000 ευρώ), που θα καταλήγει στα λεγόμενα «εθνικά ταμεία εκκαθάρισης» (national resolution funds). Τα κονδύλια αυτά, που αυτονόητα θα αφαιρούνται από τους καταθέτες, θα αξιοποιούνται πρώτα, όταν πρόκειται να υπάρξει κρατική στήριξη στις τράπεζες και τα χρέη τους δεν καλύπτονται με όλες τις άλλες εναλλακτικές.

Η ίδια συμφωνία επιτρέπει την κρατικοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, στην περίπτωση που αυτά θεωρηθούν σημαντικά για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αποκαλύπτοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ, που προβάλλει σαν αποκλειστικότητα του δικού του μείγματος διαχείρισης την «εθνικοποίηση» των τραπεζών. Προβλέπει ακόμα την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν από το 2018, σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν το «Reuters» και οι «Financial Times». Ο προβληματισμός ωστόσο στα αστικά επιτελεία για τη διαχείριση των προβληματικών τραπεζών παραμένει μεγάλος, καθώς οι επισφάλειές τους υπολογίζονται στα 2,9 τρισ. ευρώ, όταν ο ESM διαθέτει κεφάλαια μόλις 500 δισ. ευρώ! Τα τεχνικά ζητήματα της απόφασης θα προσδιοριστούν το επόμενο διάστημα. Θα υπόκεινται όμως σε συνεχείς αλλαγές, ανάλογα με την τρέχουσα, κάθε φορά, συγκυρία, όπως έγινε και στην περίπτωση της Κύπρου.

Πέραν όλων των άλλων, η απόφαση ευνοεί τις διαδικασίες συγκέντρωσης στον κλάδο των τραπεζών, αφού θεωρείται δεδομένο ότι, αργά ή γρήγορα, δεκάδες τράπεζες θα οδηγηθούν στο κλείσιμο, ενώ το μερίδιό που κατείχαν στη αγορά θα γίνει αντικείμενο μοιρασιάς στις υπόλοιπες. Από αυτή τη διαδικασία, κερδισμένες θα βγουν οι θεωρούμενες μεγάλες τράπεζες, που στο εξής θα παρουσιάζονται ως πιο «ασφαλείς» και «φερέγγυες», ώστε να δρομολογηθεί προς τα εκεί το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ, το υπουργείο Οικονομικών στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι μετά τη διάθεση των 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολό τους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ψευτοδίλημμα το «ανεργία ή τζάμπα εργασία»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανεργία το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι κατευθύνσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την ανεργία έχουν στόχο να αξιοποιήσουν το στρατό των ανέργων, ιδιαίτερα τα 5,6 εκατομμύρια των νέων, που είναι άνεργοι στην ΕΕ, για να θωρακίσουν ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Τα 6 δισ., που θα διατεθούν για την ανεργία, θα καταλήξουν ως ζεστό χρήμα στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων, μέσω επιδοτήσεων και απαλλαγών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Αυτές οι κατευθύνσεις θα αξιοποιηθούν από τους μεγαλοεργοδότες για να απολύουν εργαζομένους με σχετικά καλύτερα εργασιακά δικαιώματα και να προσλαμβάνουν νέους πάμφθηνους, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα.

Οι άνεργοι και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι πρέπει να απορρίψουν την πολιτική που τους εκβιάζει να επιλέξουν μεταξύ της ανεργίας ή της τζάμπα εργασίας για λίγους μήνες, καθώς και εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που τους την πλασάρουν. Να πυκνώσουν τις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, της Λαϊκής Συμμαχίας, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για να ανατραπεί το καπιταλιστικό σύστημα που αναπαράγει την ανεργία και την εκμετάλλευση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ