Παρασκευή 28 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Η ανεργία «λίπασμα» στα κέρδη των επιχειρήσεων

Στο όνομα της τόνωσης της απασχόλησης, δίνουν στο κεφάλαιο περισσότερο χρήμα και κυριολεκτικά τζάμπα εργατικά χέρια

Την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας και την παροχή πρόσθετων κεφαλαίων και επιδοτήσεων στους μονοπωλιακούς ομίλους, αποφάσισαν χτες οι «27» ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ, στο όνομα της ανάσχεσης της ανεργίας, που σαρώνει σε συνθήκες κρίσης όλη την Ευρώπη. Στη διάρκεια της χτεσινής πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, κεντρικά θέματα ήταν η «αντιμετώπιση της ανεργία των νέων» και η «ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας», με την παροχή δανείων και επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι 27 επικύρωσαν την απόφασή τους να προωθήσουν σειρά από προγράμματα κατάρτισης, επανακατάρτισης, διά βίου μάθησης, εργασιακής κινητικότητας και επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να μπουκώσουν το κεφάλαιο με χρήμα και φτηνά εργατικά χέρια, με πρόσχημα την αύξηση της απασχόλησης.

Είναι ενδεικτικό ότι στο σχέδιο των συμπερασμάτων τονίζεται ότι «τα αίτια της ανεργίας πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο», δηλαδή μέσω της προώθησης αντεργατικών ανατροπών που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης και θα μοιράζουν τη μια θέση εργασίας σε δυο και τρεις απασχολούμενους ή καταρτιζόμενους.

Συνδέοντας άμεσα την ανάσχεση της ανεργίας με την ανταγωνιστικότητα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, εκτιμούν ακόμα ότι «η αγορά εργασίας θα ανακάμψει πλήρως», μόνο «όταν η Ευρώπη θα έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση, μέσα από την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης».

Στηρίζοντας ακριβώς αυτές τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ του κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι η ανεργία των νέων «έχει επιφέρει απίστευτα προβλήματα στην κοινωνική συνοχή» στην Ελλάδα. Γι' αυτό, είπε, «πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, να σκεφτούμε δημιουργικά και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις (..) να περιλαμβάνουν δραστικά μέτρα, που θα εφαρμοστούν άμεσα».

Οι βασικές αποφάσεις

Σύμφωνα με το σχέδιο των συμπερασμάτων, η Σύνοδος αποφάσισε:

-- «Μείωση της φορολόγησης της εργασίας». Στόχος να περιορίσουν ακόμα περισσότερο το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», με παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που απειλεί ευθέως τα ασφαλιστικά ταμεία.

-- «Πρόγραμμα Εγγυήσεων για τους Νέους», που θα προβλέπει ότι «πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους νέους κάτω των 25 ετών δυνατότητα πρακτικής άσκησης, κατάρτισης ή επαγγελματικής απασχόλησης, 4 μήνες μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο ή την απώλεια της θέσης εργασίας τους». Πρόκειται για προγράμματα που θα επιδοτούν τους εργοδότες, προκειμένου να προσλαμβάνουν για μικρό χρονικό διάστημα (πέντε με έξι μήνες) εργαζομένους με θέσεις «μερικής απασχόλησης» και «μαθητείας», με φιλοδώρημα αντί για μισθό και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα. Εννοείται βέβαια ότι προγράμματα όπως αυτά θα αξιοποιηθούν από την εργοδοσία για να απαλλαγεί από παλιότερους και «ακριβότερους» νέους, απασχολώντας φθηνότερους στη θέση τους.

-- «Αύξηση της κινητικότητας των νέων που αναζητούν εργασία», μεταξύ άλλων μέσω «της ενίσχυσης του δικτύου EURES, της εφαρμογής της οδηγίας για την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και το πρόγραμμα "Erasmus+"». Θέλουν, δηλαδή, περιπλανώμενους εργαζομένους, που θα μετακινούνται από επάγγελμα σε επάγγελμα και από χώρα σε χώρα, προκειμένου να βρουν μεροκάματο.

-- «Επίσπευση των διαδικασιών για την εκταμίευση των 6 δισ. ευρώ που διαθέτει το Πρόγραμμα Εγγύησης για τους Νέους». Η παροχή των συγκεκριμένων κεφαλαίων θα κατευθυνθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ στους εργοδότες προκειμένου να προσλάβουν «επιδοτούμενους εργαζομένους». Στη διάρκεια της Συνόδους Κορυφής, υπήρξε άγριο παζάρι ανάμεσα στους «27», τόσο για τη μεταξύ τους κατανομή των κονδυλίων, όσο και για την εκταμίευσή τους σε ορίζοντα διετίας (2014 - 2015) και όχι επταετίας (2014 - 2020).

Ρευστό με δανειακές εγγυήσεις

Στη Σύνοδο συζητήθηκε και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χορήγηση δανείων από 55 έως 100 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις των λεγόμενων «χωρών του Νότου» της Ευρωζώνης. Στόχος του σχεδίου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η ενίσχυση με δάνεια επιχειρηματικών ομίλων χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σλοβενία, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα ιδιωτικά τους χρέη.

Προπαγανδιστικά, το πρόγραμμα προβάλλεται σε δυνατότητα «οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις και αύξηση της παραγωγής, ώστε να τονωθεί η οικονομία». Η Κομισιόν, η ΕΤΕπ και η ΕΚΤ επεξεργάζονται είτε την παροχή δανειακών εγγυήσεων, μεταξύ 50% και 80% του συνολικού ποσού που θα ζητούν οι επιχειρηματίες από τις τράπεζες, είτε την παροχή εγγυήσεων σε νέα και υφιστάμενα δάνεια, τα οποία τιτλοποιούνται.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε ακόμα η «τραπεζική ενοποίηση», στο φόντο της προχτεσινής συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για τους κανόνες διάσωσης ή εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών. Σήμερα αναμένεται να συζητηθούν και να συμφωνηθούν δεσμεύσεις για «επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και για «προσαρμογή της δημοσιονομικής εξυγίανσης στις παρούσες οικονομικές συνθήκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ