ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μείωση της καραντίνας για να γυρνάνε πιο γρήγορα στη δουλειά οι εργαζόμενοι με κορονοϊό!

Αποκαλυπτική η απόφαση - «πυξίδα» των ΗΠΑ για περιορισμό της καραντίνας σε «ασυμπτωματικούς ασθενείς» με Covid-19

Copyright 2020 The Associated

Καθώς η παραλλαγή «Ομικρον» επελαύνει σε όλο τον κόσμο, τη Δευτέρα καταγράφηκε παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας, ενώ τα νοσοκομεία «γονατίζουν» για ακόμη μια φορά.

Την ίδια στιγμή, εν μέσω της νέας πανδημικής έξαρσης, οι αστικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των λαών και μένουν μόνο στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων, αλλά για μια ακόμα φορά κόβουν και ράβουν τα σχετικά πρωτόκολλα στα μέτρα των αναγκών του κεφαλαίου.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται ανάγλυφα στην απόφαση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) - η οποία είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν - να μειωθεί στις 5 μέρες η καραντίνα για όσους έχουν μολυνθεί με COVID-19, εφόσον είναι «ασυμπτωματικοί» (κάτι που φυσικά θα πιστοποιείται και πάλι μέσω... «ατομικής ευθύνης», από τον ίδιο τον ασθενή)!

Οπως παραδέχτηκε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Αντ. Φάουτσι, η απόφαση ανταποκρίνεται ξεκάθαρα στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, επιτρέποντας στην εργοδοσία να επαναφέρει εργαζόμενους με κορονοϊό πιο γρήγορα στη δουλειά.

«Ο λόγος είναι ότι με τον τεράστιο όγκο των νέων κρουσμάτων που έχουμε και που αναμένουμε με την "Ομικρον", ένα από τα πράγματα που θέλουμε να προσέχουμε είναι ότι δεν έχουμε τόσο πολλούς ανθρώπους έξω», δήλωσε ο Φάουτσι στο CNN. «Εάν είστε ασυμπτωματικοί και έχετε μολυνθεί, θέλουμε να επαναφέρουμε τους ανθρώπους στις δουλειές τους, ειδικά εκείνους με βασικές θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Κι όλα αυτά, όταν και με τα προηγούμενα πρωτόκολλα, οι μεγάλοι χώροι δουλειάς στις ΗΠΑ και σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, με την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων, στον χώρο εργασίας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.ο.κ.

Περιοριστικά μέτρα, ελλείψεις σε υγειονομικούς και τεστ, μετά από 2 χρόνια πανδημίας

Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής «Ομικρον» θα προκαλέσει «μεγάλο αριθμό νοσηλειών» ασθενών με Covid-19, «ιδιαίτερα μεταξύ των μη εμβολιασμένων», προειδοποίησε το ευρωπαϊκό παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), την ώρα που τα κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως σημείωσαν ημερήσιο ρεκόρ τη Δευτέρα (πάνω από 1,44 εκατ.), έναν χρόνο αφότου άρχισαν να κυκλοφορούν τα εμβόλια και δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται καθημερινά η ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, με δωρεάν και συχνά διαγνωστικά τεστ, μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς σε χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α., όπως επίσης και η ανάγκη για ολοκληρωμένα εμβολιαστικά προγράμματα και αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας σε όλες τις βαθμίδες.

Στις ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, καταγράφεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των παιδιών που νοσηλεύονται με Covid-19. Οι εισαγωγές παιδιών τετραπλασιάστηκαν τη βδομάδα που ξεκίνησε στις 19/12, σε σύγκριση με τη βδομάδα που ξεκίνησε στις 5/12. Οι μισές εισαγωγές αφορούν παιδιά κάτω των 5 ετών, που δεν έχουν φτάσει ακόμη σε ηλικία για να εμβολιαστούν.

Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 στις ΗΠΑ εξακολουθεί να αυξάνεται, με περίπου 190.000 νέες μολύνσεις καθημερινά, κατά μέσο όρο, το τελευταίο 7ήμερο, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Κι ενώ αυξάνεται η ζήτηση για διαγνωστικά τεστ λόγω της νέας πανδημικής έξαρσης, των εορτών και των ταξιδιών, σε αρκετές περιοχές παρατηρείται μεγάλη έλλειψη. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα επιλύσει το ζήτημα, τα τεστ δεν θα είναι πλήρως διαθέσιμα για όλους πριν από τον Γενάρη. Η έλλειψη σχετίζεται με την κερδοφορία των φαρμακευτικών ομίλων και την αναρχία στην καπιταλιστική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι, καθώς τα κρούσματα μειώνονταν εξαιτίας των εμβολιασμών, ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες είχαν σταματήσει ή μειώσει την παραγωγή τεστ, με καταγγελίες ακόμη και ότι μεγάλες ποσότητες συστατικών για τεστ είχαν πεταχτεί στα σκουπίδια!

Στη Βρετανία, η πανδημία έχει επιδεινώσει τη χρόνια έλλειψη υγειονομικού προσωπικού. Επιχειρώντας να «μπαλώσει» τις τρύπες, την ώρα που το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι υγειονομικοί θα προστεθούν στη λίστα επαγγελμάτων που είναι σε έλλειψη, για τα οποία ισχύουν προσωρινά χαλαρότεροι μεταναστευτικοί κανόνες. Ετσι, εργαζόμενοι του κλάδου από άλλες χώρες θα μπορούν να λάβουν βίζα για περίοδο 12 μηνών.

Στην Κίνα και δεύτερη πόλη τέθηκε σε καραντίνα, καθώς χτες τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα ανήλθαν σε 209. Πρόκειται για τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό από τον Μάρτη του 2020. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αποφασίστηκε χτες να παραμείνουν στα σπίτια τους στην πόλη Γιανάν, στη Βόρεια Κίνα και έκλεισαν οι επιχειρήσεις. Η πόλη Σιάν ήταν η πρώτη κινεζική πόλη που αποφασίστηκε να μπει σε lockdown, ωστόσο τα κρούσματα «επιμένουν» ανοδικά παρά τους περιορισμούς.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Mε την ίδια εγκληματική συνταγή αντιμέτωποι ασθενείς και εργαζόμενοι

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και νοσηλειών φέρνει ακόμη μια φορά στην επιφάνεια τις εγκληματικές ανεπάρκειες των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των δομών ΠΦΥ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΠΑΓΝΗ, 20 τουλάχιστον μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, επαναλαμβάνονται μέτρα όπως η μετατροπή σε ΜΕΘ κλινών της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) και της ανάνηψης του χειρουργείου, η μείωση των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού προς τις μονάδες αντιμετώπισης κορονοϊού (ΜΑΚ).

«Το γεγονός ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ τόσο τον Αύγουστο (του '21) όσο και τις τελευταίες μέρες υπερβαίνει το 80% αποδεικνύει ότι οι κλίνες ΜΕΘ εξακολουθούν να υπολείπονται των αναγκών του πληθυσμού της Κρήτης και όλου του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, παρόλο που αυξήθηκαν κατά 11 (στο ΠΑΓΝΗ) εδώ και οκτώ μήνες περίπου, με χρηματοδότηση από το Ιδρυμα Νιάρχος (όχι από το κράτος)», σημειώνει το Σωματείο του Νοσοκομείου. Μάλιστα, δεν προκηρύχθηκαν θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση των νέων αυτών κλινών ΜΕΘ, η οποία συγκροτείται τουλάχιστον κατά 50% από νεοπροσληφθέντες επικουρικούς και ειδικευόμενους νοσηλευτές.

Στην απεγνωσμένη προσπάθεια αναζήτησης πρόσθετων κλινών ΜΕΘ στο στόχαστρο μπαίνει και πάλι η ΜΕΠΚ, όπως και κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος (Νοέμβρης '20). Ενας δίκλινος θάλαμος εντός της ΜΕΠΚ πρόκειται να μετατραπεί σε ΜΕΘ COVID (κυρίως καρδιολογικών ασθενών). Μια μόνο πόρτα θα χωρίζει τα κρούσματα από τον χώρο όπου νοσηλεύονται σοβαρά καρδιολογικά και καρδιοχειρουργικά περιστατικά (π.χ. με οξύ έμφραγμα, μετά από bypass κ.ο.κ.), ενώ κοινό θα είναι το νοσηλευτικό αλλά και το ιατρικό προσωπικό που θα περιθάλπει COVID και non COVID καρδιολογικούς ασθενείς.

Οπως αναδεικνύει το Σωματείο, «οι συνθήκες αυτές θα αυξήσουν πιθανότατα τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού, κάνοντας επισφαλή τη νοσηλεία ασθενών που είναι ήδη σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ θα οδηγήσει και σε περαιτέρω αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς του ανεπαρκούς (αριθμητικά) εξουθενωμένου προσωπικού. H μετατροπή αιθουσών της ανάνηψης του χειρουργείου σε ΜΕΘ (όπως συνέβη και τον Αύγουστο) θα επιφέρει νέο περιορισμό των τακτικών χειρουργείων, στις λίστες των οποίων περιμένουν ήδη περίπου 5.500 ασθενείς.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πρόσφατη εντολή για μείωση των ραντεβού των τακτικών ιατρείων κατά 25%, θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία χιλιάδων πασχόντων από διάφορα non COVID νοσήματα».

Πάνω από 600 ασθενείς στην αναμονή για οφθαλμολογικό χειρουργείο στο «Κωνσταντοπούλειο»

Την ώρα μάλιστα που ο φτωχόκοσμος «βλέπει με το κιάλι» ένα αναγκαίο χειρουργείο στο Δημόσιο, αφού οι λίστες χειρουργείων αυξάνουν, «φτάσαμε στο σημείο, όπως ήταν αναμενόμενο, να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν ακόμα και έκτακτα περιστατικά, όπως παραλίγο να συμβεί με τον άστεγο που χρειάστηκε και χειρουργήθηκε εν τέλει με γλαύκωμα», καταγγέλλει μεταξύ άλλων η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» του ΓΝΝΙ «Κωνσταντοπούλειο».

Ηδη για ένα οφθαλμολογικό χειρουργείο είναι στη λίστα αναμονής του νοσοκομείου πάνω από 600 ασθενείς, που «αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της τραγικής πολιτικής της κυβέρνησης, που, παρά τις διακηρύξεις περί του αντιθέτου, μετατρέπει τα νοσοκομεία σε μονοθεματικά για την COVID-19, συρρικνώνοντας τη λειτουργία άλλων πολύ σημαντικών τμημάτων».

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας και η διοίκηση κινούν διαδικασίες για πιθανό πειθαρχικό παράπτωμα της επιστημονικά υπεύθυνης του οφθαλμολογικού τμήματος, που επέμεινε για τη διενέργεια του εν λόγω χειρουργείου, κάτι που, όπως λέει το Σωματείο, «δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και προβληματίζει», εξηγώντας: «Οι όποιες αντεγκλήσεις μεταξύ τμημάτων και διευθυντών για τις αίθουσες χειρουργείων, για το ποιος είναι επείγον περιστατικό και ποιος όχι, αποτελούν τραγική κατάληξη ενός συστήματος Υγείας που λειτουργεί πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, αλλά πολύ κοντά στις ανάγκες του νοσοκομείου - επιχείρηση, της "ανταγωνιστικής" λειτουργίας».

«Οδύσσεια» για ένα μοριακό τεστ που τελικά δεν έγινε

Οι σοβαρές ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση και για την επιβεβαίωση των θετικών self test και την ευρεία διασπορά του ιού αναδεικνύονται και από την καταγγελία νεαρού στην Κρήτη, ο οποίος ανήμερα των Χριστουγέννων βρέθηκε θετικός μέσω αυτοδιάγνωσης και έπρεπε να υποβληθεί σε μοριακό τεστ.

Την «οδύσσειά» του περιέγραψε η μητέρα του, μιλώντας σε τοπικό ρ/σ, με τον ασθενή να αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει πέντε φορές ταξί για τη μετακίνησή του μεταξύ ΤΟΜΥ και ΠΑΓΝΗ!

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο 24χρονος αισθάνθηκε αδιαθεσία και έτσι έκανε δύο self test που βγήκαν θετικά. Η οικογένειά του ανησύχησε, επειδή ο πατέρας του είναι καρδιοπαθής. Ετσι αποφάσισαν να μεταβεί στο νοσοκομείο, αφού τα διαγνωστικά κέντρα ήταν κλειστά τα Χριστούγεννα για να κάνει και μοριακό τεστ.

Ο νεαρός μπήκε σε ένα ταξί και μετέβη στο ΠΑΓΝΗ που εφημέρευε, προκειμένου να κάνει το τεστ. Αφού εξήγησε στα επείγοντα τι έχει συμβεί, το προσωπικό τον παρέπεμψε στην ΤΟΜΥ του Εσταυρωμένου, δίνοντάς του και σχετικό παραπεμπτικό. Στη συνέχεια πήρε άλλο ταξί για να πάει στην ΤΟΜΥ. Ωστόσο, όταν πήγε εκεί, δεν του έκαναν το μοριακό τεστ και τον έστειλαν ξανά στο ΠΑΓΝΗ. Ο νεαρός πήρε άλλο ταξί και επέστρεψε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου τους ανέφερε τι του είπαν από την ΤΟΜΥ. Μετά την επικοινωνία μεταξύ ΠΑΓΝΗ και ΤΟΜΥ, ο 24χρονος χρησιμοποιώντας άλλο ταξί επέστρεψε στην Τοπική Μονάδα Υγείας. Ομως, και πάλι δεν του έκαναν τεστ. Ετσι αποφάσισε να πάρει άλλο ταξί και να επιστρέψει στο σπίτι του, όπου και απομονώθηκε στο δωμάτιό του με ελαφρά συμπτώματα.

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι δεν υποχρεούται το νοσοκομείο να κάνει μοριακό τεστ ή rapid σε εξωτερικό ασθενή, ενώ σύμφωνα με την μητέρα του 24χρονου, το ίδιο συνέβη και σε άλλα 10-15 άτομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ