Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Mε την ίδια εγκληματική συνταγή αντιμέτωποι ασθενείς και εργαζόμενοι

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και νοσηλειών φέρνει ακόμη μια φορά στην επιφάνεια τις εγκληματικές ανεπάρκειες των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των δομών ΠΦΥ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΠΑΓΝΗ, 20 τουλάχιστον μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, επαναλαμβάνονται μέτρα όπως η μετατροπή σε ΜΕΘ κλινών της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) και της ανάνηψης του χειρουργείου, η μείωση των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού προς τις μονάδες αντιμετώπισης κορονοϊού (ΜΑΚ).

«Το γεγονός ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ τόσο τον Αύγουστο (του '21) όσο και τις τελευταίες μέρες υπερβαίνει το 80% αποδεικνύει ότι οι κλίνες ΜΕΘ εξακολουθούν να υπολείπονται των αναγκών του πληθυσμού της Κρήτης και όλου του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, παρόλο που αυξήθηκαν κατά 11 (στο ΠΑΓΝΗ) εδώ και οκτώ μήνες περίπου, με χρηματοδότηση από το Ιδρυμα Νιάρχος (όχι από το κράτος)», σημειώνει το Σωματείο του Νοσοκομείου. Μάλιστα, δεν προκηρύχθηκαν θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση των νέων αυτών κλινών ΜΕΘ, η οποία συγκροτείται τουλάχιστον κατά 50% από νεοπροσληφθέντες επικουρικούς και ειδικευόμενους νοσηλευτές.

Στην απεγνωσμένη προσπάθεια αναζήτησης πρόσθετων κλινών ΜΕΘ στο στόχαστρο μπαίνει και πάλι η ΜΕΠΚ, όπως και κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος (Νοέμβρης '20). Ενας δίκλινος θάλαμος εντός της ΜΕΠΚ πρόκειται να μετατραπεί σε ΜΕΘ COVID (κυρίως καρδιολογικών ασθενών). Μια μόνο πόρτα θα χωρίζει τα κρούσματα από τον χώρο όπου νοσηλεύονται σοβαρά καρδιολογικά και καρδιοχειρουργικά περιστατικά (π.χ. με οξύ έμφραγμα, μετά από bypass κ.ο.κ.), ενώ κοινό θα είναι το νοσηλευτικό αλλά και το ιατρικό προσωπικό που θα περιθάλπει COVID και non COVID καρδιολογικούς ασθενείς.

Οπως αναδεικνύει το Σωματείο, «οι συνθήκες αυτές θα αυξήσουν πιθανότατα τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού, κάνοντας επισφαλή τη νοσηλεία ασθενών που είναι ήδη σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ θα οδηγήσει και σε περαιτέρω αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς του ανεπαρκούς (αριθμητικά) εξουθενωμένου προσωπικού. H μετατροπή αιθουσών της ανάνηψης του χειρουργείου σε ΜΕΘ (όπως συνέβη και τον Αύγουστο) θα επιφέρει νέο περιορισμό των τακτικών χειρουργείων, στις λίστες των οποίων περιμένουν ήδη περίπου 5.500 ασθενείς.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πρόσφατη εντολή για μείωση των ραντεβού των τακτικών ιατρείων κατά 25%, θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία χιλιάδων πασχόντων από διάφορα non COVID νοσήματα».

Πάνω από 600 ασθενείς στην αναμονή για οφθαλμολογικό χειρουργείο στο «Κωνσταντοπούλειο»

Την ώρα μάλιστα που ο φτωχόκοσμος «βλέπει με το κιάλι» ένα αναγκαίο χειρουργείο στο Δημόσιο, αφού οι λίστες χειρουργείων αυξάνουν, «φτάσαμε στο σημείο, όπως ήταν αναμενόμενο, να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν ακόμα και έκτακτα περιστατικά, όπως παραλίγο να συμβεί με τον άστεγο που χρειάστηκε και χειρουργήθηκε εν τέλει με γλαύκωμα», καταγγέλλει μεταξύ άλλων η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» του ΓΝΝΙ «Κωνσταντοπούλειο».

Ηδη για ένα οφθαλμολογικό χειρουργείο είναι στη λίστα αναμονής του νοσοκομείου πάνω από 600 ασθενείς, που «αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της τραγικής πολιτικής της κυβέρνησης, που, παρά τις διακηρύξεις περί του αντιθέτου, μετατρέπει τα νοσοκομεία σε μονοθεματικά για την COVID-19, συρρικνώνοντας τη λειτουργία άλλων πολύ σημαντικών τμημάτων».

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας και η διοίκηση κινούν διαδικασίες για πιθανό πειθαρχικό παράπτωμα της επιστημονικά υπεύθυνης του οφθαλμολογικού τμήματος, που επέμεινε για τη διενέργεια του εν λόγω χειρουργείου, κάτι που, όπως λέει το Σωματείο, «δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και προβληματίζει», εξηγώντας: «Οι όποιες αντεγκλήσεις μεταξύ τμημάτων και διευθυντών για τις αίθουσες χειρουργείων, για το ποιος είναι επείγον περιστατικό και ποιος όχι, αποτελούν τραγική κατάληξη ενός συστήματος Υγείας που λειτουργεί πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, αλλά πολύ κοντά στις ανάγκες του νοσοκομείου - επιχείρηση, της "ανταγωνιστικής" λειτουργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ