ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Στο επίκεντρο τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα

Τα μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης» που συζητάνε κυβέρνηση και κουαρτέτο, προϋπόθεση για την επιχείρηση της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Δεξιά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντ. Κοστέλο

Eurokinissi

Δεξιά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντ. Κοστέλο
Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα πέρα και πάνω από αυτά που ήδη έχουν ψηφιστεί και ενσωματωθεί στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, βρίσκονται σταθερά στην ατζέντα των συνεννοήσεων και των παζαριών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, με γνώμονα την κάλυψη των στόχων για τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοέμβρη, ενώ ταυτόχρονα οι συζητήσεις εστιάζουν και στα μεγέθη του υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020, με άξονα την επιβολή μέτρων «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης».

Τα «ρίσκα» που εντοπίζονται στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 και βρίσκονται στα παζάρια με το κουαρτέτο αφορούν στα παρακάτω:

  • «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Πρόκειται για τις παροχές - ψίχουλα για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας. Η συζήτηση με τους «θεσμούς» περιστρέφεται γύρω από την... «επάρκεια χρηματοδότησης», δηλαδή για το ύψος και το χαρακτήρα τυχόν ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων, σε συνδυασμό με τη διάλυση των προνοιακών επιδομάτων. Οπως αναφέρεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις ύψους 760 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «παράλληλα αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων μόνιμου χαρακτήρα, που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη».

Σε κάθε περίπτωση, τα συναρμόδια υπουργεία αναζητούν το μείγμα των αντιλαϊκών παρεμβάσεων, προκειμένου να επιτευχθούν πρόσθετες «εξοικονομήσεις», που φτάνουν στο 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και αντιστοιχούν σε αντιλαϊκά μέτρα ύψους πάνω από 900 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, «διευκρίνισε» ότι η αναφορά στο έγγραφο του Ντάισελμπλουμ σε «μέτρα για το Ασφαλιστικό», δεν έχει να κάνει με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αλλά με θέματα όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

  • Αφορολόγητο όριο. Ανοίγει και πάλι η συζήτηση για παραπέρα συμπίεση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους. Μάλιστα, η μείωση του αφορολόγητου ορίου προτείνεται πλέον και από την Παγκόσμια Τράπεζα, σε αντίστοιχη ρότα με την «πρόταση» του ΔΝΤ, με πρόσχημα τη χρηματοδότηση της «κοινωνικής αλληλεγγύης».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, «δεν θα υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα για το 2017», καθώς υπάρχει ως «μαξιλάρι ασφαλείας» η υπεραπόδοση των μέτρων για το 2016. Ουσιαστικά, δηλαδή, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής νέων φορολογικών μέτρων από το 2018, με επίκεντρο και τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα ενσωματωθούν στο υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020.

Ταυτόχρονα, δρομολογείται η κατάργηση και των τελευταίων «φοροελαφρύνσεων» για τις δαπάνες των μισθωτών - συνταξιούχων.

Το «πάγωμα» της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων στους εργαζόμενους στο Δημόσιο με ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, πανεπιστημιακοί και άλλες κατηγορίες) προϋποθέτει «ισοδύναμες δημοσιονομικές παρεμβάσεις», από την πλευρά της περαιτέρω περιστολής των κρατικών δαπανών, που αφορούν στην κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

  • Δαπάνες υπουργείου Αμυνας. Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει μείωση των δαπανών του υπουργείου Αμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα η εξοικονόμηση από την εν λόγω κατηγορία είναι μηδενική.
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο στο έδαφος των μνημονίων

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ήταν κεντρικός ομιλητής σε κλειστή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους επικεφαλής των Πρεσβειών των κρατών - μελών της ΕΕ και των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), όπως επίσης και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, ο Γ. Σταθάκης επεσήμανε ότι «η βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος εξαρτάται απόλυτα από τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία συνιστά βασικό στόχο του τρέχοντος προγράμματος 2015-2018», δηλαδή του τρίτου μνημονίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να υπάρξει «βιώσιμη ανάπτυξη» πέρα από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, «η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να στηρίξει περαιτέρω τις εξαγωγές της κυρίως σε τομείς όπου διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως στη φαρμακοβιομηχανία, στα logistics, στα αγροδιατροφικά προϊόντα και στηνΕνέργεια».

Δίνοντας την έμφαση στη γεωστρατηγική θέση της χώρας, τόνισε ότι «η Ελλάδα, λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών, έχει τη δυνατότητα πλέον να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις Βαλκανικές και Μεσογειακές χώρες». Σε αυτό το πλαίσιο, για ακόμη μια φορά, αποδείχνεται το γεγονός ότι τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης με τα κράτη και τις κυβερνήσεις της ΕΕ συνδέονται αναπόσπαστα με την ενδοκαπιταλιστική διαπάλη και βέβαια με τους ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής και μεγαλομέτοχος του επιχειρηματικού «Ομίλου Μυτιληναίου», Ευ. Μυτιληναίος, μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg», τόνισε πως η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει εφόσον ολοκληρωθούν «τρία ορόσημα» και συγκεκριμένα η 2η αξιολόγηση, η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει τα θέματα εργατικής νομοθεσίας και ασφάλισης, η «επίλυση» του ζητήματος του χρέους, καθώς και η ένταξη ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στο Σεπτέμβρη του 2016, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους φτάνουν σε 4,8 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη 1,4 δισ. ευρώ αφορούν σε «εκκρεμείς επιστροφές φόρων». Ειδικότερα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη, στο τέλος Σεπτέμβρη, διαμορφώνονταν ως εξής: Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης 2,95 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,8 δισ. αφορούν σε οφειλές του ΕΟΠΥΥ και 575 εκατ. σε οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Νοσοκομεία: 888 εκατ. ευρώ. ΟΤΑ: 374 εκατ. ευρώ κ.ά.


ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Ευχές για παραπέρα ανάπτυξη οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων

Επιθυμίες για επέκταση της ελληνορωσικής ενεργειακής συνεργασίας, αλλά στο πλαίσιο των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το βλέμμα στραμμένο στα μονοπωλιακά συμφέροντα

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να μετατραπεί σε δίαυλο περάσματος του ρώσικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη επισήμανε κατά τη χτεσινή του ομιλία στο Ελληνορωσικό Ενεργειακό Συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της «πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης», εξέφρασε την επιθυμία επέκτασής της για λογαριασμό φυσικά των μονοπωλιακών ομίλων, εκπρόσωποι των οποίων παρευρέθηκαν στο χτεσινό συνέδριο που διεξήχθη στο Ζάππειο.

Ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε πως η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ελλάδας σε φυσικό αέριο και «θέλουμε να συνεχίσει να είναι», ενώ αναφέρθηκε στην επέκταση των συναλλαγών στον τομέα του πετρελαίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της όδευσης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας ο υπουργός υπογράμμισε πως «πρόκειται για έναν σχεδιασμό που πιστεύουμε ότι μπορεί να υπηρετήσει τον στρατηγικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την ανταγωνιστικότητα των τιμών».

Επίσης χαρακτήρισε «πολύ δημιουργική» τη στάση της ρωσικής κυβέρνησης, γιατί «θέλησε (...) να εναρμονιστεί πλήρως με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μόνο τότε να προωθηθεί, προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα το συγκεκριμένο έργο». Πρόσθεσε φυσικά ότι και αυτή η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το νότιο πέρασμα του ρώσικου φυσικού αερίου εντάσσεται στη διακηρυγμένη επιδίωξη μετατροπής της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Και αναφορές σε αναζήτηση επενδύσεων

Το έντονο ενδιαφέρον της ΔΕΗ για συνεργασία με ρώσικες εταιρείες εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη διεθνή παρουσία της ΔΕΗ και την επιδιωκόμενη ενίσχυσή της το επόμενο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα ο Μ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε πως η ΔΕΗ «αναζητά συνεργασίες τόσο με τοπικές εταιρείες, όσο και ελληνικές αλλά και άλλες, όπως π.χ. ρωσικές εταιρείες, με τις οποίες θα ήταν χαρά μας να πραγματοποιήσουμε συνεργασίες και να αναπτύξουμε κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες και επενδύσεις σε έργα παραγωγής».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η διεθνής δραστηριότητα της ΔΕΗ θα επεκτείνεται και πέραν των ορίων της ΕΕ. Βασικό πεδίο δραστηριότητας αποτελεί η γειτονική μας Τουρκία, η αγορά της οποίας αναπτύσσεται και μετεξελίσσεται ραγδαία». Επίσης, δήλωσε ότι «ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Ιράν, στο οποίο θα αναζητήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν, καθώς και χώρες της Μέσης Ανατολής». Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και η ομιλία του Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ Ν. Χατζηαργυρίου, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία συνεργασίας με ρώσικες εταιρείες στον τομέα των δικτύων και των νέων τεχνολογιών διαχείρισής τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ανοίγεται λαμπρό μέλλον συνεργασιών»...

«Είμαστε σε αναζήτηση συνεργασιών και επενδυτικών ευκαιριών», υπογράμμισε ο Andrey Poklonskii, γενικός διευθυντής του ρωσικού ενεργειακού ομίλου «Concern Energocenter», όπως επίσης ενδιαφέρον για επενδύσεις εξέφρασε ο διευθυντής Ευρώπης της ρωσικής επενδυτικής τράπεζας VTB Bank, Ch. Andrey.

Στην ενότητα που ήταν αφιερωμένη στην αγορά του φυσικού αερίου, ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκου, ο οποίος χαρακτήρισε απολύτως βιώσιμη από οικονομικής σκοπιάς την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δουλεύουμε μέρα - νύχτα για την επιτυχία του, πάντα εντός ευρωπαϊκού πλαισίου». Εξάλλου, αναφερόμενος στον EastMed, τον αγωγό μεταφοράς ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, το χαρακτήρισε επίσης «απόλυτα εφικτό» και «με συγκρατημένο κόστος», ενώ η δημιουργία του θα αλλάξει τα δεδομένα της περιοχής σε πολλαπλά επίπεδα.

Βεβαίως, ακόμα και αν ευοδωθούν κάποια απ' αυτά τα σχέδια, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θα υπηρετούν, ενώ ο λαός δεν θα έχει κανένα όφελος, αφού θα πληρώνει πανάκριβα την ενεργειακή κάλυψη των αναγκών του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ