ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αναπάντητα ερωτήματα για τους όρους λειτουργίας των σχολείων

Με την αγωνία ζουν μαθητές, γονείς και καθηγητές βλέποντας ότι τα μέτρα είναι ελλιπή. Πολλά ερωτήματα για τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων

Την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση των μαθητών ανά τμήμα, ώστε να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις στις τάξεις, επανέλαβε για άλλη μια φορά χτες η υπουργός Παιδείας, μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Η υπουργός, επικαλούμενη την εισήγηση των ειδικών, είπε ότι αυτή μιλάει για επιστροφή στην «κανονικότητα», βαφτίζοντας «κανονικότητα» την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα που νομοθέτησε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, από 22 στους 25 μαθητές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τα κοντέινερ - κλουβιά στην Προσχολική Αγωγή και σε πολλά άλλα σχολεία, τους ανεπαρκείς αύλειους και κοινόχρηστους χώρους σε πολλές περιπτώσεις κ.ο.κ. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολο να πείσεις και να ελέγξεις μικρά παιδιά να τηρούν τις αποστάσεις, επανέλαβε ότι η σχολική τάξη είναι μια σταθερή πληθυσμιακή ομάδα και παρέπεμψε στο μέτρο της μάσκας ως πανάκεια...

Βέβαια, η επίκληση των ειδικών και από την υπουργό αλλά και από τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, χτες, που ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσαν πως «οι ειδικοί αποφασίζουν κι εμείς κάνουμε νόμους», στην ουσία έρχεται να νομιμοποιήσει την επικίνδυνη πολιτική τους. Κι αυτό γιατί, μπορεί μεν να υπάρχει η άποψη των ειδικών της Επιτροπής (και εκεί υπάρχουν διαφωνίες), ωστόσο «επιστημονικές απόψεις» πολλές φορές από την αρχή μάλιστα της πανδημίας, χρησιμοποιούνται σαν το άλλοθι μιας πολιτικής που αφήνει απροστάτευτο το λαό. Είτε αυτό αφορά τα σχολεία είτε τους χώρους δουλειάς είτε τα δημόσια νοσοκομεία.

Ερωτήματα άφησε η υπουργός για άλλη μια φορά μιλώντας για τα ολοήμερα προγράμματα των σχολείων. Να σημειωθεί ότι στο ολοήμερο πρόγραμμα, ειδικά στα δημοτικά σχολεία, συγχνοτίζονται παιδιά διαφορετικών τμημάτων και τάξεων, οπότε πάει περίπατο ο κανόνας της σταθερής πληθυσμιακής ομάδας. Επιπλέον, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το ολοήμερο πρόγραμμα δεν έχει σταθερό εκπαιδευτικό, αλλά αλλάζουν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του κάθε μέρα. Κι ακόμα στις ώρες του ολοήμερου εμπεριέχεται η σίτιση των παιδιών, που προφανώς γίνεται σε κλειστούς χώρους και με αφαίρεση της μάσκας. Η υπουργός είπε γενικά κι αόριστα ότι θα υπάρχει δυνατότητα για μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα του ολοήμερου (χωρίς να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς) και για πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών, ωστόσο παρέπεμψε τα πάντα στη «ζήτηση» που αυτά θα έχουν, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα στα ολοήμερα πήγαινε μόνο το 1/3 των μαθητών και ισχυριζόμενη ότι εκεί τα «μεικτά» τμήματα είναι πιο μικρά...

Η υπουργός επανέλαβε ότι έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον κονδύλια της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ για όλες τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν (ολοήμερα, τηλεκπαίδευση, κενά στα σχολεία κ.ά.), κάτι που αναλογεί σε περίπου 10.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ωστόσο και αυτά τα νούμερα δεν καθησυχάζουν κανέναν, καθώς αρκεί να αναλογιστούμε ότι πέρσι εργάστηκαν συνολικά 42.000 αναπληρωτές στην Εκπαίδευση, ενώ φέτος στην πρώτη φάση των προσλήψεων κλήθηκαν μόλις 25.000, καθιστώντας δεδομένη την έναρξη της φετινής, κρίσιμης, σχολικής χρονιάς για άλλη μια φορά με ελλείψεις εκπαιδευτικών.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Παρεμβάσεις για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και την εξεταστική

Ζητούν να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας τους

Την ανάγκη να δοθούν έκτακτα κονδύλια, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ιδρυμάτων και να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων στα πανεπιστήμια, ανέδειξαν μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες οι εκλεγμένοι της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στο ΑΠΘ. Ειδικότερα απαίτησαν προσλήψεις διδακτικού προσωπικού και προσωπικού για την καθαριότητα, αξιοποίηση όλων των αμφιθεάτρων, αιθουσών, συνεδριακών χώρων, συνολικά μέτρα που εξασφαλίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και ταυτόχρονα την τήρηση των κανόνων υγιεινής και να διατεθούν χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) για τις τρέχουσες ανάγκες.

Παράλληλα κάλεσαν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη οι φοιτητικοί σύλλογοι στην Πρυτανεία του ΑΠΘ.

Η Αντζελα Λάρδα, πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων (ΣΟΦΕΘ), μεταξύ άλλων ανέφερε πως «το μόνο που έχει ανακοινωθεί είναι ότι οι φοιτητές θα φοράνε μάσκες και ότι θα πραγματοποιηθούν μαθήματα σε ακροατήρια μέχρι 50 ατόμων. Οι φοιτητές είναι στον αέρα, πληρώνουν ήδη 6 μήνες ενοίκιο χωρίς να μένουν στα σπίτια τους και συνεχίζουν, αφού δεν ξέρουν ακόμα αν θα ανοίξουν τα Τμήματά τους. Ταυτόχρονα είμαστε στην αρχή της εξεταστικής του Σεπτέμβρη χωρίς να έχει επιλυθεί κανένα πρόβλημα από αυτά που δημιουργήθηκαν στην προηγούμενη εξ αποστάσεως εξεταστική».

Για την εξεταστική του Σεπτέμβρη που θα γίνει εξ αποστάσεως ζήτησε να ανακοινωθούν τα μέτρα που θα πάρει η Πρυτανεία για την ομαλή διεξαγωγή της, να δοθούν δωρεάν εξοπλισμός και σύνδεση στο δίκτυο σε όλους τους φοιτητές μετά από καταγραφή των διοικήσεων, πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, διαμόρφωση και αξιοποίηση των νησίδων Η/Υ για τους φοιτητές. Να μην αποκλειστεί κανείς εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.

Επιπλέον, ζήτησε υπενοικίαση ξενοδοχείων με κρατική ευθύνη έτσι ώστε να στεγαστούν όλοι οι φοιτητές που θα κάνουν αίτηση στην εστία και δεν χωράνε, καθώς και μόνιμη επιδότηση φοιτητικής κατοικίες στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση.

Ο Γιώργος Μεταξάς, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, μίλησε για τη μείωση του προσωπικού της σχολής τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υπερμεγέθεις διαλέξεις και εργαστήρια, ενώ οι ώρες της κλινικής άσκησης έχουν μειωθεί δραματικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση των τελειόφοιτων.

Ανησυχητικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι «δεν προβλέπεται τακτική διενέργεια διαγνωστικών τεστ στους φοιτητές που ασκούνται στα νοσοκομεία» και τόνισε ότι οι φοιτητές δεν πρόκειται να διαλέξουν ανάμεσα στην υγεία και τη μόρφωση. Απαιτούν: Συστηματικά, δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για φοιτητές και υγειονομικούς. Μέτρα προστασίας για τους φοιτητές, πύκνωση δρομολογίων των αστικών λεωφορείων κ.ά.

Σε άλλες πόλεις

Με παρεμβάσεις στις διοικήσεις των σχολών και των πανεπιστημίων, φοιτητικοί σύλλογοι και εκλεγμένοι με την ΠΚΣ ζητούν να παρθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για την εξεταστική και την έναρξη του νέου εξαμήνου.

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ πραγματοποίησαν προχτές παράσταση διαμαρτυρίας στον κοσμήτορα της Σχολής. Στο αίτημα για δωρεάν παροχή ατομικών μέτρων προστασίας, ο κοσμήτορας, επικαλούμενος την «ατομική ευθύνη», πέταξε το μπαλάκι στους φοιτητές, οι οποίοι μετά από πίεση κατάφεραν να αποσπάσουν δέσμευση πως η κοσμητεία θα ζητήσει την πύκνωση των δρομολογίων που εξυπηρετούν τη Σχολή.

Την Παρασκευή, παρέμβαση στον αντιπρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου έκαναν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» στον Φοιτητικό Σύλλογο του Γεωπονικού, ζητώντας μέτρα για την εξεταστική. Ο αντιπρύτανης δεσμεύτηκε ότι θα εκδοθεί άμεσα ανακοίνωση για τους όρους με τους οποίους θα διεξαχθεί η εξεταστική και τα μέτρα που θα παρθούν. Εκανε λόγο για τακτική απολύμανση και καθαριότητα των χώρων του Πανεπιστημίου και παροχή μέσων ατομικής προστασίας, με ευθύνη του Ιδρύματος, στους φοιτητές που θα εξεταστούν διά ζώσης.

Την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ζητούν και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Ιατρικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού και Βιολογικών Εφαρμογών - Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι αρκετές σχολές δεν έχουν ανακοινώσει τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής.

Ενημέρωση και άμεσα μέτρα ζήτησε από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης ο Σύλλογος Φοιτητών Επιστήμης Υπολογιστών, μετά την ανίχνευση κρούσματος σε φοιτητή του Ιδρύματος. Ο Σύλλογος ζητά με ευθύνη του Πανεπιστημίου να διενεργηθούν δωρεάν τεστ σε όλους τους φοιτητές και καθηγητές που Τετάρτη - Παρασκευή εξετάστηκαν σε κάποιο μάθημα ή βρέθηκαν στο χώρο του Τμήματος. Επίσης να διαχωριστεί η γραμμή ΠΑΓΝΗ (νοσοκομείο αναφοράς Covid-19) - Πανεπιστήμιο, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο συγκεκριμένο δρομολόγιο, πύκνωση των υπόλοιπων δρομολογίων, ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας και μέτρα για τους χώρους αναμονής των εξεταζόμενων μαθημάτων.

ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών

Σε κινητοποίηση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν προχώρησαν την περασμένη Δευτέρα 31/8 οι μισθωτές στα σχολικά κυλικεία με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα που έχει δημιουργηθεί στο χώρο.

Με την πορεία τους στο υπουργείο Οικονομικών ανέδειξαν το πρόβλημα της επιβίωσης για χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου καθώς, όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα, για «έξι μήνες τα σχολικά κυλικεία παραμένουν κλειστά, ενώ για το διάστημα αυτό λάβαμε ως ενίσχυση το ποσό των 1.334 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι κατά την επαναλειτουργία μας θα τοποθετήσουμε σε εμφανές σημείο των καταστημάτων μας ανακοίνωση για την ευεργεσία του κράτους. Ταυτόχρονα, οι υποχρεώσεις, προς ασφαλιστικούς φορείς και εφορία, πιστώνονταν κανονικά και μας φτάνουν σε έναν Σεπτέμβρη με χρέη προς το Δημόσιο άνω των 2.500 ευρώ».

Στο υπουργείο Οικονομικών πάρα τη διαβεβαίωση που είχαν λάβει ότι θα συναντηθούν με κάποιο εκπρόσωπό του δεν βρήκαν κανέναν.

Η ανακοίνωση με το πλαίσιο πάλης αμέσων μέτρων στήριξης και ανακούφισης των επαγγελματιών μοιράστηκε στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης και με βάση αυτό οι μισθωτές των κυλικείων συνεχίζουν τον αγώνα τους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διεκδίκηση μέτρων προστασίας για τη λειτουργία των σχολών

Να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας για να ανοίξουν όλες οι σχολές κανονικά ζητά ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ) που όλο το προηγούμενο διάστημα ανέπτυξε πολύμορφη δράση για τους όρους των σπουδών και τα δικαιώματα των σπουδαστών μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ επισημαίνει πως η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε καθόλου όλο το προηγούμενο διάστημα για να βρεθούν χώροι ώστε να μη συνωστίζονται οι σπουδαστές, για να εξασφαλίσει τους απαραίτητους όρους για υγιεινή και ασφάλεια. «Το μοναδικό μέτρο που ακούσαμε είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και μάλιστα χωρίς να λέει εάν θα είναι δωρεάν για όλους τους σπουδαστές», σημειώνει.

Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει «για τα "μάτια του κόσμου"» την έναρξη των εργαστηριακών μαθημάτων 1 έως 30 Σεπτέμβρη, καθώς άλλοι δουλεύουν «σεζόν ή έχουν γυρίσει στους τόπους καταγωγής τους, ενώ και για τους σπουδαστές που θα εισαχθούν φέτος ακόμη δεν είναι γνωστό ποιες ειδικότητες θα λειτουργήσουν ανά Δημόσιο ΙΕΚ».

Προβάλλει δε ένα σύνολο αιτημάτων για το ασφαλές άνοιγμα των Δημόσιων ΙΕΚ, που περιλαμβάνουν αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και έκτακτο κονδύλι για προσλήψεις, εξασφάλιση των απαραίτητων μέτρων (τακτικές απολυμάνσεις, αποφυγή συνωστισμού) και ατομικών μέσων προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά), μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη με δημιουργία περισσότερων τμημάτων, να δοθεί η βεβαίωση σπουδών σε όλους τους τελειόφοιτους σπουδαστές και να μην αποτελεί προϋπόθεση η ολοκλήρωση της πρακτικής ειδικά για τη φετινή χρονιά, εξασφάλιση των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και πρακτικής κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ