ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμφιλεγόμενα αποτελέσματα

Οι ηγέτες των Αιγύπτου, Ιορδανίας, Ισραήλ και Παλαιστίνης συμφώνησαν να συνεχίσουν την ειρηνευτική διαδικασία

ΚΑ+ΔΚΙΡΟ .-

Εληξε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, η περίφημη τετραμερής Διάσκεψη Κορυφής του Καφιρου μέσα σε ατμόσφαιρα επιφανειακής ευφορίας, η οποία, όμως, δεν κατάφερε να πείσει για την αποτελεσματικότητα της 5ωρης αυτής συνάντησης.

Σε κοινό ανακοινωθέν, που δόθηκε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, ο Ιορδανός μονάρχης Χουσεφιν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιτζάκ Ράμπιν, και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, καταδικάζουν την τρομοκρατία και τη βία, ενώ επαναδιατυπώνουν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Μέσα σε αυτήν την ανακοίνωση, διευκρινίζεται ότι οι 4 άνδρες θα ξανασυναντηθούν την επόμενη Πέμπτη για να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στο θέμα της επέκτασης της παλαιστινιακής αυτονομίας.

Οπως, όμως, διευκρίνισε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αμρ Μούσα, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, το επίμαχο θέμα της συνέχισης του ισραηλινού εποικισμού, καθώς και ο αποκλεισμός της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, μετά την επίθεση της 22ης Γενάρη, δε θίχτηκαν καθόλου σε αυτή τη φάση των συνομιλιών. Τα δυο πολύ σημαντικά αυτά ζητήματα θα είναι το θέμα επομένων συνομιλιών, όπως δήλωσε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν έκρυψε την ευχαρίστησή του, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, με τη συνάντηση αυτή αναζωογονήθηκαν οι ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες.

Τα χαμόγελα, όμως, του Παλαιστινίου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, κατά την άφιξή του, χτες το πρωί, στη Γάζα και οι δηλώσεις αισιοδοξίας, στις οποίες προέβη, δεν κατάφεραν να διασκεδάσουν τη δυσαρέσκεια των 2.000.000 Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης, οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι από το ισραηλινό έδαφος. Η δυσαρέσκεια αυτή αυξάνει, μάλιστα, καθώς στην αραβική ανατολική Ιερουσαλήμ χιλιάδες μουσουλμάνοι προσεύχονται στα τζαμιά της πόλης, με αφορμή το γιορταστικό μήνα του Ραμαζανιού. Στο τζαμί Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ, οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι πιστοί άκουσαν, χτες το πρωί, τον επικεφαλής θρησκευτικό ηγέτη ("μουφτή") της ΟΑΠ, Ικρέμα Σάμπρι, να προβλέπει την τελική καταστροφή του ισραηλινού κράτους, υπό το βλέμμα εκατοντάδων Ισραηλινών αστυνομικών.

Ομως, σε επιθετικό τόνο κινήθηκαν και οι δηλώσεις, που έκανε αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Φαϊζάλ Χουσεϊνί, ανώτατος αξιωματούχος της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ. Ο Χουσεϊνί, ούτε λίγο ούτε πολύ, μίλησε για το ξέσπασμα μιας "νέας Ιντιφάντα", αν το Ισραήλ δε σταματήσει, αμέσως, την πολιτική του εποικισμού.

Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της χώρας, συμβούλεψαν τον Γιτζάκ Ράμπιν και τον Σιμόν Πέρες, αμέσως μόλις αυτοί επέστρεψαν από το Κάιρο, να χαλαρώσουν σταδιακά τα μέτρα αποκλεισμού της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Η πρόταση αυτή βασίζεται τόσο στην ένταση που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη αναγκαστική απουσία των Παλαιστινίων από τις επί ισραηλινού εδάφους εργασίες τους, όσο και στην έναρξη του Ραμαζανιού, από το γιορτασμό του οποίου έχουν αποκλειστεί οι Παλαιστίνιοι των άλλων περιοχών της Δυτ. Οχθης, που δεν μπορούν να επισκεφθούν τους χώρους λατρείας της Ιερουσαλήμ.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση συνασπισμού του Γιτζάκ Ράμπιν, το θρησκευτικό κόμμα ΣΑΣ, το οποίο ήταν κυβερνητικός εταίρος του Ράμπιν, δε συμφωνεί με την εκτίμηση των ειδικών αξιωματούχων ασφαλείας, με αποτέλεσμα να αναθεωρήσει την απόφαση συμμετοχής του στην κυβέρνηση. Ο ηγέτης του, ραβίνος Οντάβια Γιόσεφ, μίλησε για επιδείνωση της ασφάλειας της χώρας, εξαιτίας της πολιτικής του Ισραηλινού πρωθυπουργού απέναντι στους Παλαιστινίους, τόνισε, όμως, ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί στην αντιπολίτευση ώστε να αναγκαστεί να παραιτηθεί η κυβέρνηση Ράμπιν.

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Δηλώσεις Στρατή Κόρακα

Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στις 2 Φλεβάρη έγινε συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τη διαδικασία του επείγοντος, γύρω από την κατάσταση στην Τσετσενία. Εισηγητής ήταν ο Ελβετός βουλευτής Μιούλεμαν.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, τόνισε: "Βεβαίως, πρέπει να καταδικάσουμε την προσφυγή στη στρατιωτική βία για να επιλυθεί οποιαδήποτε διαφορά. Βεβαίως, πρέπει να εκφράσουμε τη βαθιά μας λύπη για τον τερατώδη σκοτωμό χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Θα πρέπει, όμως, ταυτόχρονα να καταγγείλουμε και την ένοχη υποστήριξη του Γιέλτσιν και του καθεστώς του. Ο Γιέλτσιν υποστηρίχτηκε από τη Δύση όταν καταργούσε το Σύνταγμα, όταν βομβάρδιζε τη ρωσική Βουλή και σκότωνε πάνω από 1.000 άτομα και όταν οργάνωνε εκλογές τελείως αντιδημοκρατικές. Και πρέπει να θυμηθούμε ότι, πριν απ' όλα αυτά, ο Γιέλτσιν υποστηρίχτηκε από τη Δύση όταν περιφρονώντας τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του σοβιετικού λαού, πάνω από 75%, όπως αυτή είχε εκφραστεί με δημοψήφισμα, διέλυε με μόνη τη δικτατορική του απόφαση τη Σοβιετική Ενωση. Αρα, λοιπόν, όταν σπέρνουμε ανέμους, θερίζουμε θύελλες και θα δούμε στην εισήγηση του κυρίου Εσπερσεν στις 3 Φλεβάρη σχετικά με τις συνέπειες της διάλυσης, όπως λέει, των κομμουνιστικών καθεστώτων, ότι ασκείται αυτή τη στιγμή μια αυστηρότατη κριτική και καταγγέλλονται οι κυβερνήσεις, που, στην πραγματικότητα, τοποθετήθηκαν εκεί που βρίσκονται σήμερα από τη Δύση στις χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης".

Ο Στρ. Κόρακας υπογράμμισε ότι η πείρα της Γιουγκοσλαβίας αποδείχνει ότι "η αναγνώριση ενός νέου κράτους, σύμφωνα με την αρχή του "διαίρει και βασίλευε", δε θα λύσει το πρόβλημα και δε θα σταματήσει τον πόλεμο. Αντίθετα, θα οξύνει την κατάσταση". Γι' αυτό, συμπλήρωσε, "ας ασκήσουμε κάθε δυνατή επιρροή για μια ειρηνική λύση και, προπαντός, ας απέχουμε από κάθε επέμβαση στα εσωτερικά άλλων χωρών".

ΑΛΓΕΡΙΑ
Γαλλική παρέμβαση

ΑΛΓΕΡΙΑ.-

Νέα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κατάσταση στην Αλγερία θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι χτεσινές δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θεωρεί πολύ ελπιδοφόρα την πρότασή του να φιλοξενήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μια διάσκεψη για την Αλγερία. Ο Μιτεράν εξέφρασε την άποψη ότι η διάσκεψη αυτή θα πρέπει να διαπνέεται από διάφορες ιδέες και ιδιαίτερα από αυτές που κυριάρχησαν στη συνάντηση των κυριοτέρων κόμματων της αλγερινής αντιπολίτευσης στη Ρώμη, πριν από λίγες μέρες. Σύμφωνα με το Γάλλο Πρόεδρο, η πρότασή του αυτή δεν αποτελεί πολιτική αλλά απλώς μια εναλλακτική λύση. Μέσα από τη διάσκεψη αυτή, είναι πολύ πιθανό η αλγερινή κυβέρνηση, η οποία, στο μεταξύ, θα λαμβάνει κανονικά την οικονομική βοήθεια που έχει συμφωνηθεί από την ΕΕ, να αποδεχτεί τις προτάσεις της αλγερινής αντιπολίτευσης, τις οποίες, ως γνωστόν, έχει, κατ' αρχάς, απορρίψει.

ΡΩΣΙΑ
Νέες επιχειρήσεις χωρίς αποφασιστικές επιτυχίες

ΜΟΣΧΑ.-

Ρωσικά άρματα μάχης και δυνάμεις του πεζικού έσπασαν χτες τις γραμμές άμυνας των Τσετσένων, 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Γκρόζνι, φτάνοντας σ' ένα σταυροδρόμι το οποίο αποτελεί το μοναδικό ανοιχτό δρόμο που οδηγεί στην τσετσενική πρωτεύουσα και ελέγχει την κυκλοφορία από τις περιοχές που κατέχουν οι ένοπλοι Τσετσένοι προς και από την πόλη. Ωστόσο, τα ρωσικά στρατεύματα δεν κατόρθωσαν μέχρι τώρα να εξασφαλίσουν ούτε τον έλεγχο του Γκρόζνι, ούτε μερικών άλλων περιοχών, όπου οι Τσετσένοι προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της Ρωσίας Εντουάρντ Νετσάγεφ δήλωσε χτες ότι κρούσματα πανώλης, χολέρας, διφθερίτιδας και άλλες ασθένειες είναι "πολύ πιθανόν" να εκδηλωθούν στην Τσετσενία, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Το υπουργείο Υγείας έχει στείλει ήδη 44 τόνους φάρμακα και 5 συσκευές καθαρισμού του νερού στην Τσετσενία, η οποία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης και όπου το μεγαλύτερο μέρος του αποχετευτικού δικτύου έχει καταστραφεί. Σημειώνουμε ότι, πέρσι, 15 άτομα πέθαναν από χολέρα στο Νταγκεστάν που συνορεύει με την Τσετσενία.

Η Ουγγαρία, που την περίοδο αυτή ασκεί την προεδρία της ΟΑΣΕ, έχει προτείνει ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στην Τσετσενία, δήλωσε την Τετάρτη στη Βιέννη ο Ούγγρος πρεσβευτής Ιστβαν Γκιάρματι. Το Μόνιμο Συμβούλιο της ΟΑΣΕ δεν έχει υιοθετήσει ακόμα το σχέδιο αυτό, διότι η ρωσική αντιπροσωπεία είπε πως πρέπει να συμβουλευτεί τη Μόσχα. Ο Γκιάρματι, που την περασμένη βδομάδα ήταν επικεφαλής της αποστολής της ΟΑΣΕ στην Τσετσενία, επισήμανε ότι το σχέδιο απευθύνει έκκληση για εκεχειρία και πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Παλαιστίνιοι της Ιερουσαλήμ στη διάρκεια των ημερησίων τελετών του Ραμαζανίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ