Σάββατο 4 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Δηλώσεις Στρατή Κόρακα

Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στις 2 Φλεβάρη έγινε συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τη διαδικασία του επείγοντος, γύρω από την κατάσταση στην Τσετσενία. Εισηγητής ήταν ο Ελβετός βουλευτής Μιούλεμαν.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, τόνισε: "Βεβαίως, πρέπει να καταδικάσουμε την προσφυγή στη στρατιωτική βία για να επιλυθεί οποιαδήποτε διαφορά. Βεβαίως, πρέπει να εκφράσουμε τη βαθιά μας λύπη για τον τερατώδη σκοτωμό χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Θα πρέπει, όμως, ταυτόχρονα να καταγγείλουμε και την ένοχη υποστήριξη του Γιέλτσιν και του καθεστώς του. Ο Γιέλτσιν υποστηρίχτηκε από τη Δύση όταν καταργούσε το Σύνταγμα, όταν βομβάρδιζε τη ρωσική Βουλή και σκότωνε πάνω από 1.000 άτομα και όταν οργάνωνε εκλογές τελείως αντιδημοκρατικές. Και πρέπει να θυμηθούμε ότι, πριν απ' όλα αυτά, ο Γιέλτσιν υποστηρίχτηκε από τη Δύση όταν περιφρονώντας τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του σοβιετικού λαού, πάνω από 75%, όπως αυτή είχε εκφραστεί με δημοψήφισμα, διέλυε με μόνη τη δικτατορική του απόφαση τη Σοβιετική Ενωση. Αρα, λοιπόν, όταν σπέρνουμε ανέμους, θερίζουμε θύελλες και θα δούμε στην εισήγηση του κυρίου Εσπερσεν στις 3 Φλεβάρη σχετικά με τις συνέπειες της διάλυσης, όπως λέει, των κομμουνιστικών καθεστώτων, ότι ασκείται αυτή τη στιγμή μια αυστηρότατη κριτική και καταγγέλλονται οι κυβερνήσεις, που, στην πραγματικότητα, τοποθετήθηκαν εκεί που βρίσκονται σήμερα από τη Δύση στις χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης".

Ο Στρ. Κόρακας υπογράμμισε ότι η πείρα της Γιουγκοσλαβίας αποδείχνει ότι "η αναγνώριση ενός νέου κράτους, σύμφωνα με την αρχή του "διαίρει και βασίλευε", δε θα λύσει το πρόβλημα και δε θα σταματήσει τον πόλεμο. Αντίθετα, θα οξύνει την κατάσταση". Γι' αυτό, συμπλήρωσε, "ας ασκήσουμε κάθε δυνατή επιρροή για μια ειρηνική λύση και, προπαντός, ας απέχουμε από κάθε επέμβαση στα εσωτερικά άλλων χωρών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ