Σάββατο 4 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Νέο γερμανικό σχέδιο

Οι Πρόεδροι της Κροατίας και της Βοσνίας Φράνιο Τούτζμαν και Αλία Ιζετμπέκοβιτς ήδη συγκατάνευσαν στις προτάσεις του Κίνκελ

ΒΟΝΝΗ.-

Η "Ομάδα Επαφής" θα συγκληθεί εκτάκτως το Σαββατοκύριακο για να συζητήσει ένα γερμανικό σχέδιο - πρωτοβουλία που προσπάθησε να προωθήσει ο Κλ. Κίνκελ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην πρώην Γιουγκοσλαβία - το οποίο προβλέπει την περαιτέρω άρση των κυρώσεων κατά της Σερβίας, την αμοιβαία αναγνώριση Σερβίας και Κροατίας και την ενεργό συμμετοχή του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στην ειρηνευτική προσπάθεια για τη Βοσνία.

Σύμφωνα με πηγές του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι Πρόεδροι της Κροατίας και της Βοσνίας Φράνιο Τούτζμαν και Αλία Ιζετμπέκοβιτς ήδη συγκατάνευσαν στις προτάσεις του Κίνκελ. Ο ρόλος που καλείται να αναλάβει ο Μιλόσεβιτς είναι να διασφαλίσει την απομόνωση των Σέρβων της Βοσνίας, ώστε να αναγκαστούν οι τελευταίοι να αποδεχτούν το ειρηνευτικό σχέδιο της Ομάδας Επαφής.

Το γερμανικό σχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για την περαιτέρω άρση των κυρώσεων σε βάρος της Σερβίας την πλήρη διπλωματική αναγνώριση της Κροατίας από το Βελιγράδι και, μάλιστα, μέσα στα "γιουγκοσλαβικά" σύνορά της. Σε αυτό το ζήτημα, ωστόσο, δε φαίνεται να έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία. Πάντως, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι, μέσα στις επόμενες ημέρες, πρέπει να αναμένεται επίσκεψη του Κροάτη υπουργού Εξωτερικών, Μάτε Γκράνιτς, στο Βελιγράδι. Η επίσκεψη αυτή, αν πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη υπουργού της Κροατίας στο Βελιγράδι από το ξέσπασμα του πολέμου.

Εκτός του γερμανικού σχεδίου, στην ίδια διάσκεψη αναμένεται πως θα συζητηθούν ακόμη οι κίνδυνοι και οι περιπλοκές που αναμένεται να δημιουργηθούν από την πρόσφατη απόφαση του Κροάτη Προέδρου Φράνιο Τούτζμαν να αποχωρήσουν οι κυανοκράνοι από τα κροατικά εδάφη με τη λήξη της θητείας τους στις 31 του Μάρτη. Τέλος, θα αναζητηθούν τρόποι "αναθέρμανσης" των διαπραγματεύσεων για το ειρηνευτικό σχέδιο και αποκατάστασης της ανύπαρκτης"ενότητας" της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας.

Ο Βόσνιος πρωθυπουργός Χάρις Σίλατζιτς, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, συναντήθηκε χτες με τον Ρώσο ομόλογό του Β. Τσερνομίρντιν. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ιντερφάξ", ο Ρώσος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στον Σίλατζιτς την ετοιμότητα της χώρας του να αποκαταστήσει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις και να ανταλλάξει πρεσβευτές με το Σεράγεβο καθώς και να αυξήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που παρέχει στη Βοσνία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερευνες για 30 Κροάτες πρώην αξιωματούχους (2001-08-01 00:00:00.0)
Δημοτικές εκλογές (1997-04-15 00:00:00.0)
Ενιαίο στρατιωτικό σώμα υπό αμερικανική παρακολούθηση (1996-05-16 00:00:00.0)
Φόβοι από την αποχώρηση των κυανοκράνων (1995-02-08 00:00:00.0)
Μια επικίνδυνη απόφαση (1995-01-22 00:00:00.0)
Φόβοι νέων περιπλοκών (1995-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ