Τετάρτη 1 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΠΔ- ΚΡΟΑΤΙΑ
Ερευνες για 30 Κροάτες πρώην αξιωματούχους

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης ξεκίνησε τη διενέργεια προκαταρκτικών ερευνών για 30 Κροάτες, μεταξύ των οποίων και ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, αναφορικά με το ρόλο που είχαν στον πόλεμο της Βοσνίας.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της κροατικής εφημερίδας «Νάσιοναλ», η κροατική κυβέρνηση έλαβε στις 18 Ιουλίου μία σειρά εγγράφων του Δικαστηρίου της Χάγης, τα οποία περιείχαν σε τέσσερις διαφορετικούς καταλόγους τα ονόματα 30 πολιτικών, αξιωματικών του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει πως ήδη η Χάγη έχει εξασφαλίσει την άδεια της κροατικής κυβέρνησης, για να αρχίσει την εξέταση των κατηγορουμένων, ξεκινώντας από δύο πρώην επικεφαλής των κροατικών μυστικών υπηρεσιών: τον Μίροσλαβ Τούτζμαν (γιου του πρώην προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν) και τον Μάρκιτσα Ρέμπιτς.

Η «Νάσιοναλ» καταλήγει αναφέροντας πως το ΔΠΔ έχει ήδη ξεκινήσει μία σειρά ερευνών που αφορούν το ρόλο που διαδραμάτισε το καθεστώς Τούτζμαν υποστηρίζοντας τους Κροάτες αυτονομιστές της Βοσνίας στη διάρκεια της σύγκρουσης με τους Μουσουλμάνους στο διάστημα 1993-95.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ