Τετάρτη 1 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσπαθούν να κάμψουν τους απεργούς πείνας

ΑΓΚΥΡΑ.-

«Ανεστάλησαν» για έξι μήνες οι ποινές κάθειρξης, που είχαν επιβληθεί σε 27 πολιτικούς κρατούμενους, για λόγους «υγείας», αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τούρκις Ντέιλι Νιους, διευκρινίζοντας ότι η υγεία τους χειροτέρευσε, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας πείνας μέχρι θανάτου.

Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές του πρακτορείου Ανατόλια, αναφέρει πως οι «τρομοκρατικές οργανώσεις», στις οποίες είναι ενταγμένοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, «τους πιέζουν να συνεχίσουν την απεργία πείνας, ακόμη κι έξω από τις φυλακές», και πως «τα αναγκαία μέτρα για να απαλλαγούν από αυτήν την πίεση λαμβάνονται, σύμφωνα με τις αρχές» (αν κρίνουμε από το πρόσφατο παρελθόν, μάλλον οι φιλεύσπλαχνες τουρκικές σωφρονιστικές αρχές θα τους εκτελέσουν για να τους σώσουν). Η «πίεση», καταλήγει το δημοσίευμα, «ασκείται και στους συγγενείς τους». Η προπαγάνδα αυτή βέβαια σκοπό έχει να «σπάσει» τους πολιτικούς κρατούμενους, που συνεχίζουν σε μια κίνηση απελπισμένης αντίστασης την απεργία πείνας, με -τουλάχιστον - 28 εξ αυτών να έχουν χάσει τη ζωή τους εφέτος.

Το ΕΔΑΔ απέρριψε την προσφυγή του Ρεφάχ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέρριψε την προσφυγή του κόμματος του «πολιτικού Ισλάμ» Ρεφάχ εναντίον της απόφασης απαγόρευσής του, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου. Η απαγόρευση του 1998 είχε έρθει μερικούς μήνες μετά το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» του καλοκαιριού του 1997, για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερμπακάν - Τσιλέρ.

Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε (σε μια οριακή ψηφοφορία με αποτέλεσμα 4-3) ότι η απόφαση απαγόρευσης του Κόμματος Ευημερίας δεν παραβιάζει το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ οι κυρώσεις σε βάρος του ηγέτη του Νετσμεντίν Ερμπακάν και ο 5ετής εξοστρακισμός του από την πολιτική «μπορεί λογικά να θεωρηθούν ως μία επιτακτική κοινωνική ανάγκη για προστασία της δημοκρατικής κοινωνίας».

Ωστόσο, το πολιτικό Ισλάμ μοιάζει με ...Λερναία Υδρα, καθώς από το απαγορευθέν Κόμμα Ευημερίας προέκυψε το Κόμμα της Αρετής και από το απαγορευθέν φέτος Κόμμα της Αρετής, ήδη, προέκυψε το Κόμμα της Ευτυχίας (με ηγέτη τον Ρετζάι Κουτάν) και ετοιμάζεται άλλο ένα, υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ερντογάν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ