ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Νέος «γύρος» για τη Συρία

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΟΧΑ.--

«Οι ΗΠΑ δε σκοπεύουν να επιτεθούν στη Συρία ή στο Ιράν» διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, μιλώντας στο BBC. Ο Μπλερ υποστήριξε ότι «δεν τίθεται θέμα για το ποιος είναι ο επόμενος στόχος, διότι στο Ιράκ είμαστε για συγκεκριμένο λόγο» και τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας». Ο Βρετανός πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «καμία από αυτές τις χώρες δεν πρέπει να συνδράμει τις δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν» και κατέληξε: «Ο,τι γίνεται στην περιοχή σήμερα έχει δύο όψεις: η μία είναι το Ιράκ, η άλλη είναι η ανάγκη επίτευξης βημάτων σημαντικής προόδου στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν τις έμμεσες ή άμεσες απειλές τους, κυρίως προς τη Συρία. Την Πέμπτη, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επανέλαβε ότι «πολεμικά εφόδια μεταφέρονται από τη Συρία προς το Ιράκ» και χαρακτήρισε «ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν νεότερα, τις τελευταίες ημέρες, για τις κινήσεις του Ιράν».

Για «πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες «ορισμένα άτομα στη Συρία έχουν συμφέρον να συμβάλλουν με έναν τρόπο που δεν είναι προς το συμφέρον των δυνάμεών μας στο Ιράκ», υποστήριξε, χτες, ο εκπρόσωπος των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο στρατηγείο της Ντόχα, ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς. Στο θέμα αναφέρεται σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «φυσικά οι ΗΠΑ δε θα αδιαφορήσουν για καθεστώτα που υποστηρίζουν την τρομοκρατική δραστηριότητα». Αλλά απαντώντας σε ερώτηση για το αν αυτό σημαίνει ότι θα εξαπολυθεί νέα προληπτική στρατιωτική επίθεση, απάντησε ότι «δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξει πόλεμος εναντίον των χωρών αυτών».

ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ
Ανέξοδα παραμύθια...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εκ νέου συνάντηση θα έχουν κατά τη διάρκεια της βδομάδας που έρχεται στο Μπέλφαστ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, με το «στενότερο σύμμαχό» του στον πόλεμο κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από την Ντάουνινγκ Στριτ, κύρια θέματα της συνάντησης είναι το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον πόλεμο και τα ευρύτερα θέματα ειρήνευσης της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος βρίσκεται πολιτικά σε εξαιρετικά δύσκολη θέση στην ίδια του τη χώρα, αφού έχει βρεθεί μεταξύ πυρών, όπου από τη μία είναι ένα μεγάλο τμήμα του Εργατικού Κόμματος που αντιτίθεται σθεναρά σε αυτόν τον πόλεμο και έχει διαχωρίσει τη θέση του και από την άλλη από όσους τον είχαν στηρίξει σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά βλέπουν ότι η πολιτική παραγκωνισμού των ΗΠΑ, θα οδηγήσει στη γωνία τη Βρετανία όσον αφορά στην πολιτική και οικονομική ανοικοδόμηση του Ιράκ, αρχίζει να ανοίγει τους διαύλους επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους στην ΕΕ, που είχε ξεχάσει, αλλά και να εφαρμόζει μια επιθετική επικοινωνιακή πολιτική, διαφοροποιώντας τη θέση του από την επίσημη γραμμή των Αμερικανών αξιωματούχων. Τι ακριβώς προσπαθεί να επιτύχει είναι άγνωστο... Οι περισσότεροι αναλυτές κάνουν λόγο ότι δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε να διασωθεί και να διασώσει τη Βρετανία είτε να γίνει ο «Δούρειος Ιππος» για την αποδοχή της πολιτικής των ΗΠΑ από τους Ευρωπαίους. Μπορεί και τα δύο μαζί.

Πάντως, εξακολουθεί να τονίζει σε όλους τους τόνους ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι κομβικός στη «μετά-Σαντάμ εποχή», ενώ χτες προχώρησε ένα βήμα ακόμη, δηλώνοντας την υπόσχεσή του, ότι το Ιράκ θα διοικηθεί από τους Ιρακινούς και όχι από τους Βρετανούς ή τους Αμερικανούς, τονίζοντας ότι τα βρετανικά στρατεύματα δεν πρόκειται να παραμείνουν στη χώρα τους, παρά μόνον όσο είναι απαραίτητο.

Οι δηλώσεις αυτές του Μπλερ περιέχονται σε ανοιχτή επιστολή προς τον ιρακινό λαό, η οποία θα διανεμηθεί από τα βρετανικά στρατεύματα επί του πεδίου, αλλά θα φτάσει στον προορισμό της και με τη βοήθεια του Διαδικτύου. Το κείμενο της επιστολής επέδωσε, εξάλλου, ο Τόνι Μπλερ σε εκπροσώπους της ιρακινής αντιπολίτευσης, τους οποίους δέχτηκε σήμερα στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η επιστολή

«Μόλις καταρρεύσει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, θα αρχίσει το έργο της οικοδόμησης ενός νέου, ελεύθερου και ενωμένου Ιράκ», δηλώνει ο Μπλερ στην επιστολή του...«Ενός ειρηνικού, ευημερούντος Ιράκ, το οποίο θα διοικείται από και για τον ιρακινό λαό, όχι από την Αμερική, ούτε από τη Βρετανία, ούτε από τον ΟΗΕ. Στόχος μας, είναι να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό στο σχηματισμό μιας μεταβατικής εξουσίας υπό την ηγεσία των Ιρακινών», ενδιάμεσο στάδιο για την ανάδειξη μιας ιρακινής κυβέρνησης πραγματικά αντιπροσωπευτικής, προσθέτει ο Μπλερ, καταλήγοντας ότι: «Τα στρατεύματά μας θα αποχωρήσουν μόλις μπορέσουν, δεν πρόκειται να παραμείνουν ούτε μία ημέρα πέραν του αναγκαίου»!

Πέντε νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας

ΝΤΟΧΑ.- Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, μια Ιρακινή γυναίκα που ίσως κυοφορούσε κι ένας Ιρακινός σκοτώθηκαν και δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, σε φυλάκιο εντός Ιράκ, 18 χλμ. από το Φράγμα Χαντίθα, σε περιστατικό, που, όπως πιστεύουν οι Αμερικανοί, ήταν η δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας από φενταγίν τις τελευταίες ημέρες. Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ ανέφερε ότι το περιστατικό στο σημείο ελέγχου της έγινε το απόγευμα της Πέμπτης. Στην περιοχή, που απέχει 180 χλμ. από τα ιρακινοσυριακά σύνορα, επιχειρούν ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών και των Βρετανών, ωστόσο οι εισβολείς είναι αραιά τοποθετημένοι.

Ανταποκριτές μεταδίδουν πως οι Αμερικανοί έχουν λάβει οδηγίες να ανοίγουν πυρ αδιακρίτως, αν «υποψιαστούν κάτι» στα σημεία ελέγχου για τον κίνδυνο των επιθέσεων αυτοκτονίας μετά την πρώτη επίθεση στη Νατζάφ στις 29 Μάρτη, όταν είχαν σκοτωθεί τέσσερις Αμερικανοί. Το BBC προσπάθησε μάλιστα να αποδώσει σ' αυτό το γεγονός ότι Αμερικανοί σφαγίασαν 11 αμάχους που πλησίαζαν σημείο ελέγχου κοντά στη Νατζάφ, αν και η Ουάσινγκτον Ποστ αποκάλυψε μια πολύ διαφορετική εκδοχή των γεγονότων...

Δολοφόνοι... νομίμως!

«Οι βόμβες διασποράς είναι απολύτως νόμιμα όπλα και έχουν ένα νόμιμο στρατιωτικά ρόλο», δήλωσε αναίσχυντα και κυνικά, χτες στο ραδιόφωνο του BBC ο Βρετανός υπουργός Αμύνης Τζεφ Χουν, ξεχνώντας τεχνηέντως ότι η χρήση τους έχει απαγορευτεί με τη Διεθνή Συνθήκη της Οτάβας, του 1988.

Γιατί να μην το ξεχάσει ο Χουν, αφού η χώρα του από κοινού με τις ΗΠΑ κινούνται -και σε αυτή την περίπτωση- μόνες τους και εκτός νόμου, αφού δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη απαγόρευσης; Για περιπτώσεις που θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουν και να τονίσουν ότι είναι νόμιμος ο ρόλος τους στον πόλεμο, αφού «από στρατιωτικής άποψης, είναι σημαντικό όπλο με έναν ιδιαίτερο ρόλο στο πεδίο της μάχης. Εάν δεν τις χρησιμοποιήσουμε θα εκθέσουμε τις δυνάμεις μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο κι αυτό δε χρειάζεται να συμβεί»... Απολύτως κατανοητό!

Νέο διάγγελμα του Σ. Χουσεΐν

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο τηλεοπτικό διάγγελμα του Σαντάμ Χουσεΐν μετέδωσε χτες η ιρακινή τηλεόραση, η οποία αργότερα μετέδωσε και εικόνες από αυτήν που χαρακτήρισε «την πρώτη δημόσια εμφάνιση» του Ιρακινού Προέδρου, κατά την οποία συγκεντρωμένοι Ιρακινοί, με όπλα στα χέρια, τον ζητωκραύγαζαν.

Ο Χουσεΐν στο διάγγελμά του κάλεσε τους συμπατριώτες του να «πλήξουν σκληρά» τους εισβολείς Αμερικανούς και Βρετανούς, προσθέτοντας ότι «με τη βοήθεια του θεού» οι Ιρακινοί θα νικήσουν - διάγγελμα που «προβλημάτισε» τα κέντρα ψυχολογικού πολέμου στο Πεντάγωνο, καθώς σε αποστροφή του ο Σαντάμ αναφέρθηκε στην κατάρριψη του ελικοπτέρου «Απάτσι» που ένας αγρότης είπε ότι χτύπησε με το παλιό του τουφέκι. Το Πεντάγωνο, που υποστήριζε ότι ο Ιρακινός Πρόεδρος ήταν νεκρός ή σοβαρά τραυματισμένος, συνελήφθη ψευδόμενο ξανά - εκπρόσωπος του αναγκάστηκε να πει πως «δεν είναι οριστικό συμπέρασμα, όμως φαίνεται ότι (η ομιλία) έγινε μετά τις επιθέσεις» της 20ής Μάρτη.

Νωρίτερα χτες, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης, Μοχάμεντ Σαΐντ αλ Σάχαφ, δήλωνε ότι το Ιράκ δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα -- που, όπως επιμένει, η χώρα του δε διαθέτει -- κατά των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει στη χώρα, ωστόσο έκανε λόγο για χρήση «μη συμβατικών» μεθόδων: «Θα πραγματοποιήσουμε ένα είδος επιχειρήσεων μαρτύρων», διευκρίνισε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ