ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΤΡΟΪΚΑ
Νέο κύμα αντιδραστικών ανατροπών από Σεπτέμβρη

Ασφαλιστικό, συνδικαλιστική δράση, ομαδικές απολύσεις και προνοιακά επιδόματα στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης

Κυβέρνηση και τρόικα προωθούν μέτρα που περιορίζουν ακόμα περισσότερο τη συνδικαλιστική δράση
Κυβέρνηση και τρόικα προωθούν μέτρα που περιορίζουν ακόμα περισσότερο τη συνδικαλιστική δράση
Το σύνολο της ατζέντας με τα επόμενα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα έβαλαν χτες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ο υπουργός Εργασίας και οι εκπρόσωποι της τρόικας. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, όπως φάνηκε από τις σχετικές διαρροές και δηλώσεις, επικεντρώνονται στο Ασφαλιστικό, στις ομαδικές απολύσεις, στον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και στο παραπέρα πετσόκομμα των προνοιακών επιδομάτων. Αν και οι τελικές αποφάσεις παραπέμπονται για το Σεπτέμβρη, το σίγουρο είναι ότι η προετοιμασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Συγκεκριμένα:

1. Οπως προκύπτει και από τις χτεσινές συναντήσεις, το «νέο Ασφαλιστικό» - καρμανιόλα για τα δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων, πηγαίνει μαζί με την απαλλαγή των επιχειρήσεων από εισφορές στα Ταμεία. Αλλωστε, λίγες μόλις ημέρες μετά την εφαρμογή της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9 μονάδες από την 1η Ιούλη, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Απασχόλησης Γ. Βρούτση υποσχέθηκε και νέα μείωση κατά μια μονάδα, που θα αποφασιστεί στο τέλος του έτους. Το ίδιο επιβεβαίωσε και χτες η κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση με την τρόικα, «αν στο τέλος του έτους είμαστε εντάξει και έχει βελτιωθεί η εισπραξιμότητα».

Για τις υπόλοιπες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, το υπουργείο Εργασίας διέρρεε χτες ότι «για την ενοποίηση των Ταμείων περιμένουμε τη μελέτη του ΚΕΠΕ». Θυμίζουμε ότι βάσει αυτής της μελέτης, μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα νομοθετήσει το «νέο ασφαλιστικό χάρτη της χώρας». Πρόκειται για μια ακόμη αντεργατική παρέμβαση, η οποία μέσα από τις περίφημες «ενοποιήσεις» διαδικασιών και λειτουργιών στο ασφαλιστικό σύστημα, θα επιβάλει και νέες περικοπές στις συντάξεις και στις ασφαλιστικές παροχές των Ταμείων.

Οι «τρύπες» στα οικονομικά των Ταμείων, που προκύπτουν από τις απαλλαγές προς τους εργοδότες, τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, τη μείωση των μισθών και την αύξηση της ανεργίας, τις οποίες αναμένεται να διαπιστώσουν και οι λεγόμενες αναλογιστικές μελέτες, θα καλυφθούν και πάλι με αιματηρές περικοπές στις παροχές προς τους ασφαλισμένους. Οπως ειπώθηκε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, «έγινε συζήτηση για τα ελλείμματα των Ταμείων (...) το θέμα είναι τι γίνεται με την ταμειακή ισορροπία».

Με τον ίδιο τρόπο, η κυβέρνηση υπερασπίστηκε στη συνάντηση με την τρόικα και την κατάργηση των λεγόμενων φόρων υπέρ τρίτων προς τα Ταμεία, που μεγαλώνουν τα ταμειακά τους κενά. Οπως ειπώθηκε, οι φόροι που αντικαθιστούν τις εργοδοτικές εισφορές «είναι άδικοι» και ότι «τους εκμεταλλεύονταν αυτοί που είχαν πρόσβαση στο πολιτικό σύστημα για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους»!

2. Ψηλά στις προτεραιότητες κυβέρνησης - κεφαλαίου - τρόικας βρίσκεται το σχέδιο για αντιδραστικές αλλαγές στη λειτουργία των συνδικάτων, με στόχο να μπουν επιπλέον εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων. Το ζήτημα της τροποποίησης του νόμου 1264/82 παραμένει ανοιχτό και θα συζητηθεί ξανά το Σεπτέμβρη, με στόχο να υπάρξει νόμος τον Οκτώβρη.

Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση μεθοδεύει ώστε η απεργία να αποφασίζεται από τα πρωτοβάθμια σωματεία με τη σύμφωνη γνώμη του 50+1% των εργαζομένων που είναι γραμμένοι στο συνδικάτο και όχι από τις διοικήσεις ή αυτούς που συμμετέχουν στα σωματεία και στις Γενικές τους Συνελεύσεις. Επιπλέον, θα προβλέπεται μεγαλύτερος χρόνος προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβούλευσης με την εργοδοσία, ενώ σχεδιάζεται να δοθεί στις επιχειρήσεις και το δικαίωμα της ανταπεργίας («λοκ άουτ»).

Νέα σχέδια υπάρχουν και για τον περιορισμό της χρηματοδότησης των συνδικάτων, προκειμένου να στραγγαλιστούν οικονομικά, παρά το γεγονός ότι τα λεφτά που παίρνουν προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων και ποτέ δεν αποδόθηκαν στο ακέραιο. Στο στόχαστρο μπαίνουν, επίσης, οι συνδικαλιστικές άδειες, για να μπουν επιπλέον εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, ενώ μελετώνται αλλαγές και στην οργανωτική δομή των συνδικάτων, με το πρόσχημα του «κατακερματισμού»!

3. Ζήτημα ανοιχτό παραμένει και η πλήρης απελευθέρωση με νόμο των ομαδικών απολύσεων, παρά το γεγονός ότι με τη νέα λειτουργία, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην περίπτωση της «Χαλυβουργίας», τίποτα δεν στέκεται εμπόδιο στις ομαδικές απολύσεις πάνω και από τα ανώτερα όρια. Για' αυτό το ζήτημα, που συζητήθηκε στη χτεσινή συνάντηση, η κυβέρνηση διέρρεε ότι «στο θέμα των ομαδικών απολύσεων είναι ολοκληρωμένη η μεταρρύθμιση και θα αξιολογηθεί το μέτρο το Σεπτέμβρη».

Οπως επισημαίνεται και στην έκθεση του ΔΝΤ, αν κατά την αξιολόγηση διαπιστωθούν αστοχίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα νομοθετικά μέτρα μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, για να αλλάξει σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση το υφιστάμενο καθεστώς.

4. Το αντιδραστικό πακέτο θα συμπληρώσουν οι νέες παρεμβάσεις στην προνοιακή πολιτική, τη διαχείριση της οποίας διεκδικεί εξ ολοκλήρου το υπουργείο Εργασίας, με σκοπό τα εναπομείναντα επιδόματα που δίνονται να περιοριστούν παραπέρα και να συνδεθούν με την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο θα δίνεται μόνο στους εξαθλιωμένους. Για όλους τους υπόλοιπους οποιοδήποτε επίδομα δίνεται, ακόμα και τα αναπηρικά, θα εξαρτώνται από αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα τεθούν.

Αυτό επιβεβαιώνει και η χτεσινή ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι «δεν μπορεί κάποιος να πάρει το κατώτερο εγγυημένο εισόδημα και να παίρνει και όλα τα άλλα επιδόματα, όπως τα κοινωνικά τιμολόγια, το επίδομα θέρμανσης, τα φοιτητικά επιδόματα, τις μετεγγραφές για παιδιά με χαμηλόμισθους γονείς». Δηλαδή, όποιος παίρνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των 13,1 ευρώ την ημέρα για τετραμελή οικογένεια, δε θα δικαιούται κανένα άλλο επίδομα ή κοινωνική παροχή!

Σφίγγουν τη θηλιά σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ

Την αυστηρή τήρηση του προϋπολογισμού του 2014, που οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό τα δημόσια νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, συζήτησε η τρόικα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στη χτεσινή τους συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, «εξετάστηκε η πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με έμφαση στα οικονομικά της υγείας». Επισημάνθηκε ότι πρέπει να τηρηθεί «ο προϋπολογισμός του 2014 με τρόπο που θα αυξάνει την ανταποδοτικότητα των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη και - ταυτοχρόνως - θα διατηρεί το επίπεδο των παροχών υγείας».

Ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει ότι οι επιχορηγήσεις προς τα νοσοκομεία θα είναι μειωμένες κατά 32,2% σε σχέση με το 2013. Η μείωση αυτή στο πρώτο τρίμηνο του 2014 εκφράστηκε με μείωση κατά 9% συνολικά των λειτουργικών δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων σε σχέση με το 2013. Ειδικότερα, οι δαπάνες για τα φάρμακα, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια και ορθοπεδικό υλικό του πρώτου τριμήνου του 2014 μειώθηκαν κατά 10,9% σε σχέση με το 2013.

Ηδη τα νοσοκομεία βρίσκονται σε απορρύθμιση, λόγω των ελλείψεων σε βασικά υλικά, ενώ μέχρι 31.3.2014 είχαν ανεξόφλητες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους ύψους 2,25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, συζητήθηκε η παρακολούθηση της απόδοσης των εισφορών στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να τηρηθεί ο προϋπολογισμός. Ο ΕΟΠΥΥ θα χρηματοδοτηθεί το 2014 μόνο με 777 εκατ. ευρώ. Το 2013 χρειάστηκε επιπρόσθετη κρατική επιχορήγηση 300 εκατ. ευρώ, για να διαμορφωθεί τελικά η χρηματοδότηση σε 1,108 δισ. ευρώ.

Η τρόικα επέμενε στην παρακολούθηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (ΔΦΔ), δίνοντας έμφαση στην αύξηση της κατανάλωσης γενοσήμων φαρμάκων, ώστε να φτάσουν στο 60% - από 18 - 20% - της συνολικής κατανάλωσης. Τέλος, το θέμα της συνολικής απελευθέρωσης - ήδη έχει απελευθερωθεί η τιμή - των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων παραπέμφθηκε για το Σεπτέμβρη.

Συγκέντρωση συνδικάτων την Τετάρτη

Με πρόταση της ΔΑΣ, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, συζητήθηκαν χτες στην Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας τα σχέδια της κυβέρνησης να αλλάξει σε αντιδραστική κατεύθυνση το νόμο για τη συνδικαλιστική δράση. Το ΕΚΑ κατέληξε να καλέσει τα συνδικάτα - μέλη του την Τετάρτη 16/7, στις 6 μ.μ. σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Τα σχέδια της κυβέρνησης καταδικάζει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χωρίς πάτο το βαρέλι των μέτρων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τα αντεργατικά μέτρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η κλιμάκωση των αντεργατικών μέτρων, που συνοδεύεται από την προσπάθεια ουσιαστικής απαγόρευσης του δικαιώματος της απεργίας, με αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, αποτελούν απαιτήσεις του κεφαλαίου και της μεγαλοεργοδοσίας, τις οποίες θα επιχειρήσει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, κρυπτόμενη πίσω από την τρόικα. Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για δήθεν ανακούφιση, πολύ γρήγορα επιβεβαιώνεται ότι το βαρέλι των αντεργατικών μέτρων δεν έχει πάτο, αφού η καπιταλιστική ανάκαμψη απαιτεί πάμφθηνους και υπάκουους εργαζόμενους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ