Ασφαλιστικό, συνδικαλιστική δράση, ομαδικές απολύσεις και προνοιακά επιδόματα στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης
Για τις υπόλοιπες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, το υπουργείο Εργασίας διέρρεε χτες ότι «για την ενοποίηση των Ταμείων περιμένουμε τη μελέτη του ΚΕΠΕ». Θυμίζουμε ότι βάσει αυτής της μελέτης, μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα νομοθετήσει το «νέο ασφαλιστικό χάρτη της χώρας». Πρόκειται για μια ακόμη αντεργατική παρέμβαση, η οποία μέσα από τις περίφημες «ενοποιήσεις» διαδικασιών και λειτουργιών στο ασφαλιστικό σύστημα, θα επιβάλει και νέες περικοπές στις συντάξεις και στις ασφαλιστικές παροχές των Ταμείων.
Οι «τρύπες» στα οικονομικά των Ταμείων, που προκύπτουν από τις απαλλαγές προς τους εργοδότες, τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, τη μείωση των μισθών και την αύξηση της ανεργίας, τις οποίες αναμένεται να διαπιστώσουν και οι λεγόμενες αναλογιστικές μελέτες, θα καλυφθούν και πάλι με αιματηρές περικοπές στις παροχές προς τους ασφαλισμένους. Οπως ειπώθηκε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, «έγινε συζήτηση για τα ελλείμματα των Ταμείων (...) το θέμα είναι τι γίνεται με την ταμειακή ισορροπία».
Με τον ίδιο τρόπο, η κυβέρνηση υπερασπίστηκε στη συνάντηση με την τρόικα και την κατάργηση των λεγόμενων φόρων υπέρ τρίτων προς τα Ταμεία, που μεγαλώνουν τα ταμειακά τους κενά. Οπως ειπώθηκε, οι φόροι που αντικαθιστούν τις εργοδοτικές εισφορές «είναι άδικοι» και ότι «τους εκμεταλλεύονταν αυτοί που είχαν πρόσβαση στο πολιτικό σύστημα για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους»!
Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση μεθοδεύει ώστε η απεργία να αποφασίζεται από τα πρωτοβάθμια σωματεία με τη σύμφωνη γνώμη του 50+1% των εργαζομένων που είναι γραμμένοι στο συνδικάτο και όχι από τις διοικήσεις ή αυτούς που συμμετέχουν στα σωματεία και στις Γενικές τους Συνελεύσεις. Επιπλέον, θα προβλέπεται μεγαλύτερος χρόνος προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβούλευσης με την εργοδοσία, ενώ σχεδιάζεται να δοθεί στις επιχειρήσεις και το δικαίωμα της ανταπεργίας («λοκ άουτ»).
Νέα σχέδια υπάρχουν και για τον περιορισμό της χρηματοδότησης των συνδικάτων, προκειμένου να στραγγαλιστούν οικονομικά, παρά το γεγονός ότι τα λεφτά που παίρνουν προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων και ποτέ δεν αποδόθηκαν στο ακέραιο. Στο στόχαστρο μπαίνουν, επίσης, οι συνδικαλιστικές άδειες, για να μπουν επιπλέον εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, ενώ μελετώνται αλλαγές και στην οργανωτική δομή των συνδικάτων, με το πρόσχημα του «κατακερματισμού»!
Οπως επισημαίνεται και στην έκθεση του ΔΝΤ, αν κατά την αξιολόγηση διαπιστωθούν αστοχίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα νομοθετικά μέτρα μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, για να αλλάξει σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση το υφιστάμενο καθεστώς.
Αυτό επιβεβαιώνει και η χτεσινή ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι «δεν μπορεί κάποιος να πάρει το κατώτερο εγγυημένο εισόδημα και να παίρνει και όλα τα άλλα επιδόματα, όπως τα κοινωνικά τιμολόγια, το επίδομα θέρμανσης, τα φοιτητικά επιδόματα, τις μετεγγραφές για παιδιά με χαμηλόμισθους γονείς». Δηλαδή, όποιος παίρνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των 13,1 ευρώ την ημέρα για τετραμελή οικογένεια, δε θα δικαιούται κανένα άλλο επίδομα ή κοινωνική παροχή!