Σάββατο 12 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Αισιοδοξία» των ΗΠΑ στη βάση των επικίνδυνων σχεδιασμών τους

Τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου «μπορούν να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού στην περιοχή» δηλώνει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος

«Ηπια αισιόδοξος πως τελικά είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε μια δίκαιη διευθέτηση» του Κυπριακού, έναν «ωφέλιμο συμβιβασμό», όπως τον χαρακτήρισε, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνέλευσης της ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στη Φιλαδέλφεια.

Οι ΗΠΑ πιέζουν για ένα γρήγορο «κλείσιμο» του Κυπριακού, στη βάση της «Κοινής Δήλωσης» της 11ης Φλεβάρη 2014, μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντ. Ερογλου, η οποία κινείται στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν».

Χαρακτηριστικοί ως προς τις αιτίες αυτής της «βιασύνης» είναι οι λόγοι που παρέθεσε στην ομιλία του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ως εξήγηση για την «ήπια αισιοδοξία» του: Οπως ανέφερε, η Κύπρος υπό την ηγεσία του Ν. Αναστασιάδη έχει καταστεί «γνήσιος στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ». «Είναι γεγονός», πρόσθεσε, «ότι οι κυβερνήσεις μας ποτέ στο παρελθόν δεν εργάστηκαν τόσο στενά μαζί για την αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων (...) Η Κύπρος είναι καθοριστικός κρίκος στον πόλεμο που διεξάγουμε εναντίον της τρομοκρατίας».

Ως δεύτερο στοιχείο για την «αισιοδοξία» του, ανέφερε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφτηκαν στα ανοιχτά της Κύπρου και του Ισραήλ. «Από την αρχή δεν ταλαντευτήκαμε στο ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κύπρου έχει την ιδιοκτησία της πρόσβασης στα ευρήματα. Τώρα η Κύπρος έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο. Οι ενεργειακές αυτές ανακαλύψεις μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν παράγοντα αλλαγής των όρων του παιχνιδιού στην περιοχή», πρόσθεσε, εξηγώντας παραστατικά την πρεμούρα για «λύση» του Κυπριακού στα μέτρα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Ως τρίτο στοιχείο «αισιοδοξίας», τέλος, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ουσιαστικά τη θέση στην οποία φέρνει την Τουρκία το «ντόμινο» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή: «Είναι γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση αρχίζει να κατανοεί, όχι για ευγενείς λόγους, αλλά για πρακτικούς, ότι το στάτους κβο στο Νησί δεν τους ευνοεί οικονομικά, στρατιωτικά ή πολιτικά (...) Η ασφάλειά της απειλείται. Από τους Ρώσους στη Μαύρη Θάλασσα, από την κατάρρευση της Συρίας στο Νότο και τον ISIL στα ανατολικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το λαό της Κύπρου, βέβαια, όπως επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η εμπλοκή σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στους σχεδιασμούς για «αλλαγή των όρων του παιχνιδιού στην περιοχή», που αναφέρει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, μόνο νέους κινδύνους και δεινά μπορεί να επιφέρει...

Προτάσεις έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Στο μεταξύ, έγγραφο του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντ. Ερόγλου, προς τον Κύπριο πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, με προτάσεις για «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», η υιοθέτηση των οποίων θα οδηγούσε ουσιαστικά σε έμμεση αναγνώριση του παράνομου μορφώματος της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», φέρνουν στο φως της δημοσιότητας κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Sigma», το έγγραφο περιλαμβάνει συνολικά 11 μέτρα, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν δημιουργία δικοινοτικής επιτροπής με αντικείμενο συζήτησης τα αποθέματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν γύρω από την Κύπρο, συζήτηση για παροχή νερού στους Ελληνοκυπρίους μέσω αγωγού Τουρκίας - Κατεχομένων, δυνατότητα για αυξημένες εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία, όχι μέσω Ελλάδας, αλλά «μέσω της Βόρειας Κύπρου».

Αλλα μέτρα που προτείνει η τουρκοκυπριακή πλευρά αφορούν τη μείωση ασφαλίστρων για τα οχήματα που διακινούνται ένθεν κι ένθεν, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την αποναρκοθέτηση, θέματα αγνοουμένων (ανταλλαγή πληροφοριών).

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η ελληνοκυπριακή πλευρά σε δικό της έγγραφο προτείνει αποχώρηση 5 - 10 χιλιάδων τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, αποναρκοθέτηση, εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας και αποπαγοποίηση των 8 διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας με την ΕΕ, επιστροφή κλειστής περιοχής Βαρωσίων (Αμμοχώστου) μέσω τριών βημάτων και άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου για μεταφορά αγαθών στην ΕΕ, απαγκίστρωση δυνάμεων κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, αποστρατικοποίηση ζωνών σε ευαίσθητες περιοχές κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, άνοιγμα των οδοφραγμάτων και σύνδεση δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας κάτω από τον κωδικό +357.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ