Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση στη Βουλή για τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Ασύλου

Ερώτηση στη Βουλή για τη μη έγκαιρη καταβολή των μισθών των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου, την εργασιακή τους ανασφάλεια και τις άθλιες εργασιακές συνθήκες κατέθεσε το ΚΚΕ. Στην Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη και Μανώλης Συντυχάκης, αναφέρεται:

«Η Υπηρεσία Ασύλου μετά από 5 χρόνια λειτουργίας της αποτελεί έναν ακόμα εργασιακό μεσαίωνα, οδηγώντας τους εκατοντάδες συμβασιούχους εργαζόμενους σε οικονομική εξαθλίωση αλλά και σε μία συνεχή εργασιακή ανασφάλεια.

Οι εργαζόμενοι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρέμειναν απλήρωτοι για δύο έως και τρεισήμισι μήνες. Πρόκειται για μία πολιτική συνεχών πολύμηνων καθυστερήσεων πληρωμής, που ακολουθείται από την αρχή της λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για εξομάλυνση στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Η καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων τούς οδηγεί σε οικονομική δυσχέρεια και αδυναμία να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους.

Επιπλέον, στις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες προστίθενται: Η σύνδεση του μισθού με την "παραγωγικότητα", οι αυθαίρετες αξιολογήσεις αν. προϊσταμένων που οδηγούν σε παρακράτηση ολόκληρων μισθών, οι συνδικαλιστικές διώξεις υπαλλήλων, η παράνομη και πολύμηνη καθυστέρηση των αποδοχών που αντιστοιχούν στη νόμιμη επίσχεση εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι το Μάρτη του 2018, οι περικοπές των αποδοχών κατά τη λήψη αναρρωτικών αδειών από το 2017 μέχρι και σήμερα, η μη εξόφληση των οικονομικών εκκρεμοτήτων που οφείλονται από το 2016 (αποζημιώσεις για εκπαιδεύσεις και εργασία κατά τις Κυριακές), οι διακρίσεις που υφίσταται το προσωπικό ορισμένου χρόνου σε ζητήματα διαφόρων κατηγοριών αδειών και διευκολύνσεων.

Σε αυτό το καθεστώς καλούνται καθημερινά να ασκούν τα καθήκοντά τους υπό απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και υγιεινής (έλλειψη εγκαταστάσεων, όπως κτίρια - κοντέινερ στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα).

Επιπρόσθετο βάρος στις πλάτες των εργαζομένων αποτελεί η εργασιακή ανασφάλεια, καθώς καμία εγγύηση δεν υπάρχει για την εκάστοτε ανανέωση των συμβάσεών τους, πόσο μάλλον για μόνιμη και σταθερή εργασία. Η πολιτική απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής περί ανακύκλωσης των συμβασιούχων και η απώλεια ενός εκπαιδευμένου προσωπικού με τις περυσινές απολύσεις 100 εργαζομένων, η ανάθεση του έργου της Υπηρεσίας Ασύλου στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) που προσλαμβάνει δικούς της ενοικιαζόμενους από ιδιωτικές εταιρείες υπαλλήλους, επέφερε αρνητικές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου, σε βάρος τόσο των εργαζομένων όσο και των αιτούντων άσυλο.

Ερωτάται ο υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

-- Να καταβάλλονται μηνιαία, σταθερά και χωρίς καθυστερήσεις τα δεδουλευμένα των εργαζομένων καθώς και οι υπόλοιπες οικονομικές εκκρεμότητες έως σήμερα.

-- Να καταργηθεί ο αντεργατικός όρος των συμβάσεων εργασίας που συνδέει τη μισθοδοσία με την "παραγωγικότητα".

-- Να αποδοθούν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και να καταργηθούν οι αντεργατικές προβλέψεις στα θέματα αδειών.

-- Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις και να πραγματοποιηθούν προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία και όλα τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες της υπηρεσίας.

-- Να καλυφθούν οι ανάγκες της υπηρεσίας με σύγχρονες εγκαταστάσεις και διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της με έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων κ.τ.λ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ