Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Ετοιμη» για όλα τα ενδεχόμενα, για να «τρέξουν» οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί

Από την επίσκεψη του Ζ. Ζάεφ στις ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα
Από την επίσκεψη του Ζ. Ζάεφ στις ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα
ΣΚΟΠΙΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εφαρμόζοντας την τακτική «του καρότου και του μαστιγίου», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και άλλοι αξιωματούχοι, με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, συνεχίζουν να «βομβαρδίζουν» το εκλογικό σώμα της χώρας με σκοπό να συμμετάσχει μαζικά στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ψηφίζοντας «Ναι» ώστε να ανοίξουν οι πόρτες της ένταξης στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, και αντίστοιχα να ανασχεθεί η επιρροή ανταγωνιστών των τελευταίων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή της Ρωσίας και άλλων.

Μία μόλις μέρα μετά την όλο νόημα αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ότι το δημοψήφισμα δεν είναι «νομικά δεσμευτικό» και ότι «αν δεν επιτευχθεί το κατώτατο όριο συμμετοχής στο δημοψήφισμα (σ.σ. 50%), τότε αυτό θα ληφθεί υπόψη και η όλη διαδικασία θα επιστρέψει στη Βουλή, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επικρατήσει το "Ναι"», χτες και ο Ζάεφ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, σημείωσε ότι στο ενδεχόμενο αποτυχίας του δημοψηφίσματος το δηνάριο δεν θα υποτιμηθεί, ούτε θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα. «Η Εθνική Τράπεζα και όλες οι άλλες τράπεζες έχουν δύναμη και η απόδοση της οικονομίας είναι ισχυρή. Η χρηματοπιστωτική δυνατότητα της χώρας έχει διευρυνθεί, ο προϋπολογισμός είναι σταθερός και οι ξένες επενδύσεις αυξάνονται», πρόσθεσε.

Αφορμή φέρεται πάντως να έδωσε νωρίτερα η ομιλία του προέδρου του «Συμβουλίου Ξένων Επενδύσεων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μακεδονίας», Στέφαν Πέτερ, που είπε ότι «αν τα Σκόπια δεν ενταχθούν στην ΕΕ θα χάσουν δισεκατομμύρια ευρωενωσιακής οικονομικής βοήθειας, θα δουν δραστική μείωση των ξένων επενδύσεων και αποσταθεροποίηση του νομίσματος και του τραπεζικού συστήματος της χώρας».

Ο Ζάεφ, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στο Μοναστήρι, παρουσίασε την επίτευξη συμφωνιών με γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ελλάδα ως «εισιτήριο» για την «ευημερία», υποστηρίζοντας ότι «από εχθροί έγιναν φίλοι». Μετά τη διμερή συμφωνία με τη Βουλγαρία, είπε, το εμπόριο αναπτύχθηκε κατά 12%. «Τώρα δρέπουμε τους καρπούς της οικοδόμησης φιλίας», τόνισε, προσθέτοντας ότι αναμένει ανάλογη αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών με την Ελλάδα. Συνέχισε λέγοντας ότι στα άρθρα 13 και 14 της συμφωνίας των Πρεσπών εξειδικεύονται οι τρόποι για ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας μετά την εφαρμογή της συμφωνίας. «Εστιάστε στην κατάκτηση της ελληνικής αγοράς, που είναι εξαιρετική», είπε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «κλειδί για δίκαιη λύση», που ενθαρρύνει «τη φιλία και τη συνεργασία και ανοίγει τις πόρτες για μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ». Μιλώντας αργότερα σε εργοστάσιο μεταποίησης, έταξε στους εργαζόμενους ότι δήθεν «θα πολλαπλασιαστούν οι ευκαιρίες για επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας με το που θα ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ».

Σε παρόμοιο ύφος κινήθηκαν οι δηλώσεις που έγιναν χτες στα Σκόπια μετά τη συνάντηση του αλβανόφωνου προέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, με τον Σλοβένο ομόλογό του, Ντέγιαν Ζινταν. Ο πρόεδρος του σλοβενικού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για τα «πλεονεκτήματα» της ένταξης στην ΕΕ και κάλεσε το λαό της ΠΓΔΜ να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το «ιστορική ευκαιρία».

Σε συμμετοχή προέτρεψε το λαό της χώρας και ο «δραστήριος» πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, μεταβαίνοντας στο Κουμάνοβο. Η ΠΓΔΜ «βρίσκεται σε σταυροδρόμι», τόνισε.

Δυσκολίες και παζάρια για το Κοσσυφοπέδιο

Στο μεταξύ, σερβικά ΜΜΕ, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, μετέδιδαν χτες ότι πλέον οι αξιωματούχοι της ΕΕ «το έχουν πάρει απόφαση» πως δεν πρόκειται να επιτευχθεί σύντομα μία συμφωνία «πλήρους» ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Μπλιτς» ανέφερε πως οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας «συνειδητοποίησαν ότι η τελική λύση για το Κόσσοβο δεν είναι καν στον ορίζοντα» και επομένως δεν επιμένουν να ληφθεί απόφαση στο τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019.

Οι πληροφορίες και διαρροές αυτές, πάντως, εντάσσονται στο σχετικό παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη, περιλαμβάνοντας ακόμα και σχέδια για αλλαγές συνόρων, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής.

Παράλληλα, στο Κοσσυφοπέδιο φαίνεται πως εντείνονται οι κόντρες στους κόλπους της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος Χασίμ Θάτσι - υποστηρικτής της ιδέας «διόρθωσης συνόρων» με τη Σερβία - ως επικεφαλής αντιπροσωπείας μεταβαίνει στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, παρότι το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι μέλος του Οργανισμού, σε μια προσπάθεια να πιέσει για «λύση», ενώ εκεί βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι, που αντιδρά έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι δύο πρώην ηγέτες του UCK σκοπεύουν να συναντήσουν Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες επικίνδυνες εντάσεις από τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» (2018-10-13 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί (2018-10-05 00:00:00.0)
Αποφασισμένη να «τρέξει» μέχρι τέλους τα ευρωατλαντικά σχέδια στα Βαλκάνια (2018-10-03 00:00:00.0)
Ασφυκτικός κλοιός πιέσεων από ΗΠΑ και ΕΕ (2018-09-22 00:00:00.0)
Πιέσεις με φόντο την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ (2017-07-26 00:00:00.0)
Ρωσικές αντιδράσεις για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ (2017-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ