Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Το μνημείο θα ξαναγίνει

Δεξιά στη φωτογραφία, το μνημείο του Καπετάν - Ανάποδου και δίπλα, ό,τι έμεινε μετά την καταστροφή των βανδάλων
Δεξιά στη φωτογραφία, το μνημείο του Καπετάν - Ανάποδου και δίπλα, ό,τι έμεινε μετά την καταστροφή των βανδάλων
Οπως κατάγγειλε η ΠΕΑΕΑ, και γράψαμε σε ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» στις 26-9-01, «φασιστοειδή, που έδρασαν στο σκοτάδι της νύχτας -την Κυριακή 23-9-10- κατέστρεψαν ολοσχερώς το μνημείο του Καπετάν - Ανάποδου Θύμιου Καψή, στο ξωκλήσι Αϊ-Γιώργη κοντά στο Προκόπι».

Το μνημείο ήτανε «τάμα» της αδελφής του Ευσταθίας Καψή - Κυριακίδου, η οποία διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης. Στήθηκε με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ, ιδιαίτερα με τις επίμονες προσπάθειες του αείμνηστου Προέδρου της Πέτρου Αθηναίου, καθώς και με την πολύτιμη συνεισφορά του Δήμου Κηρέως. Επίσης, με οικονομικές ενισχύσεις των παραπάνω φορέων και πολλών συναγωνιστών.

Τα εγκληματικά στοιχεία που διέπραξαν τη βέβηλη πράξη και που παραμένουν «άγνωστα», δε σεβάστηκαν τίποτα. Εσπασαν σε πολλές μεριές το μάρμαρο, και άρπαξαν - έκλεψαν την ολόσωμη ορειχάλκινη προτομή, έργο του γλύπτη Γ. Μέγκουλα. Ετσι ικανοποίησαν τα κτηνώδη ένστικτά τους. Τέτοιες πράξεις όμως είναι καταδικασμένες απ' όλο το λαό. «Επονείδιστη», χαρακτήρισε την πράξη αυτή ο δήμαρχος Κηρέως και δήλωσε ότι το μνημείο θα ξαναφιαχτεί. Βεβαίως πρέπει να ξαναγίνει και ακόμα καλύτερο...

Με αυτή την απόφαση θα πάμε φέτος στον τόπο της θυσίας του δολοφονημένου «σταυραετού» της Εύβοιας, καπετάν Ανάποδου και των συντρόφων του. Η εκδρομή -προσκύνημα που διοργανώνεται στις 4-11-01 (στο Προκόπι Εύβοιας) από τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Χαλκίδας, Αλιβερίου, Λίμνης, Ιστιαίας και Λ. Αιδηψού (πούλμαν από Χαλκίδα και Αθήνα (τηλ:: 82.34.296, 88.31.368) είναι και εκδήλωση διαμαρτυρίας και οργής ενάντια σ' εκείνους που χάλασαν το μνημείο του. Ας έχουν υπόψη, όποιοι τους «καθοδηγούν» και τους «καλύπτουν», ότι αγωνιστές σαν τον Θύμιο Καψή και νεκροί παραμένουν άτρωτοι. Τους ανήκει αιώνια δόξα και τιμή.

Γ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ