Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Αγωνία για το μέλλον των πυρόπληκτων που ζουν στην κατασκήνωση

Περιοδεία την Παρασκευή από κλιμάκιο της ΚΟ Μεσογαίας - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ

Περιοδεία στην πέμπτη κατασκήνωση του δήμου Μαραθώνα, όπου φιλοξενούνται άστεγοι πυρόπληκτοι από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε τον περασμένο Ιούλη το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και τον Ν. Βουτζά, πραγματοποίησε την Παρασκευή το μεσημέρι κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Μεσογαίας - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Γραμματέα της, Βαγγέλη Ρεμπάπη, και τον δημοτικό σύμβουλο Μαραθώνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκο Στεφανίδη.

Στο εστιατόριο της κατασκήνωσης τα μέλη του κλιμακίου συζητώντας με πυρόπληκτους υπογράμμισαν, ανάμεσα σε άλλα, πως η πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή αφήνοντας πίσω της 99 νεκρούς, τραυματίες και μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες, ήταν ένα προαναγγελθέν έγκλημα. Κι αυτό διότι και η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν διαμόρφωσε ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, αλλά χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζει τους τομείς πυρόσβεσης και δασικής προστασίας, μειώνοντας την κρατική χρηματοδότηση. Αυτό, όπως υπογραμμίστηκε, έχει ως αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, δομές και μέσα.

Στη συζήτηση που έγινε, αναφέρθηκε ότι στην κατασκήνωση ζουν σε 37 «σπιτάκια» 23 τετραγωνικών μέτρων 97 άνθρωποι, οι οποίοι λένε πως περιμένουν να τους μετακινήσουν μέχρι το τέλος του μήνα στις άλλες δύο κατασκηνώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες λειτουργούν με προσωπικό. Ηδη, από τους 32 υπαλλήλους της κατασκήνωσης που απασχολούνταν εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες για την εξυπηρέτηση 2.000 κυρίως ΑμεΑ, οι περισσότεροι έχουν αποχωρήσει αφού έληξαν οι συμβάσεις τους.

Αναφερόμενοι στην επιδότηση ενοικίου, τόνισαν ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί σπίτι στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τα νοίκια έχουν ανέβει αρκετά. Η επιδότηση ενοικίου θα δίνεται για 2 χρόνια σε όποιον έχει «κόκκινο» σπίτι και για έξι μήνες σε όποιον έχει «κίτρινο». Το ποσό της επιδότησης, δε, θα καταβάλλεται στο τέλος κάθε τριμήνου. Παράλληλα, δεν έχει εκδοθεί από το υπουργείο Υποδομών (έπρεπε να είχε εκδοθεί στις 21/9) η σχετική εγκύκλιος για τις άδειες κατασκευής και επισκευής για όσους έχουν «κόκκινα» ή «κίτρινα» σπίτια. Στην κατασκήνωση μοιράζονται κάθε μεσημέρι και βράδυ από 220 μερίδες φαγητού για τους πυρόπληκτους της κατασκήνωσης, αλλά και για κάποιους που ζουν έξω από αυτήν. Οπως είπαν, αρκετές φορές οι μερίδες δεν ήταν μέχρι τώρα επαρκείς σε ποσότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ