Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Δυναμώνει το σφιχταγκάλιασμα κυβέρνησης - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

AP/EMPICS

Η κυβέρνηση «ανεβάζει στροφές» σχετικά με την υλοποίηση της πολιτικής τής ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και τους ανταγωνισμούς ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και κρατών, για την εδραίωση και διεύρυνση των σφαιρών επιρροής, της κυριαρχίας των μονοπωλίων. Αυτό επιβεβαιώνει και η εφημερίδα «Wall Street Journal», γράφοντας: «Υπάρχουν τόσο γεωπολιτικοί όσο και γεωγραφικοί παράγοντες που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική περιοχή για τον αμερικανικό στρατό».

Η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κλιμακώνεται επικίνδυνα. Μονοπωλιακοί όμιλοι είναι ιδιοκτήτες της εξόρυξης, των δρόμων μεταφοράς, της επεξεργασίας και διακίνησης των ενεργειακών αποθεμάτων. Τα συμφέροντα αυτά υπερασπίζονται με την παρουσία τους μεγάλος αριθμός στρατευμάτων, πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στην ευρύτερη περιοχή. Οι διαδοχικές ασκήσεις των ιμπεριαλιστών στην Ανατολική Μεσόγειο και οι πολεμικές επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη στη Συρία, περισσότερο από επτά χρόνια, είναι αποτέλεσμα αυτών των ανταγωνισμών για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων. Οι λαοί της περιοχής τίποτε καλό δεν μπορούν να περιμένουν από τη σύγκρουση των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν ενεργή συμμετοχή στους ανταγωνισμούς. Η αστική τάξη προσδοκά να έχει οφέλη από την εμπλοκή τους και παρά τις αντιθέσεις και διαφοροποιήσεις που εκδηλώνονται με την αστική τάξη της Τουρκίας, το βασικό είναι ότι προωθείται συστηματικά η ΝΑΤΟική γραμμή στους γενικότερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Το τελευταίο διάστημα, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μια σειρά από δημοσιεύματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω, αλλά και να βαθύνουν την επικινδυνότητα και την ανησυχία του λαού μας για τις εξελίξεις στην περιοχή, όπως:

  • Η φρεγάτα «Ελλη», σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM), συμμετέχει στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG-2 και παρακολουθεί τις κινήσεις του ρωσικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο. Εύλογα προκύπτουν ερωτήματα όπως: Γιατί η φρεγάτα βρίσκεται μακριά από τα σύνορα; Ποια χωρικά ύδατα υπερασπίζεται η φρεγάτα στην Ανατολική Μεσόγειο; Τι θα κάνει το πλήρωμα σε περίπτωση σύγκρουσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία; Η κυβέρνηση τώρα πρέπει να αποφασίσει όλα τα στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων να γυρίσουν πίσω.
  • Πολυμελές κλιμάκιο αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επισκέφτηκε την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Εξέτασαν τις υποδομές του αεροδρομίου, προκειμένου να βαθύνει ακόμη περισσότερο η στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, με τη χρησιμοποίηση και άλλων στρατιωτικών υποδομών από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
  • Προαναγγέλθηκε σε δημοσιεύματα η άσκηση «Combat Aviation Brigate», που θα ξεκινήσει μέσα Οκτώβρη και θα ολοκληρωθεί τέλος Νοέμβρη και θα εξελιχθεί στο Λιτόχωρο και την ευρύτερη περιοχή. Στην άσκηση θα συμμετέχουν στρατεύματα από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Τον συντονισμό της άσκησης θα έχει η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου των ΗΠΑ «USS Mount Whitney». Θα συμμετέχουν περισσότερα από 40 αμερικανικά ελικόπτερα, τα οποία θα σταθμεύσουν στη στρατιωτική βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.
  • Πρόσφατα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε την Κροατία και προσκάλεσε την κροατική Πολεμική Αεροπορία να πάρει μέρος στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος». Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες αεροπορικές ασκήσεις στην Ευρώπη. Συμμετέχουν χώρες όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Ιταλία. Στην άσκηση αυτή δοκιμάζονται επιχειρησιακά σχέδια των ιμπεριαλιστών για αποστολές μακριά από τα σύνορα. Δεν έχει σχέση με την ενίσχυση της άμυνας και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
  • Η Πολεμική Αεροπορία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ έχει αναλάβει αποστολές επιτήρησης του εναέριου χώρου Σλοβενίας, Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Βουλγαρίας και Σκοπίων, μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για αποστολές που δεν έχουν σχέση με την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της χώρας μας. Είναι ενταγμένες στη ΝΑΤΟική στρατηγική προς όφελος των μονοπωλίων.

Ο λαός μας, μπροστά στην κλιμακούμενη επικίνδυνα κατάσταση στην περιοχή μας, πρέπει να γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι επικίνδυνη.

Η οργάνωση της πάλης του λαού μας και η συσπείρωση με το ΚΚΕ είναι ο δρόμος που μπορεί να βάλει εμπόδια στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να μπορέσει ο λαός μας να γίνει διαχειριστής του πλούτου που παράγει.


Σωτήρης ΒΑΠΟΡΙΔΗΣ
Ανθυποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ