Κυριακή 28 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο φόβος των διαδηλώσεων τούς οδήγησε στο... Κατάρ

Αρχίζει στις 9 Νοέμβρη η σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Πολλαπλασιάζονται και οξύνονται οι αντιθέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στις 9 Νοέμβρη θα αρχίσει στην πόλη Ντόχα του Κατάρ η σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από τις 142 χώρες - μέλη του ΠΟΕ και με ανοιχτή, ουσιαστικά, ατζέντα για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου. Οι ιθύνοντες του ΠΟΕ αποφάσισαν να γίνει η Σύνοδος στο μακρινό και «εξωτικό» Κατάρ για να αποφύγουν τους διαδηλωτές κατά της πολιτικής τους, κατά της «παγκοσμιοποίησης».

Το «φάντασμα» του Σιάτλ

Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη σύνοδος του Οργανισμού, το Νοέμβρη του 1999, στο Σιάτλ ματαιώθηκε από τις μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις, οι οποίες υπήρξαν αφετηρία για τις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις ενός διεθνούς και «πολύχρωμου» κινήματος κατά των επιλογών των μεγάλων, διεθνών, ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Η πιο πρόσφατη κινητοποίηση ήταν οι μαχητικές διαδηλώσεις τον περασμένο Ιούλη στη Γένοβα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των ηγετών των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας.

Η Σύνοδος του ΠΟΕ στο Κατάρ θα είναι η τέταρτη κατά σειρά από την ίδρυση του Οργανισμού (1995) μέχρι σήμερα. Η πρώτη έγινε στη Σιγκαπούρη (Δεκέμβρης 1996), η δεύτερη στη Γενεύη (Μάης 1998) και η τρίτη στο Σιάτλ. Η έδρα του ΠΟΕ βρίσκεται στη Γενεύη και επικεφαλής είναι ο γενικός διευθυντής, Βρετανός, Μάικ Μουρ. Σκοπός του Οργανισμού είναι να επιβάλει ενιαίους κανόνες στο διεθνές εμπόριο και να διευθετεί τις διαφορές μεταξύ των μελών του. Η πολιτική του ΠΟΕ χαρακτηρίζεται από τις επιλογές της απελευθέρωσης του εμπορίου, στο πλαίσιο της «παγκοσμιοποίησης».

Οξύτατοι ανταγωνισμοί

Ομως κάθε άλλο παρά ειδυλλιακό μπορεί να χαρακτηριστεί το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΟΕ όπου οι αντιθέσεις και πολλές είναι και μεγάλες. Κυριαρχούν οι αντιθέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξάλλου, το πεδίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είναι ίσως αυτό στο οποίο εκδηλώνονται με τη μεγαλύτερη ένταση οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Αντιθέσεις που σε πολλές περιπτώσεις παίρνουν τη μορφή «πολέμου».

Στην «ατζέντα» των ευρωαμερικάνικων διαφορών κορυφαία θέση έχουν τα θέματα των εμπορικών δασμών, της επιδότησης των αγροτικών προϊόντων, των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων και των ορμονούχων κρεάτων. Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ανταλλάσσουν «πυρά» σχετικά με τον ανταγωνισμό και τους φραγμούς που ο καθένας θέτει για να προστατέψει τα δικά του, ξεχωριστά, συμφέροντα. Πολλές φορές σ' αυτές τις «μάχες» χρησιμοποιούνται και «αθέμιτα» μέσα.

Ο χάλυβας «διχάζει»

Το τελευταίο επεισόδιο σ' αυτόν τον «πόλεμο» αφορά στην παραγωγή και το εμπόριο του χάλυβα. Πριν λίγες μέρες, στις 22 Οκτώβρη, η αμερικανική Διεθνής Επιτροπή Εμπορίου έδωσε το πράσινο φως στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπους, να προχωρήσει σε επιβολή περισσότερων φραγμών στις εισαγωγές χάλυβα από την ΕΕ και να ενισχύσει με τον τρόπο αυτό τη θέση των αμερικάνικων χαλυβουργιών. Η Επιτροπή απεφάνθη ότι η αμερικανική βιομηχανία χάλυβα έχει «πληγεί σοβαρά», από το 1998 όταν ξένες χαλυβουργίες (κυρίως ευρωπαϊκές) κατέκλυσαν τις ΗΠΑ με φθηνό εισαγόμενο χάλυβα, οδηγώντας τις τιμές του χάλυβα στα χαμηλότερα επίπεδα της 20ετίας. Μέσα σε τρία χρόνια περισσότερες από 20 αμερικανικές χαλυβουργίες έχουν υποβληθεί σε καθεστώς υποχρεωτικής διαχείρισης. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον ΠΟΕ κατά των ΗΠΑ.

Απροκάλυπτες επιδιώξεις των ΗΠΑ

Οσον αφορά στην πολιτική σημασία αυτής της συνόδου του ΠΟΕ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ σε άρθρο του στην εφημερίδα «Wall Street Journal» στις 16 Οκτώβρη σημειώνει: «Μολονότι η εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας παραμένει κύρια προτεραιότητά μας, δε θα πρέπει να είναι η μοναδική προτεραιότητα. Από τις υπόλοιπες προτεραιότητες, τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από την προώθηση του παγκόσμιου εμπορίου... Η ανάπτυξη του εμπορίου είναι μία παράμετρος υψίστης σημασίας, καθώς θέλουμε να αναπληρώσουμε τη χαμένη ανάπτυξη της οικονομίας... Πέρα από τα παραπάνω άμεσα οφέλη, το εμπόριο συμβάλλει στην εξασφάλιση ενός διεθνούς περιβάλλοντος, εντός του οποίου οι Αμερικανοί μπορούν να ευημερήσουν». Δίνοντας, τέλος, το μέτρο των αμερικανικών στόχων και επιδιώξεων, ο Κόλιν Πάουελ τονίζει: «Ενα ισχυρό παγκόσμιο εμπορικό σύστημα απαιτεί αμερικανική ηγεσία. Η Αμερική ευημερεί σε έναν κόσμο που δέχεται τις αμερικανικές αξίες»!


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ